Jenneke Donkersteeg

Dagelijks leven

03 januari 2019 door Dick van den Bos

Jenneke gaat haar sponsorkind ontmoeten: "Geweldig dat zij God heeft leren kennen"

Jenneke Donkersteeg is al sinds haar jeugdjaren enthousiast om kinderen uit derde wereldlanden te sponsoren. Eén van de kinderen die ze jarenlang heeft gesponsord is de Filipijnse Kate. Jenneke vertelt: “Het feit dat we haar financieel konden helpen is prachtig, maar het is helemaal geweldig dat ze door het programma van Woord en Daad God heeft leren kennen. Dat vind ik het allermooiste.”

Kate zal op 19 januari 2019 op de Werelddag van Woord en Daad zijn – en zal Jenneke daar ontmoeten op het podium. Een heel bijzonder, maar ook spannend moment.

Woord en Daad werkt vanuit Bijbels perspectief aan duurzame verandering voor mensen in armoede. Zo creëren we samen hoop en nieuwe kansen. Woord en Daad verbindt.

Jenneke vertelt waarom zo’n sponsorprogramma voor haar zo belangrijk is. “Het is eigenlijk heel eenvoudig begonnen. Ik ging al op jonge leeftijd werken en leerde zo geld verdienen. Tegelijkertijd woonde ik nog in bij mijn ouders. We hoefden hen geen kostgeld te betalen, maar ze vonden het wel heel belangrijk dat we omkeken naar onze naasten. Dus in plaats van kostgeld, betaalden we een sponsorkindje. Omzien naar anderen is er met de paplepel ingegoten.”

Hoe vond je het zelf om te sponsoren?
“Ik vond het heel erg leuk! Vroeger had je de Wegwijsbeurs waar onder andere ook een stand van Woord en Daad stond. Bij de stand stond een rek met foto’s waarbij je zelf je sponsorkind uit kon kiezen. Daardoor had je er letterlijk en figuurlijk een gezicht bij. Dat maakt het heel persoonlijk en maakt dat je niet het gevoel hebt alleen een goed doel te sponsoren, maar dat je echt een kind de gelegenheid biedt naar school te gaan en van de Heere Jezus te horen.”

"Omzien naar anderen is er met de paplepel ingegoten."

Waarom zocht je uitgerekend Kate uit?
“Ik vond het denk ik leuk dat ze Aziatisch was en ze had op de foto ook een heel open gezichtje. Blijkbaar heb ik iets met Azië, want jaren later hebben we ook kinderen geadopteerd in ons gezin die ook Aziatisch zijn. Inmiddels voelen we ons daarom helemaal verbonden met het Aziatische werelddeel”.

Wat voor meisje was ze toen jij ze adopteerde?
“Als klein meisje zijn we haar begonnen te sponsoren. Vervolgens deed ze een studie, waardoor ze op nu eigen benen kan staan. Nu verzorgt ze zelfs haar familie. Het is bijzonder om achteraf te horen hoe bepalend dit is geweest voor haar leven.”

Op 19 januari ga je haar ontmoeten, hoe is dat voor jou?
“Ik vond het zó’n leuke verrassing toen ik het hoorde dat Kate naar Nederland zou komen. Ik vind het geweldig te zien dat ze van een meisje uit een sloppenwijk is door ontwikkeld tot een volwassen zelfredzame jonge vrouw. Het voelt heel bijzonder haar te gaan ontmoeten op de Werelddag van Woord en Daad. Ze hoopt die avond ook met ons mee naar huis te gaan en te overnachten zodat ze de zondag in ons gezin kan zijn en mee naar de kerk kan gaan.”

"Ik vind het geweldig te zien dat ze van een meisje uit een sloppenwijk is door ontwikkeld tot een volwassen zelfredzame jonge vrouw."

“Waarschijnlijk gaan we lekker Aziatisch eten. We hoorden dat ze er al heel veel zin in heeft. Voor haar is het voor het eerst in haar leven dat ze de Fillipijnen verlaat, en ze wil ons graag ontmoeten. Wij vinden het fijn om haar de gelegenheid te geven een kerkdienst mee te maken en iets te ervaren van de verbondenheid met de wereldwijde kerk.”

Waarom is het zo belangrijk om naar de Werelddag te gaan?
“Het blijft belangrijk om naar onze naasten te blijven omkijken. De Werelddag kan daar een stimulans bij zijn. Daarnaast is armoede voor veel mensen erg ver weg en dat komt op deze manier dichterbij. Tot slot, op de Werelddag hoor je van dichtbij wat God allemaal in de levens van mensen doet. In ons geval beseffen we dat het eenvoudige middel van sponsoring een enorme impact heeft gehad op het leven van Kate.”

“Het zal best wel een emotioneel moment zijn en het is een klein beetje spannend dat we op het podium mogen komen. Ik vind het belangrijk dat ze niet ons bedankt, maar vooral onze hemelse Vader die al onze levens leidt. Uiteindelijk gaat het erom dat het Koninkrijk van God zich uitbreidt. Dat is voor ons ook het meest bijzondere – dat Kate God door de projecten van Woord en Daad heeft leren kennen.”

Het verhaal van Kate horen? Kom naar de Werelddag. Bekijk hier het programma en meld u aan.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify