vrucht

Dagelijks leven

11 januari 2019 door Dick Dormael

Waar is de vrucht?

De zomer heeft lang geduurd en gaat in zekere zin door. De sfeer in huis getuigt van warmte, in de langzaam donker wordende dagen.

3xM bereikt mensen met het evangelie in landen waar het niet of nauwelijks doordringt, door middel van televisieprogramma’s die aansluiten bij lokale taal en cultuur.

Kaarsjes aan, glimmende attributen en herfstachtige stukjes. Op mijn tafel staat een plant. Een Amaryllis. In het middelpunt van mijn woonkamer, met als doel om te pronken als hoogtepunt van de sfeer. In een witte, aarde pot, steekt een groene stengel omhoog. Geen spoor van een bloem te herkennen. Verborgen en verscholen. Het heeft de droom, potentie en verwachting. Het zou iets moois moeten opleveren. Het is echter nog niet ontkiemd. Gaat er überhaupt iets ontkiemen? Eigenlijk ziet het er kaal en doelloos uit. Eerder sfeer verlagend. Anderhalve week geleden gekregen. De groene stengel groeit elke dag, maar elke dag vraag ik mezelf af: Waar is de vrucht?

Eind november bezocht ik de boeiende avond van 3xM over hun werk in Afghanistan. Als snuffelend broekie om nader kennis te maken met 3xM. In grote lijnen zie ik het mooie hart van de mensen van 3xM, en hoe het hart van Jezus erachter klopt. Vol liefde voor mensen. In de gedetailleerde praktijk liggen mijn vragen. Onderzoekend vraag ik me af hoe het in zijn werk gaat. Martien (directeur van 3xM) deelt zijn passie, droom en liefde. Hij legt in algemene bewoordingen uit hoe men in landen als Bangladesh en Afghanistan te werk gaat om Jezus geïnspireerde programma's naar mensen toe te brengen. Hij geeft een paar mooie voorbeelden van mensenlevens die werden veranderd.

Een bekende van 3xM deelt ook een paar mooie dingen over het leven in Afghanistan, waar hij jarenlang gewoond en gewerkt heeft. Ik ben onder de indruk van de echtheid en liefde. De groene stengel van het werk groeit. Hier en daar zijn wat vruchten te zien. Tegelijkertijd geeft hij aan dat het werk in een land als Afghanistan soms hard werken en ploeteren is, gepaard met behoorlijke tegenslagen. Soms jarenlang. Het veld ziet er vaak chaotisch en supercomplex uit. Alles loopt door elkaar en je hebt geen idee hoe het werkt. Maar God is aan het werk.

Zo gaat het bij 3xM ook. Je ziet niet altijd direct resultaat van het zaad dat je zaait. Je doet voor je idee het juiste, met het hart van Jezus erachter. Je voelt dat de groene stengel van LEVEN groeit. Je weet dat er een mooie bloem uit gaat komen. Toch blijft het doek van de theatervoorstelling soms heel lang of helemaal gesloten. Voor jouw ogen dan. Of je ziet af en toe een flitsende scène met een bijzondere getuigenis. Hoe dan ook, je wandelt in vertrouwen.

Op de achtergrond is God aan het werk. Hij zegt: "Zo is het Koninkrijk van God: als wanneer iemand het zaad in de aarde werpt en slaapt en opstaat, nacht en dag; en het zaad ontkiemt en komt op, zonder dat hij zelf weet hoe. Want de aarde brengt vanzelf vrucht voort: eerst de halm, daarna de aar, daarna het volle koren in de aar. En als de vrucht het toelaat, zendt hij meteen de sikkel erin, omdat de oogsttijd aangebroken is."

Een aantal dagen later kom ik 's ochtends mijn woonkamer binnen. Half slapend en totaal niet gefocust. Verlangend naar mijn ontbijt. Na een kwartier, wanneer ik een slok thee vraag aan de zorgverlener, sla ik mijn ogen op. Ik staar voor me uit en mijn denken is op een bedenkelijk traag niveau. Zonder enige vorm van denken, volgen mijn ogen die groene stengel omhoog. En dan... en dan... valt mijn mond open van verwonderende verbazing. Aan het uiteinde ontvouwen zich twee sierlijke, witte bloemen. Alsof geduldig gewacht is op het juiste moment. De lente is ineens gekomen en de sfeer komt tot zijn volle wasdom. Het stralende leven, wat er altijd al was, komt tot uiting.

Lees hier meer over het werk van 3xM.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify