schoner leven in Haïti

Dagelijks leven

20 december 2018 door Woord en Daad

Een kettingreactie met kerst: Werken aan een schoner leven in Haïti

Op een grote bouwplaats is het een drukte van belang. Een bezoeker komt langs en besluit een rondje te lopen. ‘Wat ben je aan het doen?’, vraagt hij aan de eerste man die hij ziet. ‘Ik stapel stenen’, antwoordt deze. De bezoeker vervolgt zijn weg. Ook aan een volgende arbeider vraagt hij waar hij aan werkt. ‘Ik bouw een muur’, vertelt deze man. De bezoeker nadert een derde werkman. ‘Waar werk je aan?’ De man kijkt met een glimlach naar hem op ‘Ik bouw aan de hoogste woontoren van deze stad’, zegt hij trots!

Woord en Daad werkt vanuit Bijbels perspectief aan duurzame verandering voor mensen in armoede. Zo creëren we samen hoop en nieuwe kansen. Woord en Daad verbindt.

Stenen stapelen
7500 kilometer verder in een dorp in Haïti. Een man loopt het schoolplein af. Gelaten zet hij zijn ene voet voor de andere. Vandaag heeft hij gewerkt aan een renovatie van de schooltoiletten. Dat was hard nodig, want het stelde weinig voor. En het stonk er vreselijk. Hij had vier deuren geplaatst voor de meisjestoiletten, prullenbakken in de toiletten gezet en de wasbakken gerepareerd. Hij was nog maar net klaar geweest, of de kinderen waren al langs hem heen de toiletten in gestormd. Opgewonden verdrongen ze zich bij de kraan, om hun handen te wassen. Daar hadden ze vandaag les over gehad. ‘Waarschijnlijk is het binnen de kortste keren weer een bende’ verzucht hij. ‘Maar goed, ik heb mijn best gedaan.’

Een muur maken
Even verderop pakt een lerares haar spullen bij elkaar. Dit was de derde school waar ze vandaag heeft lesgegeven. Ze heeft de kinderen geleerd hoe ze goed hun handen moeten wassen en waarom dit belangrijk is. Die ondeugende koppies die haar gehoorzaam nadeden in haar gebaren, ze ziet het nog voor zich. Daarna heeft ze opnieuw uitgelegd dat niet al het water zomaar gedronken kan worden. Water moet of gekookt of met zuiveringstabletten behandeld worden. Ze hoopt maar dat de kinderen haar les onthouden. In deze laatste les ontbraken vijf leerlingen. ‘Vier hebben er diarree, de ander is flink ziek van cholera’, had de juf haar toegefluisterd. Dat kan zo toch niet langer. Kinderen gaan zo achter lopen op school of kunnen zelfs aan deze ziektes overlijden. Ze zal er met haar lessen voor zorgen dat de leerlingen een schoner leven krijgen.

Een woontoren bouwen
Tegelijkertijd kijkt een meester met een glimlach naar de kinderen die op het schoolplein ravotten. Hij denkt terug aan vanmorgen. Met de kinderen had hij een rondje over het schoolplein gelopen om samen het afval op te ruimen. Daarna hadden ze een hygiëne-les gedaan en als afsluiter had hij de kinderen gevraagd wat ze graag zouden willen veranderen. ‘Meester’, had de 12-jarige Fadia geroepen. ‘Ik wil niet meer dat er nog iemand ziek wordt bij ons thuis, dus ik vertel alles door wat ik heb geleerd.’ Prachtig vond hij dat. Deze kinderen lesgeven kan zoveel betekenen. Als de kinderen nieuwe gewoontes aanleren en deze doorgeven, kunnen zij een verandering voor hun omgeving betekenen. Neem nou Louis. Hij had na Fadia zijn vinger opgestoken. ‘Ik word later engineer’, zei hij. ‘Zodat ik waterpompen kan maken bij families thuis. Zodat ze altijd schoon water hebben.’ Hij had de kinderen met een grote glimlach geprezen. ‘Heel goed jongens, zo gaan we samen iedereen in Haïti een gezonde toekomst geven.’

Een kettingreactie met kerst
U had het vast al door. Deze verhalen lopen parallel aan elkaar. De verschillende medewerkers zien hun werk heel verschillend. Net als laatste medewerkers uit dit verhaal denkt Woord en Daad graag groot. Door kerstcampagne Wonderschoon bouwen we aan iets geweldig moois! Een gezonde leefomgeving voor mensen wereldwijd. Door daarin samen te werken met ambitieuze onderwijzers, ondernemers en overheden en door kinderen als Fadia en Louis zorgen we voor een kettingreactie. We maken het niet alleen mogelijk dat individuen toegang krijgen tot schoon drinkwater of tot goede hygiëne. Nee, we geven duizenden mensen hoop op een gezonde toekomst! Draagt u daar deze decembermaand ook aan bij? Dat kan door een gift, maar ook door dit verhaal door te vertellen.

Woord en Daad zet zich door kerstcampagne ‘Wonderschoon’ in voor schoon drinkwater, goede hygiëne en werkend sanitair voor kinderen en volwassenen in Ethiopië, Oeganda, Bangladesh en Haïti. Ga naar de startpagina van de campagne.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify