Dagelijks leven

21 december 2018 door Gertjan de Jong, IJM

De donkere kant van vrijheid - ‘Dit is smerig en ziekmakend’

Vrijheid – is dat alles doen wat je hart je ingeeft? Alle remmen losgooien? Op Netflix verscheen begin dit jaar ‘Liberated – the new sexual revolution’, een documentaire over Amerikaanse jongerenvakanties. De docu laat zien hoe jongeren de ‘vrijheid vieren’ in Panama City Beach in Florida. Op het strand, in de disco, in hotels. Ze lachen, feesten, hebben seks en drinken liters alcohol.

Het lijkt vrijheid. Maar deze vrijheid heeft een nogal grimmige en donkere kant, zo maakt ‘Liberated’ duidelijk. Zowel de jongens en meisjes voelen een enorme druk om te ‘scoren’; om te laten zien hoe ver ze durven gaan met alcohol en seks. Zo zie je hoe een studente in tranen uitbarst. Ze denkt aan haar 13-jarige zusje. Moet zij straks ook meedoen aan dit soort ‘feestjes’? “Ik wil niet dat zij die druk voelt, ik wil dat zij zich sterk voelt en haar eigen keuzes maakt. Ik wil dat ze weet dat ze prachtig is. En dat haar eigenwaarde niet berust op anderen. Het is zwaar om op te groeien en te zien dat de cyclus zich herhaalt. Ze is mijn zusje…”

Afschrikwekkend
Vrijheid zonder liefde en begrenzing is geen vrijheid. Het is een verschrikking. Panama City Beach haalde in de zomer van 2015 het nieuws met een brute groepsverkrachting. Over beelden van die verkrachting zei de plaatselijke sheriff Frank McKeithen: “Dit is één van de meest smerige, afschrikwekkende en ziekmakende dingen die ik ooit heb gezien. De honderden omstanders deden helemaal niets om de verkrachting te voorkomen, ze gingen gewoon door met feesten. We zijn tot het punt gekomen dat voor jongeren dit kennelijk ergens acceptabel is geworden. Ik zeg: dit is niet acceptabel.” (Bron)


Dit gebeurt ook op grotere schaal. Miljoenen volwassenen en kinderen zitten wereldwijd gevangen in de commerciële seksindustrie. Zij worden dag na dag verkracht. In landen als India, de Dominicaanse Republiek, de Filipijnen, maar ook in Europa. Willen we het weten? Of gaan we liever door met feesten?

Jungle
Gelukkig zijn er steeds meer mensen die opstaan en die net als sheriff McKeithen zeggen: “Dit is niet acceptabel”. Zo is de organisatie International Justice Mission (IJM) wereldwijd actief om slavernij tegen te gaan. Om kinderen en volwassenen te bevrijden, mensenhandelaren voor de rechter te brengen en te zorgen dat wetten worden nageleefd. Zonder wetten en wetshandhaving is er geen vrijheid. Dan verandert een land in een jungle en geldt slechts het recht van de sterkste. Kwetsbare mensen kunnen dan zomaar bestolen, uitgebuit en verkracht worden.

Vrijheid is kwetsbaar en er moet voor gestreden worden. Daarvoor zijn er mensen nodig die zeggen ‘dit is niet acceptabel’ én in actie komen.

Wil me je meer lezen over het bevrijdingswerk van IJM? Of zelf meestrijden? Klik hier voor meer informatie.

Reacties

T
Zonder God, verwildert het volk. Ziehier het huidige Sodom en Gomorra op aarde. Alles moet zogenaamd kunnen en mogen, volslagen losgeslagen, en daardoor in handen vallen van de duivel en zijn consorten.
REAGEER
J
Als ik atheisten aan mijn deur krijg, dan bijten die me al vrij snel toe:

U als Christen mag ZEKER NIETS van die god van u!Ik wijs dan op het CITAAT dat op mijn BUITENDEUR hangt:

ALLE dingen zijn mij GEOORLOOFD,

MAAR

NIET alle dingen zijn OORBAAR

NIET alle dingen BOUWEN OP

en

ik zal onder de macht van GEEN mij laten brengen.En zeg tegen hen:

Kijk mijn liefdevolle Vader geeft mij NUTTIGE adviezen.

ALS jij je in het vervolg daar ook aan houdt,

heb je een PRACHTIG LEVEN in ZIJN vrijheid!

DOEN, JOH!

REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify