Marijn Burkunk

God

24 december 2018 door Marijn Burkunk

Een geboorte in een beestenstal

We razen met z’n allen weer richting Kerst. En wat valt er nog over te zeggen, wat al niet duizend keer gezegd is. Over de betekenis van de geboorte van Gods Zoon op aarde, over de feesten en zwelgpartijen, over de verstilling in vreugdevolle overdenking, over de ballenboom bovenop een berg min of meer nutteloze spullen…

Maar misschien toch nog eens dit:
Er was geen plek in de herberg. Die was vol gasten en wellicht sliepen ze wegens de toeloop zelfs op de gangen en op het dak. Het was er één grote familie van dezelfde stam. Er werd gefeest en gelachen en ook gevochten. Je hebt van die oude familievetes, die nooit uitdoven….

In ieder geval, niet echt een plek om een kindje te baren en het veilig en rustig te voeden en te verzorgen. Geen plek dus voor Jezus, in die drukke dorpsherberg van Bethlehem.

Jezus werd geboren in een soort beestenstal. Want Hij werd in een voerbak gelegd. Hoe romantisch! Maar ben je wel eens in een stal geweest? Het is er een smerige boel. Vee laat nu eenmaal onbekommerd alles lopen. En stinken dat het er doet! Je moet echt wel ergens doorheen om daarin je kraambedje te spreiden. Een voordeel is wel, dat er meestal zacht hooi of stro te vinden is. En het kan er lekker warm zijn…

Doet me denken aan mijn hart. Mijn hart kan zó vol zijn met druktes en gedoe. Juist in deze dagen kan mijn binnenwerk danig in de weer zijn met familiedingen, feestelijkheden, geluks-iconen of met mijn eigen verheven zelf. Een overvol hart; geen plekje over voor het Godskindje…

Maar het ontzaglijk blije nieuws is juist voor diegenen die in hun uppie met een bezwaard hart deze feestdagen tegemoet gaan. Wellicht verdrietig en alleen gelaten. Of met een rommelig hart, dat er om smeekt eens grondig uitgemest te worden.
Als we er zo in zitten of gewoon eens eventjes eerlijk onze binnenkamer bekijken, dan kan het maar zo gebeuren, dat het lieflijk tere Godskindje op onze dringende uitnodiging in ons schamel hartje geboren wordt.

Dat is wat kerst ten diepste is; Christus in jou geboren.
Zegenrijke feestdagen!

Dit artikel is afkomstig uit de nieuwsbrief van Oasis Trails. In een Spaans dorpje, aan het pelgrimspad naar Santiago de Compostela, runt de Oasis Trails gemeenschap een kleine herberg. Het is een gemeenschap van gelovigen, die de gasten zowel praktisch als geestelijk met Jezus, het Levende Woord, in contact wil brengen. Heel praktisch en betrokken, op een manier die bij de gasten past. Lees hier meer over de Oasis Trails.

Reacties

B
Iets meer Bijbelse verdieping graag, Yeshua in een stal, waar staat dat in de Bijbel?

zie

https://tora-yeshua.nl/2018/12/kerstgedachte/

Shalom,

Ben Kok (joods-chr. pastor)
J
Ben, waar komt volgens jou de uitdrukking "ergens op zitten als een bok op de haverkist" vandaan en wat wordt ermee bedoeld?

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify