claus
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

21 december 2018 door Dick van den Bos

Waarom iedere christen de kerstman zou moeten vermijden

Theoloog John Piper waarschuwt christelijke ouders voor het vervangen van het verhaal van Jezus' geboorte met die van de 'niet-christelijke mythe zoals de Kerstman.' Want hiermee doe je 'het geweldigste verhaal in de wereld' namelijk ernstig tekort, aldus de predikant.

In de podcast AskPastorJohn, zegt de beroemde baptistenvoorganger dat het onmogelijk voor ouders om hun kinderen te vertellen dat de kerstman echt is, zonder tegen hen te liegen. "Misleiden we kinderen door te doen alsof het kerstman-verhaal een feitelijk verhaal is?", vraagt hij. "Hij leeft op de Noordpool en vliegt daar met zijn rendieren, en legt cadeautjes onder de kerstboom. Om dit als een feitelijk verhaal neer te zetten, is niet erg waarheidsgetrouw naar kinderen toe."Zelfgemaakte verhalen
"Zelfgemaakte verhalen, zoals Narnia van C.S. Lewis, zijn in dit geval weer anders," zegt Piper. "De kinderen zouden moeten weten dat het verhaal niet echt is en ze zouden moeten weten waarom ouders zulke bedachte verhalen voorlezen."

De grootste reden waarom ouders het onderwijs over de kerstman moeten vermijden, is omdat het bewust voorbij gaat aan de 'fantastische waarheid' over kerstmis. "Waarom zou een christen die in Jezus Christus de grootste schat in de wereld heeft gevonden het verhandelen voor iets anders? Waarom zouden zij een ander verhaal vertellen?"

"Waarom zouden ze het moeten vervangen voor een pathetische, niet-christelijke mythe zoals de kerstman, met de boodschap: 'Beter ben je goed en beter huil je niet'. Ik kan het gewoon niet begrijpen.", zegt hij.

Blunder
"Het is een grote blunder. Het is een compromis met de cultuur. Arme Jezus. Hij is onzichtbaar. De kerstman niet, want die zie ik in het winkelcentrum. Als Jezus niet de concurrentie kan winnen met de kerstman, dan weten we echt niet wie de ware Christus is. Jouw kinderen hebben een lege ruimte in hun hart die Christus geschapen heeft. Je moet hen dat laten zien. Het gaat alleen om Jezus."

Reacties

Hoezo arme Jezus? Alsof Jezus niet in staat zou zijn met Zijn liefde door te breken. Jezus heeft geen concurrent. Ook niet in de kerstman. Hij heeft een tegenstander die allang overwonnen is. Als ouders leven we het hele jaar door Jezus voor. De twee kerstdagen inclusief. Wanneer we de kerstman als Jezus’ concurrent bestempelen, onderschatten we de almacht van Jezus.
J
weer een theoloog die denkt goed bezig te zijn.

Zo'n man zou toch beter moeten weten en zijn schaapjes echt uit de droom moeten helpen. Hij houdt heidense tradities in stand, ipv ff uit te leggen wanneer JEZUS echt is geboren
B
Hi Joop,

Natuurlijk zou Piper moeten uitleggen dat niet alleen de kerstman een heidens leugenverhaal is (daar doet hij goed aan) , maar ook, dat de hele kerst op zich heidendom is en dat de kerken met hun kerstboom/stalverhaal net zo misleidend zijn als met hun kerstmanverhaal.

Zie https://tora-yeshua.nl/2018/12/kerstgedachte/

Met het aanpakken van de Kerstman (hier sinterklaas) zet hij wel een eerste stap in de goede richting.

Kappen met de heidense decembermaand (sinterklaas, kerstboom , oud/nieuwjaar).

Shalom,

Ben Kok (j-chr. pas

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.