Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

19 december 2018 door Jeffrey Schipper

Eenheid onder christenen: Drie uitspraken van ds. Gerrit de Fijter

Zeven vertegenwoordigers van protestantse stromingen spraken elkaar onlangs voor een ‘Maaltijd van eenheid’. Op het menu stonden onder andere drie stellingen over de kerkelijke verscheidenheid en de gezamenlijke roeping in een geseculariseerd Nederland. De glossy Dordt400 berichtte hierover. Ook ds. Gerrit de Fijter, voormalig voorzitter van de synode van de PKN, schoof aan. We zetten drie uitspraken van hem op een rijtje.

• “Ik kom uit die oude Nederlandse Hervormde Kerk. Daar zat van alles in, van hartstikke vrijzinnig tot hartstikke rechtzinnig, en tóch bij elkaar. In de organisatie kan Gods Geest wel zo werken dat we samen het getuigenis van Christus kunnen uitdragen in een geseculariseerd Nederland.”
• “Voelen we ons hartelijk verbonden met iedereen die de naam van Christus boven zijn leven geschreven wil hebben? Bij verschillen in interpretatie van de Bijbel, zeggen we dan: Je denkt er iets anders over dan ik, kom eens op, dan praten we erover.”
• “Kunnen we elkaar vinden op een kern in de lange traditie van de christenheid, bijvoorbeeld de geloofsbelijdenis van Nicea? Kun je tegen elkaar zeggen: Ga ermee om zoals je dat wilt, maar die belijdenis verwoordt de kern van ons geloof?”

CIP.nl sprak eerder met ds. Gerrit de Fijter over kerkelijke eenheid. “Mijn droom is dat de versnipperde christenheid uit de Reformatie samen één kerk mag vormen: een Protestants Katholieke Kerk in Nederland naast de Rooms Katholieke Kerk in Nederland. Laat de Nationale Synode dan maar het voortouw nemen,” zei hij destijds. Lees hier het volledige interview.

Lees het volledige gesprek van ds. De Fijter met de zes andere vertegenwoordigers van protestantse stromingen in de glossy Dordt400.


Eenheid
- GerGem-predikant worstelt met verdeeldheid: "Soms denk ik wel eens: waar zijn we mee bezig?"
- Waarom een GerGem-predikant mij een vreugdesprongetje liet maken
- Ds. Egas treurt over opgetrokken kerkmuren in reformatorische gezindte: "De kerk verliest als zout der aarde haar kracht"
- Ds. Hoogerland wil dat GerGem haar aandeel in kerkelijke verdeeldheid belijdt als zonde
- Ds. Gerrit de Fijter strijdt tegen kerkelijke verdeeldheid: "Christenen leven te veel in een bubbel"
Meer over Eenheid »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Download hier al onze gratis e-books + achtergronden!