Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

07 januari 2019 door Jeffrey Schipper

Eenheid onder christenen: Drie uitspraken van Ruben Flach

Zeven vertegenwoordigers van protestantse stromingen spraken elkaar onlangs voor een ‘Maaltijd van eenheid’. Op het menu stonden onder andere drie stellingen over de kerkelijke verscheidenheid en de gezamenlijke roeping in een geseculariseerd Nederland. De glossy Dordt400 berichtte hierover. Ook Ruben Flach, directeur van Stichting Opwekking, schoof aan. We zetten drie uitspraken van hem op een rijtje.

• “Ik zou willen dat ik die met mijn hart voor honderd procent kon onderschrijven. Rond de Nationale Synode nieuwe stijl lukt het ons om als kerkelijke leiders van verschillende komaf het geloofsgesprek te voeren. Ik doe er wonderlijke ontdekkingen over wat het geloof voor een ander betekent. Zeer waardevol, maar ik vrees dat we wellicht toch geneigd zijn om nog steeds mensen buiten te sluiten. Er is nog veel werk aan de winkel.”
• “Voor mij ligt de nadruk zeker op het woord christen. Daarbij is mijn uitgangspunt dat dit iemand is die Christus ontmoet heeft en volgt. Vanuit die ontmoeting verandert mijn eigen perspectief, maar ook mijn leven in de praktijk. Ik wil mij ertoe zetten om, in dat licht, iedere christen als mijn broeder en zuster te erkennen. Voor het kennen en het (h)erkennen van Christus in iemands leven is samen optrekken en een geloofsgesprek zoals dit, van groot belang.”
• “Ieder kerkgenootschap is relatief en zal zeker ooit voorbijgaan. De jongere generatie is niet op zoek naar een instituut, wat overigens niet inhoudt dat ze niet zoekt naar identiteit. Een kerk als bijeenkomst van gelovigen zorgt ook voor identiteit en identificatie met vormen, cultuur en gewoonten. Dat hoort bij het menszijn. Dit kan echter niet meer leiden tot het ‘beter dan’-syndroom. Wij doen er goed aan om jongeren daarin te ondersteunen vanuit de ervaring die we al hebben.”

Lees het volledige gesprek van Ruben met de zes andere vertegenwoordigers van protestantse stromingen in de glossy Dordt400.


Eenheid
- GerGem-predikant worstelt met verdeeldheid: "Soms denk ik wel eens: waar zijn we mee bezig?"
- Waarom een GerGem-predikant mij een vreugdesprongetje liet maken
- Ds. Egas treurt over opgetrokken kerkmuren in reformatorische gezindte: "De kerk verliest als zout der aarde haar kracht"
- Ds. Hoogerland wil dat GerGem haar aandeel in kerkelijke verdeeldheid belijdt als zonde
- Ds. Gerrit de Fijter strijdt tegen kerkelijke verdeeldheid: "Christenen leven te veel in een bubbel"
Meer over Eenheid »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!