Ds. A. Schot
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

20 december 2018 door Jeffrey Schipper

GerGem-predikant wijst kerstmusical via flyer af: "Bij Jezus' geboorte was geen fanfare aanwezig"

"Bijbelse feesten worden op deze manier commercieel gemaakt. Daar heb ik moeite mee," zegt ds. A. Schot van de gereformeerde gemeente in Nunspeet in reactie op de kerstmusical 'So this is Christmas'. Het theatrale kerstevenement over Jezus' geboorte wordt op 21 en 22 december gehouden op het marktplein in Nunspeet.

De predikant liet volgens Omroep Gelderland een flyer ontwerpen om de kerstmusical aan de kaak te stellen met de titel 'So this is Christmas? Hoezo kerstspektakel in Nunspeet?'. Dit soort evenementen leiden volgens de dominee af waar het met kerst werkelijk om draait. In de folder schrijft hij: 'Dit echte kerstfeest vond niet plaats op een marktplein. Bij die belangrijke gebeurtenis (Jezus' geboorte, red.) werd ook geen kerstmarkt gehouden, er was al helemaal geen fanfare aanwezig om het kerstkind aan te kondigen.' Door middel van een kerstmusical wordt een Bijbels feest in zijn ogen ten onrechte commercieel gemaakt.

Sander Klugt, organisator van de musical, vindt de actie van de GerGem-predikant respectloos. Op zijn Facebookpagina schrijft hij: 'Het lijkt er steeds meer op dat binnen hun gelederen een ware angstcultuur heerst, want blijkbaar zijn ze niet in staat om hun visie te geven zonder andersdenkenden daarin ongewild te betrekken.
Kosten nog moeite worden gespaard om de achterban 'bij de les' te houden. Welnu, ik vind dat prima, maar niet ten koste van de mening en overtuiging van anderen. Dat is niet respectvol.

Dominee, het respect dat ik voor u had, ligt op de grond. U heeft het zelf laten vallen en ik raap het niet voor u op.'

Bekijk onderstaande video en lees hier meer op de site van Omroep Gelderland:

Reacties

J
Jaren in de banken van de theologische universiteit gezeten en nog niet weten dat kerst geen Bijbels feest is...
T
Jan den Ouden, helemaal met U eens. Nergens in de Bijbel staat een geboortedag van Christus vermeld. En 25 December heeft niets uit te staan met het christendom. Oorspronkelijk vierden de Germanen in deze periode het midwinterfeest, en de Romeinen de Saturnalieën. Ik heb geen moeite ermee dat een ander dat anders ziet. Maar ik vier het in principe niet meer.
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (8)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.