GGiN Opheusden

Nieuws

24 december 2018 door Reformatorisch Dagblad

Verzoeningstraject van start in GGiN Opheusden na vertrouwensbreuk

Naar aanleiding van een vertrouwensbreuk en het vertrek van ds. A. van Voorden gaat de classis Oost van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland (GGiN) een bijeenkomst beleggen voor de ggiN te Opheusden. Volgens het Reformatorisch Dagblad is die bedoeld om het traject van heling en verzoening in te kleuren.

Eerder dit jaar werd ds. Van Voorden losgemaakt van de gemeente in Opheusden vanwege een vertrouwensbreuk tussen hem en de kerkenraad. Met toestemming van de classis Oost van de GGiN gingen Van Voorden en de kerkelijke gemeente per 1 juni uiteen. Daarnaast besloot de voltallige kerkenraad van de GGiN te Opheusden af te treden. De herkozen ambtsdragers zijn nog niet bevestigd.

Deze kwestie heeft veel impact op de bevolking van Opheusden. De plaatselijke GGiN telt maar liefst 3.000 gemeenteleden. Van Voorden staat daar sinds 2010 op de kansel. Hij is predikant sinds 2002; eerst diende hij de gemeente De Beek-Uddel. In 2010 keerde hij terug naar Opheusden. Voor zijn predikantschap was hij in hetzelfde dorp ouderling van de GGiN en directeur van de Rehobothschool.

De classis heeft positief geoordeeld over de herbevestiging van de ambtsdragers. Tot de voorjaarsvergadering van de classis Oost is de door de classis ingestelde commissie beschikbaar om de kerkenraad in Opheusden bij te staan.

Reacties

Na het overlijden van ds. F. Malan zijn de GGiN de koers kwijtgeraakt. Het surplus dat er nog is aan predikanten droogt schrikbarend snel op. Er mag dan een dubbele regenboog tijdens de teraardebestelling van Mallan te zien zijn geweest, ik vrees voor het voortbestaan van deze denominatie. Ds. J. Roos gaat het niet redden.
En om terug aansluiting te zoeken tot het oorspronkelijke kerkverband? Ik vrees dat dàt een waterkansje is. Er zit vaak "zoveel vlees (nog) tussen", niet alleen in gereformeerde (bevindelijke) kerkgemeenschappen, maar ook in evangelische denominaties. Zo jammer...

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify