Leenard Kanselaar

Dagelijks leven

03 januari 2019 door Leenard Kanselaar

Sexting? 'Gewoon doen joh'

Stop met sexting! Dat was begin september de boodschap van de politie richting jongeren. De reden? Een explosieve stijging in de registratie van sextinggevallen. Je zou zeggen dat het niet meer dan logisch is dat de politie met dit advies de media opzoekt. Maar deskundigen buitelden in bosjes over elkaar heen om dit advies af te kraken. Mijn broek zakte daar, gelukkig offline, écht vanaf.

Experts zijn van mening dat het advies van de politie de seksuele vrijheid van jongeren belemmert. Sexting is volgens hen leuk en passend binnen de seksuele ontwikkeling van een digitiener. Stop sexting? Nee, stop het doorsturen, aldus de deskundigen. Dit advies van de politie zorgt alleen maar voor victim blaming: wie een sexy foto van zichzelf maakt is ‘dom’, en ‘vraagt erom’ dat deze verspreid worden.

Sexting is niet leuk en leerzaam maar een riskant ding. We leven in een wereld waarin er vriendjes en vriendinnetjes zijn die pikante foto’s van elkaar bezitten en doorsturen na het verbreken van een relatie. Er is meidenvenijn waarbij sexy foto's zomaar worden gedeeld. Er zijn engerds actief die telefoons van jonge meiden hacken. Natuurlijk zijn dit extreme gevallen, maar het gebeurt. In deze wereld sexting normaal vinden en tieners adviseren met 'sexting? gewoon doen joh' vind ik onverantwoord.

Tieners experimenteren en zoeken grenzen op. Met een lijf vol gierende hormonen en een puberbrein dat volop in ontwikkeling is, moeten ze bij het ontvangen of maken van een naaktfoto binnen een paar seconden kiezen tussen ‘send’, ‘share’ of ‘delete’. Wat ze ook kiezen, de gevolgen van hun actie kunnen ze vaak niet overzien. Daarom hebben tieners naast ‘nooit doorsturen’ nog een andere les te leren. Waarom ze überhaupt een naaktfoto van zichzelf willen maken of versturen. Leer tieners zich voor te nemen niets naakts online te delen. Ook niet #zonderhoofd.

Voor opvoeders, docenten en jeugdwerkers ligt er een belangrijke taak om open en eerlijk met tieners in gesprek te gaan over wat ze online aan seks tegen gaan komen en hoe ze daar mee om kunnen gaan. Leg uit dat het maken van naaktfoto’s niet ‘normaal’ is en doorsturen écht not done is. Vertel dat het soms mis gaat in de digitale wereld. Dat je dan niet meteen ‘dom’ bent of een ‘slet’, maar dat dat kan gebeuren en dat ze dan altijd bij je terecht kunnen om het samen op te lossen. Geef tieners het gevoel dat je aan hun kant staat en dat jullie dit samen doen, want als het misgaat hebben ze je keihard nodig.

En het belangrijkste, geef je zoon of dochter een gezond zelfbeeld mee. Bevestig hen en vertel dat ze kostbaar en uniek zijn ook zonder filters. Dat ze meer zijn dan alleen een paar borsten of een dickpick en dat hun lichaam te waardevol is om bloot te geven voor een paar complimentjes.

Want wat blijkt?
Jongeren die een gezond zelfbeeld meekrijgen en ouders hebben waar open en eerlijk gepraat wordt over deze thema’s, zijn veel minder vatbaar voor online risico’s, zoals sexting.

Spreekt dit verhaal u aan? Like dan de pagina van Onleen en blijf op de hoogte van alles wat zich afspeelt in het online leven van uw kinderen en hoe u daar als opvoeder goed mee om kunt gaan.

Reacties

M
Laat niet je lichaam zien, maar laat degenen zien die in je woont. Jezus!
REAGEER
T


citaat;

En het belangrijkste, geef je zoon of dochter een gezond zelfbeeld mee.De mens is een eenheid van lichaam ziel en geest die een eenheid is. Je ziet mensen hun lichaam beschouwen als een gebruiksartikel, los van hun ziel en geest.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify