gele hesjes Frankrijk

Nieuws

14 december 2018 door Katholiek Nieuwsblad

Franse bisschoppen: "'Gele hesjes' onthullen al langer heersende onvrede"

De crisis van de ‘gele hesjes’ onthult een “zeer diepe en al langer heersende onvrede die een ernstig wantrouwen tegenover politici voedt”, aldus een verklaring van de Franse bisschoppenconferentie volgens het Katholiek Nieuwsblad.

De 'Gele Hesjes' protesteren al zo'n vijf weken in Frankrijk. In eerste instantie waren de protesten gericht tegen de stijging van belasting op brandstof, maar inmiddels is de focus verschoven naar het beleid van de regering van president Emmanuel Macron. Meerdere protesten zijn de afgelopen weken uit de hand gelopen. Vooral op de zaterdagen, de wekelijkse hoogtepunten van de betogingen, werden veel 'Gele Hesjes' opgepakt en vielen er gewonden. Ook werden onder meer auto's en winkelpanden beschadigd.

De bisschoppen waarschuwden twee jaar geleden al in een brief dat men “blind en doof moet zijn om de zorgen, frustraties, soms angst en zelfs woede, verergerd door de aanvallen en agressie die een groot deel van onze medeburgers herbergen” niet te zien. Volgens de bisschoppen heeft Frankrijk geen plek meer heeft voor uitwisseling en reflectie waar gezamenlijk positieve ideeën kunnen worden ontwikkeld. 

De bisschoppen wijzen op het uitgebreide netwerk van parochies, bewegingen en verenigingen van gelovigen. “Zonder de rol van de politiek over te willen nemen biedt de Kerk ruimte om broederschap te laten opbloeien.”

Lees hier meer in het Katholiek Nieuwsblad.

Reacties

B
Heel fijn, dat "opbloeien van de RK broederschap" met seksueel misbruik centraal.

Met hun antisemitisme vanaf de 4e eeuw tot op vandaag en een waslijst van verdere misleiding mbt. de gezonde Bijbelse leer.

En dat wil dan opkomen voor de protesterende mensen?

Gebruiken om weer enige populariteit te verwerven.

Kerk en politiek zo rot als een verrotte appel, in Frankrijk zowel als hier.

Shabbath shalom,

Ben Kok (joods-chr. pastor)

REAGEER
T
Tja, en wat doen deze bisschoppen dan eraan? Veel woorden, weinig daden, vrees ik.
REAGEER
Het opvallende van de opstand van de Gele Hesjes is dat geen enkele politcus het zag aankomen. Als je met Nederlandse ogen naar de hoogte van minimumloon en brandstofprijzen kijkt, zijn ze op Nederlands niveau en hier windt niemand zich op. De enige analyse die hout lijkt te snijden is van Christophe Guilluy, die er een conflict tussen grootstedelijke bovenklasse tegen buitenstedelijke tot onderklasse vervallen voormalige middenklasse in ziet.
Toon meer antwoorden (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify