Bijbelse tijden herleven in het Midden-Oosten: Monsterverbond in Syrië

Nieuws22 januari 2019 Frits Boekhoff
Monsterverbond in Syrië

Er was eens een paard dat stond te grazen in het bos. Opeens kwam er een hert dat met zijn gewei het paard wegjoeg. Kwaad hierover vroeg het paard een mens om wraak te nemen op het hert. De mens kwam met pijl-en-boog en schoot het hert dood. 

Het paard dacht nu weer verder te kunnen grazen, maar de mens legde een strop om de hals van het dier en liet hem het dode hert mee naar zijn huis trekken. De moraal van het verhaal: externe hulp kost je je vrijheid.

'De strijd in Syrië is voor de grote wereldmachten een mogelijkheid om nieuwe wapens te testen en hun invloed in de regio te vergroten'

Dit fabeltje speelt zich nu af in Syrië. President Assad heeft de hulp ingeschakeld van Rusland en Iran, de Koerden de hulp van Amerika en de rebellen de hulp van Turkije. Assad betaalt een hoge prijs voor al die hulp. De ‘hulp’ gaat niet meer weg. Assad is weliswaar nog wel president van Syrië, maar niet meer de baas.

Nederlandse ondersteuning
Er zijn in Syrië zoveel partijen betrokken met allemaal een eigen agenda, met allemaal monsterverbonden. Alles met zeer zware gevolgen; meer dan een half miljoen doden, 11 miljoen vluchtelingen en 6,6 miljoen intern ontheemden binnen Syrië. Veel van de vluchtelingen zullen straks niet terug kunnen keren, want veel van die gevluchte mensen zijn soennieten. Assad wil het land sjiitisch maken. Daarin is hij sterk beïnvloed door met name Iran.

Ook Nederland heeft een rol gespeeld in dit wespennest door 25 miljoen te geven aan enkele Syrische militaire oppositiegroepen. Een klein bedrag, maar niet onbelangrijk. Nederland wilde gematigde krachten ondersteunen. De door Nederland gesteunde groepen hebben een bijdrage geleverd in de strijd tegen IS. Nu deze strijd bijna gewonnen is, zeggen sommigen niet: “dank je wel”, maar “we moeten jullie niet”. 

Een monsterverbond
Een monsterverbond is een overeenkomst waarin partijen, die normaal elkaars tegenstrever zijn, hun tegenstellingen opzijleggen en een verbond sluiten tegen een andere, machtigere partij. Na uitschakeling van deze partij gaat de ruzie meestal gewoon verder. 

Donderspeech
De strijd in Syrië is voor de grote wereldmachten een mogelijkheid om nieuwe wapens te testen en hun invloed in de regio te vergroten. Landen als Turkije, Iran, en Saoedi-Arabië hebben een heel ander doel. Daar gaat het over de het krachtenspel van sjiieten (Iran) en soennieten (Turkije en Saoedi-Arabië).

Turkije wil graag de Koerden in Noord-Syrië aanpakken. Helaas voor Turkije staan de Koerden daar onder Amerikaanse bescherming. Verder wil president Erdogan graag de leider worden van de soennieten en droomt hij van een hersteld Ottomaans Rijk.

De oorlog in Syrië is voor Iran een buitenkansje om haar invloed in Syrië uit te breiden en de as richting Hezbollah in Libanon te versterken, potentieel heel gevaarlijk voor Israël. Een soennitisch land als Saoedi-Arabië haalt de banden met oude vijand Israël aan. Niet omdat ze Israël zo aardig vinden, maar omdat ze bang zijn voor de sjiitische invloed van Iran in Syrië.

Israël gaat daarin mee. Israël is ook bang voor Iran. Volgens Netanyahu is Iran de nieuwe grote destabiliserende kracht in de regio, die overal haar tentakels uitspreidt. Recent gaf Netanyahu een donderspeech op de jaarlijkse internationale veiligheidsconferentie in München. Hij stelde dat Israël zal verhinderen dat Iran van Syrië een machtsbasis zal maken: “We zullen reageren tegen Iran zelf”. 

Aanwezigheid Russen
Recent ging het mis in Zuid-Syrië tussen Israël en Iran. Volgens Israël vloog een Iraanse drone het Israëlische luchtruim binnen. De Israëliërs bombardeerden daarop Iraanse doelen in Syrië, maar verloren daarbij een F-16. Deze werd uit de lucht gehaald door de Syrische luchtverdediging. Wat deze escalatie nog gevaarlijker maakt, is de aanwezigheid van de Russen. Zij zijn grotendeels verantwoordelijk voor de verdediging van het Syrische luchtruim, en zij bemannen geavanceerd luchtafweergeschut om te voorkomen dat buitenlandse partijen aan hun beschermeling komen.

Als de Russen hun werk zorgvuldig en consequent doen en de Israëliërs doelen in Syrië blijven aanvallen, dan zullen in de toekomst mogelijk Israëlische gevechtstoestellen uit de lucht geschoten worden door Russische luchtafweer. Of Russische militairen sneuvelen bij Israëlische luchtacties omdat zij zich in de buurt bevinden van Syrische of Iraanse installaties. Dus de strijd van Israël tegen Iran in Syrië, waarbij Russische militairen sneuvelen, kan een mandaat zijn voor Rusland om Israël aan te vallen. Ziedaar Ezechiël 38 en 39 in wording!

Erg verleidelijk
Voor veel mensen die het nieuws in het Midden-Oosten volgen zijn berichten over oorlog en geweld inmiddels zo normaal geworden dat een bepaalde gewenning optreedt. Het zal ook nu wel weer loslopen, zo is de gedachte. De huidige situatie in Syrië is echter van een andere orde. De wereldmachten Rusland en Amerika, alle omringende landen zijn samengebald in Syrië. Allen met eigen, tegengestelde en soms onduidelijke belangen. Ook instituut Clingendael constateert dat dit een opmaat kan zijn naar een Derde Wereldoorlog.

Israël staat vaak alleen en is niet erg kieskeurig in haar vriendschappen. Een monsterverbond aangaan is dan ook erg verleidelijk. En dat doen ze dan ook. Niet toevallig heeft Israël in Syrië nooit de door Saoedi-Arabië en de Golfstaten gesteunde strijders gebombardeerd. Het monsterverbond daarachter rust op twee pijlers: het bezit van de gemeenschappelijke vijand Iran, en het inzicht dat in de soennitische wereld is doorgebroken dat het Israëlische leger niet te overwinnen is. If you can’t beat them, join them. Maar Israël moet niet vergeten dat als Saoedi-Arabië deze strijd met Iran wint, het met de onderlinge vriendschap snel is gedaan.  

'Vertrouw enkel op God'

Geschiedenis herhaalt zich
Ook in bijbelse tijden heeft Israël monsterverbonden gesloten. Tijdens het optreden van de profeet Jesaja stonden Israël en Juda in de schaduw van grote buur Assyrië. Ze hadden niet zoveel te betekenen en zochten hun heil in coalities om enigszins een blok te kunnen vormen. Israël sloot een bondgenootschap met Syrië en wilde ook dat Juda zich daarbij aansloot. Toen koning Achaz van Juda dit weigerde vielen koning Resin en koning Pekach (de koningen van Syrië en Israël) Juda aan. Achaz wilde daarom steun zoeken bij het machtige Assyrië.

De profeet Jesaja roept op om op de Here te vertrouwen en geen monsterverbonden aan te gaan. Koning Achaz luisterde niet. Hij deed toch een beroep op Assyrië en werd zo feitelijk aan koning Tiglatpileser III onderhorig. Wanneer Hizkia op de troon komt zoekt hij steun bij het invloedrijke Egypte. Opnieuw ziet Jesaja zich genoodzaakt op te treden. Hij preekt tegen het aangaan van elke militaire alliantie en roept op enkel zijn vertrouwen te stellen in God.

Kritieke ontknoping
Het komt tot een kritieke ontknoping wanneer koning Sanherib van Assyrië oprukt tegen Juda en de overgave van Jeruzalem eist. “Vertrouw enkel op God”, blijft Jesaja roepen. De vrome Hizkia gehoorzaamt en Jeruzalem wordt niet ingenomen.

Wie zijn vertrouwen stelt op God, die wordt beloond, zo luidt de boodschap. Een les die Israël nog moet leren! 

Praatmee

Beluister onze podcast

#323 Patrick & Jeffrey over het CGK-convent, christelijke PVV-stemmers en vergeving
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Marc de Vries
Video

Kersverse SGP-senator getuigt in maidenspeech van zijn geloof

"Wat is de zekerheid die je overhoudt als zelfs de vier muren van je huis niet overeind blijven staan? En uiteraard was zijn antwoord daarop: ‘Gods trouw en liefde'", aldus Marc de Vries. De Vries hield deze week zijn maidenspeech als kersverse SGP-s

Ds. G. van Zanden
Video

Ds. Van Zanden over kerkelijke verdeeldheid: "Uiteindelijk is er maar één Heiland en één kerk"

"Wat hebben wij dan nog veel te leren met al onze kerkelijke verschillen, meningsverschillen, liggingsverschillen en weet ik wat allemaal nog meer voor verschillen. Er is maar één kerk: de algemene christelijke kerk. Evengoed als dat er maar één Zali

Joe Biden
Nieuws

Amerikaanse president maakt kruisteken tijdens pro-abortusbijeenkomst: 'Godslasterlijk'

Godslasterlijk, verachtelijk en walgelijk: zo wordt het optreden van de Amerikaanse president Joe Biden tijdens een recente pro-abortusbijeenkomst in Florida genoemd. The Christian Post meldt dat de Amerikaanse president namelijk tijdens de bijeenkom

Navalny
Nieuws

Russische priester geschorst vanwege herdenkingsdienst voor Navalny

Een Russische priester is voor drie jaar geschorst. Aanleiding is de door het patriarchaat in Moskou georganiseerde herdenkingsdienst voor de in februari overleden oppositieleider Alexei Navalny. Dat maakt Religion News Service bekend. Priester Dmitr

synode
Nieuws

PKN geeft preekbevoegdheid voor kerkelijk werkers in vacante gemeenten

In haar vergadering van 20 april heeft de synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) besloten dat kerkelijk werkers - in een nieuwe categorie - predikantsbevoegdheid kunnen ontvangen, namelijk in vacante gemeenten. Dit betreft een tijdelijke

kerk san francisco
Nieuws

Man (25) steekt kerkganger bij dienst in San Francisco

In San Francisco is een kerkganger neergestoken. Voorafgaand aan het incident zette het slachtoffer de dader uit de kerk, nadat hij de orde verstoorde. De aanval vond plaats terwijl aartsbisschop Salvatore in dezelfde kerk een dienst leidde. Dat meld

aanval bisschop
Nieuws

Australische politie arresteert zeven geradicaliseerde tieners na terreuraanval op bisschop

Naar aanleiding van het strafrechtelijke onderzoek dat is geopend naar de islamitische terroristische aanval op een bisschop, heeft de Australische politie zeven tieners gearresteerd. Ze worden verdacht van het aanhangen van een gewelddadige extremis

Louisa
Video

Video: Louisa vond zichzelf niet knap genoeg en stopte met eten

Louisa (16) kreeg op haar dertiende anorexia. Het begon met minder eten en meer bewegen, maar een paar maanden later lag ze in het ziekenhuis. In een videoserie over verslavingen gaat BasiC in gesprek met jongeren die te maken hebben gehad met versla

Meerartikelen

Gereformeerde Gemeente in Nederland te IJsselmuiden
Nieuws

GGiN IJsselmuiden hoopt voor zeventiende keer op komst ds. J. Roos

Sinds haar oprichting in 1979 is de Gereformeerde Gemeente in Nederland te IJsselmuiden op zoek naar een eigen dominee. Recent heeft de kerkelijke gemeente voor de zeventiende keer een beroep uitgebracht op ds. J. Roos (Barneveld). Roos werd eerder d

Jan van Luik
Video

IZB sluit zich aan bij gebedsinitiatief Thy Kingdom Come

Op initiatief van de Anglicaanse Kerk worden christenen sinds 2016 wereldwijd opgeroepen om tussen Hemelvaart en Pinksteren te bidden om de komst van Gods koninkrijk. Bij dit initiatief, dat 'Thy Kingdom Come' heet, sluiten veel kerken en christelijk

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp stelt dat mensen mede door hel- en vermoedenispreken de kerk verlaten

"Natuurlijk kan een hel- en vermoedenispreek mensen tot God brengen, maar ik ben er niet zeker van dat deze manier van getuigen in de postmoderne wereld nog werkt. De kans is groot dat mede door deze manier van preken veel mensen de kerk de rug hebbe

Han den Dekker
Verdieping

Totaal absurd: Jezus doorkruist het menselijke ego

Leven in, uit en door God, vanuit het Christusbewustzijn is non- duaal. Jezus leefde ons non- dualiteit voor. Het is een leven voorbij de polariteiten. Je ego, je oude mens leeft in polariteiten of tegenstellingen. Je ego is aan het overleven vanuit

Psalmen Challenge
Podcast

Psalmen Challenge: in deze podcast bespreken christenen Psalm 38

Symfonie van het hart is de psalmenchallenge die jou voorziet van alles wat je nodig hebt om het hele psalmenboek uit de Bijbel door te gaan. Teun van der Leer, Remko Ongersma en Peter Kruijt, de initiatiefnemers van de Psalmen Challenge, bespreken s

dakloze
Column

Een mooie opdracht: Jezus zichtbaar maken in contact met daklozen

In de straat kwamen we meerdere mensen tegen die zichtbaar onder invloed van het een of ander waren. Eenmaal binnen hadden we vol zicht op een continue stroom mannen en vrouwen die een smoezelig pand - binnen bevond zich een bordeel - in gingen en ee

Sieberen Voordewind
Column

In de evangelische beweging worden misstanden met de mantel der liefde bedekt

Het klinkt erg vroom om misstanden in de zo mooie evangelische wereld met 'de mantel der liefde' te bedekken. Maar juist daardoor is de kans groot dat misstanden doorgaan en er nog meer mensen innerlijk (ernstig) beschadigd raken. Ook door het niet e

Ds. Bram Hofland
Opinie

Van een écht gesprek was tijdens het CGK-convent geen sprake

Afgelopen zaterdag waren we met bijna 400 leden van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) bij elkaar. Een familiegesprek. Hoognodig: want zoals het soms in families kan gaan zijn we met een heel aantal niet ‘on speaking terms’. Sommige familiele

Partijkantoor ChristenUnie
Nieuws

Partijkantoor ChristenUnie in een week tijd drie keer beklad, partij doet aangifte

Het partijkantoor van de ChristenUnie is in een week tijd drie keer beklad met pro-Palestijnse leuzen. Dat laat Jacqueline Vandermeer, adjunct-directeur van het partijkantoor, in gesprek met het Nederlands Dagblad weten. Aanvankelijk deed de partij g

Hugo de Jonge
Nieuws

Minister: Gemeente mag vrije meningsuiting waker abortuskliniek inperken en andere plek toewijzen

Het is mogelijk dat een gemeente een waker bij een abortuskliniek naar een andere plaats stuurt, ook als het gaat om een eenmensprotest. Dat stelt minister Hugo de Jonge naar aanleiding van Kamervragen van SGP-Kamerlid Diederik van Dijk. Volgens De J

Ds. D.A. Pater
Video

HHK-predikant deelt bekering van Iraanse moslim: "De kracht van het kruis was onweerstaanbaar"

"Hij zei: 'Voor mij was het aanbod van God in het kruis zo onweerstaanbaar.' Hij riep tot God om hem om Jezus' wil genadig te zijn. Hij vertelde dat vrijwel onmiddellijk de last van zijn vroegere leven van hem afgenomen werd. Die verlichting ging gep

Ds. Peter Sinia en dr. Teun van der Leer
Podcast

Cvandaag podcast: waarom de (kinder)doop opnieuw actueel is

De (kinder)doop kwam eerder dit jaar ter sprake tijdens de synode van de Nederlandse Gereformeerde Kerken (NGK). "We proberen als kind gedoopte gelovigen die verlangen naar de geloofsdoop tegemoet te komen, ondanks dat onze belijdenisschriften dat ni