insta

Mooi

17 december 2018 door Shehera Vega Sánchez

Instagram wil anorexia bestrijden: 'Dit is heel erg belangrijk!'

Om anorexia tegen te gaan, heeft Instagram besloten pro-ana hashtags en foto's te verbannen. Naast het verwijderen van de foto's, worden mensen die zoeken naar deze hashtags automatisch doorverwezen naar een hulppagina. Een heel belangrijke ontwikkeling, volgens psychologe Kelly Weekers. Op RTL Boulevard deed ze haar verhaal.

Anorexia was al langer verboden op Instagram, nu wil het medium echter ook alle hashtags zoals #proana en #thinspiration verbieden. Verder biedt het platform nu ook hulp aan mensen die deze hashtags opzoeken. "Als je iets moeilijks doormaakt, willen we je graag helpen", verschijnt er onmiddellijk in beeld met een link naar hulpinstanties.

Aangescherpte regels
Kelly is erg blij met de aangescherpte regels van het platform. Niet alleen wordt er erkend dat de foto's ongewenst gedrag omtrent eten kunnen uitlokken, Instagram wil ook een helpende hand bieden aan mensen die worstelen met hun zelfbeeld.

"Het is een hele mooie aanpak. Ze letten op mensen die een verhoogde risico groep vormen en bieden hun een oplossing en zelfs begeleiding. Dat is heel belangrijk."

Begin van het einde
Toch was niet iedereen het met haar eens. Zo vond dj Ronals Molendijk het verbieden van deze hashtags een inbreuk op onze vrijheid van meningsuiting. "Natuurlijk moet dat niet verboden worden. Ik wil helemaal niet dat er een internetpolitie is die zulke zaken verbiedt. Dat wordt het begin van het einde."

Dit standpunt gaat volgens de psychologe echter heel ver. "Dan kun je ook zeggen dat we #kinderporno moeten laten staan met alle bijbehorende foto’s", reageert ze fel. "Kan dat dan ook?"

Bekijk de volledige aflevering hier.


Vond je dit een mooi artikel? Dit artikel is powered by Bambr.
Klik hier om meer artikelen op Bambr.nl te lezen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify