Malik Azmani
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

21 december 2018 door Jeffrey Schipper

VVD-Kamerlid beschuldigt Rikko Voorberg van mensensmokkel

Theoloog Rikko Voorberg gaat met een flinke stoet auto's naar Griekenland rijden om daar vluchtelingen op te halen uit mensonterende kampen. Volgens VVD-Kamerlid Malik Azmani is dat mensensmokkel. Ze discussieerden daarover in het Radio 1-programma Dit is de Dag.

Azmani spreekt van een strafbare actie. "Asielzoekers moeten in het land waar zij binnenkomen hun asielaanvraag indienen. Dat hebben ze in dit geval in Griekenland gedaan. Besluiten om deze asielzoekers in busjes naar Nederland te vervoeren is mensensmokkel. Daarnaast wek je op deze manier valse verwachtingen ten opzichte van deze asielzoekers, omdat zij linea recta worden teruggestuurd naar Griekenland."

Rikko spreekt namens de actiegroep 'We gaan ze halen'. De groep laat op Twitter het volgende weten: 'Voor de duidelijkheid: wij nemen alleen mensen mee als we er toestemming voor krijgen. We stuurden een brief aan de Griekse regering met het verzoek ons die toestemming te verlenen en alvast 150 vluchtelingen te selecteren die mee mogen. We kunnen niet langer niets doen, en daarmee de situatie in de kampen op de Griekse eilanden in ons eigen Europa voort laten duren. Een situatie waar zelfs kinderen de moed verliezen en zelfmoordpogingen doen.'

Azmani: "Als we mensen vanuit Griekenland naar Nederland halen, hoeven de Grieken ook de eigen omstandigheden niet te verbeteren. Volgens mij moet een EU-land gewoon haar eigen verantwoordelijkheid nemen. Nederland voert dan ook de druk op om die omstandigheden te verbeteren."

Klik hier om de volledige discussie terug te luisteren.

Reacties

Het klinkt inderdaad als mensensmokkel, maar als de Griekse wet niet wordt overtreden, dan zal het die van een ander land zijn, Albanië, Macedonië of Italië. We gaan het zien, wat mij betreft mag Rikko een tijdje in een gevangenis in één van die landen doorbrengen, dat zal hem leren.
Eens met je Kees.

En werk wellicht aan de winkel voor de" Blokkeerfriezen"
Toon meer antwoorden (2)
Toon meer reacties (6)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.