Suzanne

God

14 januari 2019 door Jeffrey Schipper

Suzanne ziet Bijbel tot leven komen in Israël: "Voor mij was Israël onbekend terrein"

“Door mijn Israëlreis kan ik mij een veel betere voorstelling van verhalen uit de Bijbel maken. Ook is het Oude Testament voor mij veel meer gaan leven,” vertelt Suzanne. In november organiseerde Stichting Comité Gemeentehulp Israël (CGI) een studiereis voor jongvolwassenen (22-35 jaar) naar Israël. Deelnemers namen in het Beloofde land de tijd om de Bijbel te bestuderen. Ook Suzanne was erbij.

Het CGI ondersteunt Joods Messiaanse gemeenten in Israël met gebed en financiën en maakt christelijke gemeenten in Nederland bekend met haar Joodse wortels.

In hoeverre je bent opgegroeid met liefde voor Israël?
“Israël is voor mij lange tijd onbekend terrein geweest. Mensen zeggen niet voor niets: 'Onbekend maakt onbemind.' Het is niet zo dat ik 'Israël' bewust aan de kant schoof. Ik heb er simpelweg te weinig over gehoord.“

Timo Erkelens is projectmanager van CGI. Hij is bevriend met Suzannes man Wouter. “Via hem kwam ik steeds meer over Israël te weten en zo kwam ook Gods plan met het Joodse volk bij mij meer en meer op de radar. En eigenlijk is dat helemaal niet zo gek. Wie de Bijbel leest ontdekt dat bijna alle verhalen uit het Oude en Nieuwe Testament zich daar hebben afgespeeld.”

Hoe kwamen Bijbelverhalen bij jou tot leven?
“We verbleven onder andere aan het meer van Galilea. Vanuit ons verblijf hadden we een prachtig uitzicht over het meer. Vanaf die plek hebben we als groep de nodige verhalen gelezen die zich daar hebben afgespeeld. Zo lazen we onder andere over Jezus die daar over het water liep. Je zou kunnen zeggen dat door de Bijbelverhalen op die plek te lezen, de Bijbel meer een '3D-functie' heeft gekregen. Ik kan mij nu veel meer een voorstelling van de verhalen maken. Bovendien is het Oude Testament meer tot leven gekomen. Voorheen was ik meer gericht op verhalen uit het Nieuwe Testament.”

"Door mijn Israëlreis kan ik mij een veel betere voorstelling van verhalen uit de Bijbel maken. Ook is het Oude Testament voor mij veel meer gaan leven."

Welke ervaringen zijn je nog meer bijgebleven?
“De meeste Joden geloven dat de Messias nog moet komen en dat Jezus van Nazareth dit zeker niet is. Daarom was juist de ontmoeting met Messiasbelijdende Joden in het land heel bijzonder. Zij voelen zich geroepen om het Joodse volk (opnieuw) bekend te maken met Jezus de Messias. En dat doen zij vanuit de Thora en de profeten. Die roeping ervaren zij heel sterk!

In Jeruzalem ervaar je de spanning tussen de verschillende bevolkingsgroepen en religieuze groepen die door elkaar heen leven. Aan de hand van deze reis ben ik er nog meer van overtuigd geraakt dat er maar één oplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict is: de terugkomst van Jezus. Ook over de wederkomst hebben we veel Bijbelgedeelten bestudeerd. Nieuw voor mij was dat veel christenen verwachten dat Jezus op de Olijfberg zal terugkeren. Dat maakt het einde der tijden nog concreter.”

Je bent ook geraakt door verschillende Bijbelse profetieën. Welke profetie maakte indruk?
“In Jesaja 43 staat de belofte dat Joden vanuit alle hoeken van de wereld naar hun land zullen terugkeren. Zeventig jaar geleden is Israël opgericht. Sindsdien zijn Joden massaal naar het land van hun voorouders verhuisd en dat laat volgens mij zien dat de profetie van God in vervulling gaat. Het is echt uniek dat een volk, zo wijdverspreid over de hele wereld, naar dit kleine land vertrekt. De oprichting en het bestaan van Israël zijn helemaal niet zo vanzelfsprekend als ik vroeger dacht.”

Lees hier meer over het werk van Comité Gemeentehulp Israël (CGI).

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify