Weten christenen in Noord-Korea wel dat het Kerst is?

God24 december 2018 Open Doors
Noord-Korea

Misschien zing je aanstaande kerstavond wel ‘Stille nacht, heilige nacht’ in je kerk. Of zing je het lied op straat om mensen in aanraking te brengen met de blijde boodschap. Het lied zal in ieder geval in je hoofd zitten tijdens de vakantie. Met Kerst vieren we de geboorte van de Messias, het is een feest van vreugde, een vakantie om samen met onze geliefden te zijn.

Juist met Kerst voel ik me verbonden met mijn vervolgde broeders en zusters, en vooral met mijn broeders en zusters in Noord-Korea. Ik vraag me af of degenen die gevangen zitten in kampen wel weten dat het Kerst is. Zingen ze net zoals wij in hun hart: ‘Kom laten wij aanbidden’?

Ik moet huilen als ik te veel denk aan mijn Noord-Koreaanse broeders en zusters die gevangen zitten in politieke strafkampen. Toch wil ik de emotionele pijn niet wegduwen. Ik wil het voelen, zodat ik voor hen kan bidden en kan delen in hun verdriet. Daarom probeer ik me voor te stellen hoe Kerst er voor hen uitziet. Het zal ongetwijfeld koud zijn op 25 december. Waarschijnlijk zal de sneeuw zorgen voor witte barakken. Het dagritme zal hetzelfde zijn als alle andere dagen. Ik ken niemand in het kamp, maar ik wil dichtbij hen komen. Daarom probeer ik mezelf te identificeren met een gevangene. Laten we hem Park noemen.

Toen de bewaker binnenkwam en vroeg wie er christen was, was Park zonder na te denken opgestaan.

‘Zal ik deze dag sterven?’
Wanneer Park wakker wordt op kerstmorgen, vraagt hij zich niet af welke kleren hij aan zal doen. Dat ‘probleem’ is al opgelost door de kampbewakers. Park draagt hetzelfde smerige uniform als gisteravond toen hij naar bed ging. De dood is wel iets waar hij over nadenkt. Het houdt iedere gevangene in zijn greep. Vaak komt de dood als een verrassing voor de gevangenen. Maar soms ziet Park de dood al aankomen. Zo gaat dat met mensen die sterven van honger. Als eerste verschrompelen hun lichamen totdat er alleen nog maar een beetje vlees en botten overblijft. De kracht die nog overblijft, zit vooral vanbinnen. Daarna zwellen hun kelen op. Maar wat Park het moeilijkste vindt, is om het licht te zien doven in hun ogen. Als de wil om te leven verdwijnt, duurt het maar een paar weken voordat de dood hen te pakken krijgt. Uiteindelijk zal de dood iedereen uit het kamp wegnemen. De enige vraag die overblijft is wanneer dat zal zijn.

‘Leven ze nog?’
Onze keuzes bepalen wie we zijn. Dat is wat Parks vader altijd zei. Elke keer weer wordt Park gekweld door zijn keuze maanden geleden om op te staan in de gevangenis. Er zaten 73 mensen in Parks cel. Park kende hun lichaamsgeuren, de angst in hun ogen, de klank van hun geschreeuw, maar hun namen kende hij niet. Toen de bewaker binnenkwam en vroeg wie er christen was, was Park zonder na te denken opgestaan. Vijf anderen hadden zijn voorbeeld gevolgd. Hij wist wat er zou gaan gebeuren. Ze zouden hem executeren. Plotseling waren zijn vrouw, zoon en dochter familie geworden van een politieke crimineel. Maar tot zijn grote verbazing werd hij niet neergeschoten; ze sloten hem op in een kamp. Zijn vrouw en kinderen moesten worden heropgevoed in een ander kamp.

Voordat Park uit zijn bed stapt, bidt hij vurig dat zijn familie beter wordt behandeld dan de mensen in dit kamp. Het is mogelijk. Bij God zijn alle dingen mogelijk. Hij zou alleen willen dat hij iets meer wist over hoe het met hen gaat. Hij vraagt zich af of ze hem hebben vergeven dat hij toegaf christen te zijn. Ook wenste hij dat hij meer over zijn geloof had verteld aan zijn kinderen. Zijn gedachten gaan terug naar die vredige avond toen hij zijn kinderen naar bed bracht. Hij had hen het verboden verhaal over het Koningskind en zijn geboorte verteld.

“Dit Kindje zal op een dag Koning worden. Hij zal ervoor zorgen dat we geen honger meer hebben. Als je van Hem houdt, zullen we altijd samen zijn. Wat er ook gebeurt. En zelfs als we sterven, zal dit Kind ervoor zorgen dat we elkaar in de hemel weer zullen ontmoeten. Daar is alles mooi en iedereen is blij. Maar jullie mogen dit niet op school vertellen. En ook niet tegen jullie vriendjes.”

Zijn kinderen hadden hem vervolgens vragend aangekeken:

“Hoe heet dit kindje, papa?”

“Op een dag zal ik jullie dat vertellen”, had Park gezegd.

Ik vraag me af of degenen die gevangen zitten in kampen wel weten dat het Kerst is. Zingen ze net zoals wij in hun hart: ‘Kom laten wij aanbidden’?

En nu is het kerstmorgen, 4.30 uur. Tijd om op te staan en zich te melden. Park stelt zich op naast zijn medegevangenen waar ze samen meer dan een uur in de koude wind staan. Ondertussen lezen de bewakers hun nummers op en lezen ze de krant voor. Na het morgenappel krijgt Park zijn ontbijt. Het bestaat zoals elke dag uit honderd gram maïs en een kopje vies water. Daarna moet Park naar de mijnen om koper te delven.

Hij moet moeite doen om zich te focussen op het werk. Ook probeert hij niet te denken aan zijn lege maag. Maar het is zo moeilijk. Veel dingen uit zijn leven voor het kamp is hij vergeten, behalve het eten. Soms gebeurt het dat Park opeens varkensvlees in heerlijke zoete saus ruikt. Ook ruikt hij rijst. Maar hij weet dat het onmogelijk is en dat zijn zintuigen hem voor de gek houden. Maar toch, het lijkt zo echt.

Al snel raakt Park uitgeput door het werk. ‘Kom op’, zegt hij tegen zichzelf, ‘nog even volhouden.’ Hij bidt om kracht. Hij bidt ook voor ratten. Eentje zou al geweldig zijn. Plotseling komt er een bewaker binnen die Parks nummer opnoemt. Park moet met hem mee.

Is Park bang? Zal hij worden mishandeld of gedood? Ik weet het niet. Mijn verbeelding stopt hier. Ik weet dat een normale werkdag eindigt om zeven uur ‘s avonds en dat de gevangenen daarna nog een portie eten krijgen. Waarschijnlijk bestaat hun kerstdiner uit een lepel maïs. Degenen die geluk hadden, hebben een muis, rat of insecten weten te vangen. Maar wat gebeurt er met Park? Ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat de autoriteiten Park willen breken. Ze willen dat hij Christus verloochent.

De strijd vindt plaats in onze geest
Mensen vragen zich vaak af waarom het Noord-Koreaanse regime zo bang is voor christenen. Ook vragen ze zich vaak af hoe het mogelijk is dat twintig miljoen mensen zich laten onderdrukken door zo’n wreed systeem. Het antwoord op beide vragen is deze: de strijd vindt plaats in onze geest.

Alleen Gods macht kan doordringen tot de geest van een Noord-Koreaan. Alleen de macht van Jezus kan deze muren neerhalen.

Zeventig jaren van indoctrinatie, van gevaarlijke situaties, van onderwijs over het leven van de Grote Leiders, van verhalen over buitenlandse vijanden en gevaarlijke religies veranderen een staat. Het land telt meerdere generaties die zijn opgegroeid met het idee dat iedereen maar voor zichzelf moet zorgen. En dat er geen andere goden zijn dan de Grote Leiders. Alleen Gods macht kan doordringen tot de geest van een Noord-Koreaan. Alleen de macht van Jezus kan deze muren neerhalen.

Daarom wordt elke christen gedood of gevangengenomen. Daarom worden alle gevluchte Noord-Koreanen die onder dwang terugkeren grondig ondervraagd. Daarom worden christenen in politieke kampen gedwongen de Here Jezus publiekelijk te verloochenen. Alleen door het lichaam en de geest van christenen aan te vallen kunnen de Noord-Koreaanse autoriteiten de overwinning behalen. Christenen worden gemarteld en ook hun families worden gestraft. Is er een zwaardere druk denkbaar?

Het zorgt ervoor dat ik me afvraag of Noord-Koreaanse christenen nog kerstliederen zoals ‘Stille nacht, heilige nacht’ kunnen zingen. Hebben ze te veel gezien om nog te kunnen zingen? Zijn er nog woorden om uit te drukken wat zij voelen?
Als ik hierover denk en bid, vraag ik mijzelf af: ‘Wat nou als het nooit Kerst geworden was?’ Wat als de Here God nou niet Zijn Zoon zou hebben gestuurd? Maar dat deed Hij wel – de geboorte van de Here Jezus was Gods invasie in deze donkere wereld. De Here Jezus heeft alles op z’n kop gezet. Zijn geboorte, leven, dood en opstanding deed alles veranderen. En alles wat de Here Jezus voor ons bereikte, bereikte Hij door te lijden.

Paul schrijft in Kolossenzen dat hij aanvult wat er nog aan Christus’ lijden ontbreekt. Natuurlijk kan Paulus niets toevoegen aan het goddelijke verzoenwerk. Wat Paulus doet – en wat alle christenen die lijden doen – is de wonden van de Here Jezus laten zien aan deze wereld. Hun lijden verwijst naar het lijden van Christus aan het kruis. Ik geloof met heel mijn hart dat de Noord-Koreaanse gevangeniskampen letterlijk de hel op aarde zijn. Toch schijnt in deze hel Gods licht door Zijn kinderen heen. Ik realiseer me dat – hoe pijnlijk het ook is – christenen in werkkampen lijden om Gods heerlijkheid en overwinning te laten zien in deze wereld. Ik moet enkel en alleen geloven dat “het lijden van deze tijd in geen verhouding staat tot de luister die ons in de toekomst zal worden geopenbaard” (Romeinen 8:18).

Anders zou het lijden van mijn broeders en zusters in Noord-Korea nutteloos zijn.

Deze Kerst zal ik al starend naar de sterren bidden en zingen voor mijn Noord-Koreaanse broeders en zusters die lijden achter de tralies en de hekken. Weten ze wel dat het Kerst is? Ik bid dat ze het zullen weten. En ik hoop dat ze samen met mij zingen:

Amen! Gode zij eer
Amen! Gode zij eer.

Praatmee

Beluister onze podcast

#323 Patrick & Jeffrey over het CGK-convent, christelijke PVV-stemmers en vergeving
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Willem Lingeman
Video

Waarom het huwelijk een bloedverbond is

Het huwelijk wordt op basis van de Bijbel een bloedverbond genoemd. Willem Lingeman legt aan de hand van het Oude en Nieuwe Testament uit waarom. "Er werden dieren gedood en in de lengte doorgesneden. De twee helften werden gespiegeld tegenover elkaa

Saati
Nieuws

Twee jaar celstraf voor christelijke vrouw in Iran nadat ze zich liet dopen

Laleh Saati, een christelijke vrouw uit Iran, is veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. Ook krijgt ze een reisverbod van twee jaar. Dat hebben bronnen in Iran gemeld. De Iraanse autoriteiten beschuldigen Saati (45) ervan de nationale veiligheid i

André en Jacolien
Video

Jacolien gaf haar nier aan haar man André zodat ze samen weer in Gods koninkrijk kunnen dienen

André en Jacolien Stam dienen al enkele jaren vol passie in Gods koninkrijk, maar in de afgelopen maanden bleek André nog maar weinig energie te hebben. Dit bleek aan zijn nier te liggen. Zijn vrouw Jacolien besloot daarop een nier aan haar man af te

vervolging nigeria
Nieuws

Radicale moslims slaan weer toe: christelijke moeder en baby vermoord in Nigeria

In de staat Plateau in Nigeria zijn in de afgelopen twee weken meer dan dertig christenen om het leven gekomen bij aanvallen door islamitische Fulani-strijders, waaronder een jonge moeder en haar baby. De incidenten vonden plaats in het overwegend ch

Duizenden Joden bidden tijdens priesterlijke zege om vrijlating gijzelaars en vrede voor Israël
Nieuws

Duizenden Joden bidden tijdens priesterlijke zegen om vrijlating gijzelaars en vrede voor Israël

Gisterenochtend vond bij de Westelijke Muur in Jeruzalem de jaarlijkse priesterlijke zegen plaats. Dat meldt All Israel News. Bij de priesterlijke zegen waren duizenden Joden en verscheidene opperrabbijnen aanwezig. Tijdens het massaal bezochte evene

Ultraorthodoxe Joden
Nieuws

Ultraorthodoxe Jood start campagne om lastigvallen van christenen in Jeruzalem te verminderen

Een ultraorthodoxe Joodse activist is een openbare campagne gestart waarbij hij Joden oproept om christenen niet langer lastig te vallen in de Oude Stad van Jeruzalem. Dat meldt All Israel News. In de voorbije maanden deden zich verschillende inciden

Cvandaag podcast
Podcast

Cvandaag-redacteuren blikken terug op historisch convent CGK

De één wil synodebesluiten handhaven, een ander wil ruimte geven aan verschillende opvattingen. Hoeveel verschil mag er zijn binnen de kerken en waar ligt de grens? Daarover werd afgelopen zaterdag een uniek en belangrijk convent gehouden binnen de C

Pakistan vlag
Podcast

Hoe gaat het met Pakistaanse christenen na massa-aanval moslimextremisten?

Augustus 2023: chaos in de straten van Jaranwala. De christelijke wijk in de Pakistaanse stad werd aangevallen voor moslimextremisten. Kerken en huizen werden in brand gestoken en vele christenen vluchtten. SDOK startte gelijk een actie om noodhulp o

Meerartikelen

schip
Nieuws

Mercy Ships gaat derde ziekenhuisschip bouwen dankzij 'gulle donatie'

Mercy Ships is begonnen met het maken van plannen voor de ontwikkeling van een nieuw ziekenhuisschip. Het idee hiervoor komt voort uit de wens om meer capaciteit te ontwikkelen voor het leveren van medische zorg in Afrika. Door de vloot uit te breide

Mirjam Bikker
Nieuws

Tweede Kamer stemt in met ChristenUnie-initiatief: Catshuissessie over Jodenhaat op komst

Alle fracties in de Tweede Kamer, behalve Denk en Forum voor Democratie, zetten hun handtekening onder het voorstel van de ChristenUnie voor een Catshuissesie over antisemitisme in de samenleving. De Kamer debatteerde donderdag over het onderwerp. Ee

Bijbel
God

Refoweb-vragensteller: waarom wordt de antichrist 'zoon des verderfs' genoemd?

'De antichrist wordt in de Bijbel “zoon des verderfs” genoemd. Judas is de enige in de bijbel die deze naam ook kreeg. Zit daar een specifieke betekenis achter?', aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. 'De Heere spreekt over Zijn

dominee J. C. de Groot
Video

Terugkijken: ds. De Groot over een bevrijdende ontmoeting met Jezus

‘Waar Jezus is, gebeurt er altijd wat,’ zei dominee J. C. de Groot tijdens een toerustingsavond van Geloofstoerusting in Rijssen. Hij sprak over de geschiedenis van Lukas 13:10-17 en hoe die God ook vandaag dezelfde is. Bekijk de lezing van ds. De Gr

Jaap Bönker
Verdieping

De Bijbel is een agrarisch boek

De Bijbel is voor een groot deel geschreven als een agrarisch boek. Er staan in verschillende gedeelten veel passages over zaken die voor de toenmalige mensen heel herkenbaar waren. In onze samenleving (met name in de steden) is het agrarisch begrip

Bobby Schuller
Nieuws

Komende zondag is Bobby Schuller te gast in Hour of Power

Komende zondag is de Amerikaanse televisiepredikant Bobby Schuller te zien in Hour of Power. Samen met presentator Jan van den Bosch blikken de twee terug op het 25-jarig bestaan van Hour of Power op de Nederlandse televisie. Hour of Power viert deze

bidden
Boekfragment

De gave van ‘het onderscheiden van geesten’: wat staat ons te doen?

De apostel Paulus somt in 1 Korintiërs 12:10 enkele gaven van de Geest op. Hij doet dat paarsgewijs. Eén paar betreft ‘profetie’ en ‘het onderscheiden van geesten’. Gezien de parallel met het volgende paar, ‘spreken in (vreemde) talen’ en ‘uitleggen

Arie-Jan Mulder
Column

Waarom droefheid en treurnis tijdens het avondmaal ongepast is

In eerdere afleveringen van deze columnreeks over onze ontdekking van het avondmaal hebben we gezien wat Jezus voor ogen stond bij de instelling van het avondmaal. Hij verwees daarbij naar vier wezenlijke Bijbelse elementen, die in de geschiedenis va

Marc de Vries
Video

Kersverse SGP-senator getuigt in maidenspeech van zijn geloof

"Wat is de zekerheid die je overhoudt als zelfs de vier muren van je huis niet overeind blijven staan? En uiteraard was zijn antwoord daarop: ‘Gods trouw en liefde'", aldus Marc de Vries. De Vries hield deze week zijn maidenspeech als kersverse SGP-s

Ds. G. van Zanden
Video

Ds. Van Zanden over kerkelijke verdeeldheid: "Uiteindelijk is er maar één Heiland en één kerk"

"Wat hebben wij dan nog veel te leren met al onze kerkelijke verschillen, meningsverschillen, liggingsverschillen en weet ik wat allemaal nog meer voor verschillen. Er is maar één kerk: de algemene christelijke kerk. Evengoed als dat er maar één Zali

Joe Biden
Nieuws

Amerikaanse president maakt kruisteken tijdens pro-abortusbijeenkomst: 'Godslasterlijk'

Godslasterlijk, verachtelijk en walgelijk: zo wordt het optreden van de Amerikaanse president Joe Biden tijdens een recente pro-abortusbijeenkomst in Florida genoemd. The Christian Post meldt dat de Amerikaanse president namelijk tijdens de bijeenkom

Navalny
Nieuws

Russische priester geschorst vanwege herdenkingsdienst voor Navalny

Een Russische priester is voor drie jaar geschorst. Aanleiding is de door het patriarchaat in Moskou georganiseerde herdenkingsdienst voor de in februari overleden oppositieleider Alexei Navalny. Dat maakt Religion News Service bekend. Priester Dmitr