geluk

Nieuws

02 januari 2019 door Redactie

Geluksprofessor: 'Geluk zit in je gedachten en je gedrag'

Het seizoen van de romantische films, de top 2000, oliebollen, champagne, vuurpijlen en sterretjes en de glitter-outfits is echt voorbij. Een nieuw jaar ligt voor ons. Januari voelt toch vaak aan als een intense kater. Daarom heeft De Telegraaf tips geschreven om de januari-blues te verslaan.

Volgens geluksprofessor Patrick van Hees bestaat er de winterdip. "Met kerst zijn mensen gelukkiger dan normaal en in januari gaapt de leegte. En zo kun je na elk hoogtepunt een dip krijgen. Na de zomervakantie, als de blaadjes vallen, tijdens de donkere dagen voor kerst."

Het houdt op
"Heb je lang uitgekeken naar een mooi feest en weken voorpret gehad, dan voelt de dag na het partijtje katerig, of je nou te veel gedronken hebt of niet. Zo is het ook na feestmaand december. Dan heb je van piek naar piek geleefd, en die moet steeds hoger zijn. En daarna houdt het op", aldus de geluksprofessor in de landelijke krant.

Het is niet nodig om direct hulp in te schakelen. "Ook dát gevoel hoort bij het leven. Het is niet alleen maar hosanna. Benoem het: ’ik heb een rotdag en het is oké om een rotdag te hebben’. Gelukkige mensen hebben wel meer veerkracht en verwerken tegenslag en slecht nieuws sneller."

Geluk
Hoe wordt een mens dan gelukkig? "Geluk moet je niet zoeken in de omstandigheden, de omgeving of de datum. Geluk zit in je gedachten en je gedrag. En die kun je zelf sturen. Hersenen veranderen dan mee. Het schijnt dat wanneer je de hele dag lacht, je hersenen ook denken dat je echt vrolijk bent. Fake it and make it. Verbind jezelf met anderen."

Wat ook helpt is lekker naar buiten en heel veel opruimen.

Bron: De Telegraaf

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify