Orthodoxe kerk Oekraïne

Nieuws

17 december 2018 door NOS | Katholiek Nieuwsblad

Oekraïense kerk maakt zich los van Russisch-Orthodoxe Kerk

De Oekraïense orthodoxe kerk heeft zich definitief losgemaakt van de Russisch-orthodoxe kerk, laat de NOS weten.  Voor president Porosjenko is dit belangrijk, omdat de Russen volgens hem via religie proberen invloed te winnen in zijn land.

Onlangs heeft Oekraïne toestemming gekregen om een onafhankelijke orthodoxe kerk op te richten. Daarmee is voor het land de definitieve afsplitsing van de Russisch-orthodoxe kerk een stap dichterbij gekomen. De Oekraïense president Porosjenko beschuldigt Rusland ervan via religie invloed te winnen in zijn land. De Russisch-orthodoxen zijn hier woedend over en vindt dat bovenstaand ten koste gaat van de eenheid onder orthodoxe christenen.

De 39-jarige metropoliet Ephiphanius is zaterdag gekozen als het hoofd van de onafhankelijke Oekraïens-orthodoxe Kerk, voegt het Katholiek Nieuwsblad toe. De nieuwe patriarch, Epiphanius, zal binnenkort naar Constantinopel reizen om de Tomos, de officiële erkenning van zelfstandigheid, in ontvangst te nemen. “God heeft onze smeekbeden gehoord en ons de verlangde eenheid geschonken”, aldus de nieuwe patriarch.

De Russisch-orthodoxe Kerk wendde zich vrijdag tot paus Franciscus, de VN en de EU en klaagde over vervolging van geestelijken die trouw willen blijven aan Moskou.

Lees ook: Poetin krijgt rekening voor zijn machtspolitiek gepresenteerd.

Reacties

H
Oekraïne kan de vrede in het land herstellen door per provincie of oblast referenda te houden met de vraag waar de mensen bij willen horen. Bij Oekraïne of bij Rusland. Ik zou de grens niet bij de helft plus een leggen, maar b.v. bij 60%. Dan is de uitspraak duidelijk. In de Krim was de uitslag 92% voor aansluiting bij Rusland. Daarom zal deze aansluiting ook niet worden teruggedraaid, hoeveel sancties wij er ook tegenaan mogen gooien. Is het land aldus herverdeeld, dan is elke aanleiding tot oorlog weggenomen.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify