Stefan Paas

Dagelijks leven

24 december 2018 door Jeffrey Schipper

Theoloog luidt noodklok over klimaatcrisis: "Er staat veel op het spel"

"Gezien de enorme bedreigingen van de leefbaarheid van onze planeet is deze periode - een tijdsspanne van circa 25 jaar - een van de grootste en belangrijkste tests voor het politieke leiderschap in het westen. Er staat enorm veel op het spel," laat theoloog Stefan Paas weten via Twitter.

Afgelopen vrijdag presenteerde het kabinet het conceptklimaatakkoord. De plannen moeten ervoor zorgen dat er ten minste 49 procent minder CO2 wordt uitgestoten ten opzichte van 1990. Dit moet de opmaat zijn naar 95 procent minder uitstoot in 2050. In dat jaar moet ook alle opgewekte energie duurzaam zijn. Naar aanleiding van het conceptklimaatakkoord klinken er, met name uit rechts-conservatieve hoek, kritische geluiden.

Paas wijst op het belang van een klimaatakkoord: "Meer dan enig ander thema - immigratie, EU, handelsverdragen, etc. - bepaalt het politieke antwoord op de klimaatcrisis het draagvlak onder ons politieke stelsel, namelijk het vertrouwen in het leiderschap en de besluitvaardigheid van westerse democratieën. Anders dan hun sympathisanten denken stellen populisten als Baudet niet de ongeloofwaardigheid en besluiteloosheid van de huidige politiek aan de kaak, maar ze zijn er het meest schrijnende symptoom van. Liegen, ontkennen, schaamteloos opportunisme en kortetermijndenken.

Wat erger is: politici van het midden, zoals Buma en Rutte, die veel meer macht hebben dan eendagsvlieg Baudet, maar zich door zijn virtuele succesjes (10 zetels in de peilingen) laten afschrikken om werkelijk het verbond tussen de generaties te respecteren. Maar de realiteit is: als leiderschap nu, bij een naderende crisis van ongekende omvang, niet thuis geeft, zal het nageslacht daar heus Baudet niet op aankijken. Die is dan lang en breed vergeten als de zoveelste paljas. Men zal zich regeerders herinneren van toen.

Anders gezegd: wie nu nog de boot afhoudt, excuses zoekt, traineert, of mooie sier maakt met fake cijfers, draagt rechtstreeks bij aan de toekomstige vernietiging van het draagvlak onder ons politieke systeem. Dit is het uur van handelen. Dus als men bang is dat de klimaatrekening onevenredig gaat drukken op lage inkomens, kom dan met een plan dat concrete oplossingen bevat (zoals bv. Segers). En wat de kosten betreft: alles wat je nu niet aanpakt, kost later het tienvoudige.

Enfin, ik wil maar onderstrepen dat de klimaatcrisis ook een politieke crisis is. Het fundament onder het sociaal contract tussen overheid en burgers is dat de overheid in staat is het land leefbaar te houden. Lukt dat niet, dan verliest ook de loyaalste burger het vertrouwen. En dat niet alleen. Het zal ook het definitieve einde betekenen van de westerse democratie als lichtend baken in de wereld. Immers, de rest van de wereld weet dat ongeveer 50% vd CO2-emissie komt van de rijkste 10%. Wordt onze poltiek ontmaskerd als krachteloos wanneer het echt telt?

Elke nationalist zou moeten toejuichen dat we onafhankelijk worden van Saoedi-Arabië of Rusland voor energie. Elke conservatief zou moeten denken in generaties: respecteer het erfgoed, koester het nageslacht. Denk ook aan ondernemerschap, creativiteit. Als er iets is waarbij rechts Nederland z'n vingers kan aflikken, is het wel dit."

Lees ook: Vier belangrijke punten uit het klimaatakkoord.

Reacties

Op de één of andere manier zijn mensen gevoeliger voor rampscenario's dan voor hoopvolle verwachtingen. Ik volg beurskoersen en in betreffende forums worden 'doom gloom and boom' goeroes instemmend geciteerd. Theologen hebben er een handje van om iedereen de hel in te praten, geschilderd in zo afschuwelijk mogelijke beelden, de mensen smullen ervan. Hier steunt een theoloog klimaathysterie waar Nederlanders 1000 miljard tegenaan moeten gooien, elites en hun theologen smullen ervan.
A
En ik hoor geen Christelijke partij over vraag en antwoord 26 van de Heidelberger Catechismus. Maar lezen..
Toon meer antwoorden (2)
Toon meer reacties (12)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify