Ds. A. Schroten

God

13 december 2018 door Jeffrey Schipper

Waarom noemen we de dominee niet gewoon bij zijn voornaam?

'In de Bijbel staan de namen van de discipelen en bijvoorbeeld de apostelen. Er staat enkel hun naam. Waarom noemen we een predikant dan dominee en bijvoorbeeld Johannes, Paulus enkel bij hun voornaam?,' aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl. Kandidaat G. A. van Ginkel geeft antwoord.

Van Ginkel: "De aanspreektitel dominee (ambtsnaam predikant) is al lang in gebruik, hoewel niet direct gebaseerd op één of meer bijbelteksten. Het woord is afgeleid van het woord 'heer' (Latijn: dominus). Zo zeggen we ds. Janssen, ds. Pietersen, ds. Klaassen. Als deze 'heer' de gestalte van de dienstknecht blijft kennen en beoefenen, is er principieel gezien niet zo veel aan de hand." De hervormde kandidaat voegt toe dat de term 'dominee' en achternamen in Paulus' tijd niet gangbaar waren. "Het zij zo. Niemand die er een probleem mee had of heeft."

"Nu zijn er vandaag onder de heren dominees al velen die Jan-Piet-en-Klazen," merkt Van Ginkel op. "Of dat nu zo’n vooruitgang is te noemen betwijfel ik. De gezagserosie is ook in het kerkelijke veld versneld met het noemen van de voornaam. Daarbij gaat het niet om het gezag van de dominee, maar om het gezag van het Woord! Omwille van het gezag van het Woord wil ik pleiten voor het vasthouden aan de achternaam.

Ook in de pastorale ontmoeting is een zekere pastorale distantie juist nuttig. Of je het gelooft of niet: juist dan -dus bij de gratie van de pastorale distantie- vertellen de mensen de dingen die hen werkelijk bezig houden. Voorwaarde is dan uiteraard wel een klimaat van vertrouwen en oprecht meeleven."

Lees hier de volledige beantwoording van kandidaat G. A. van Ginkel.

New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Foto: ds. A. Schroten (hervormd Leerdam)

Reacties

Oneens! Ik geloof dat er geen verschil zou moeten zijn in omgangs- of aanspreekvormen. De gemeente is een gezin! Natuurlijk heeft de dominee wel een verantwoordelijkheid als herder, maar dat hebben ouderlingen ook. Hoe gaan broers en zussen in een gezin met elkaar om? Heel persoonlijk. Niemand staat op een voetstuk, of is hoger dan de ander. Juist het vervagen van de aanspreektitels heeft er toe geleid dat gesprekken tussen predikanten en gemeenteleden veel persoonlijker en diepgaander werden, zo is mijn ervaring.
De gemeente een gezin? Wacht eens effe?? Spreken de kinderen dan in "Holland" de ouders aan met "Sjaak, geef ff de mayo door" en "Sjaan, ik heb een nieuwe pull nodig". En dat niemand op een voetstuk staat in het gezin? Tja, het ouderbeeld is niet meer wat het was. Ouders moeten "de beste vrienden" van hun kinderen zijn. Ik dacht het niet! Ouders worden verondersteld leiding te geven. Punt uit. Zo ook voorgangers.
B
Ik ben 22 jaar voorganger geweest van een Ev. gemeente en de gemeenteleden noemden mij bij de voornaam. Ik heb nooit gemerkt dat dat enige inbreuk maakte op het respect wat mensen voor mij hadden. In veel gevallen noemden de kinderen mij oom Bert, maar dat was zoals de ouders vonden dat hun eigen kinderen dat zo moesten doen. Er waren wel een paar uitzonderingen nl. Surinaamse mensen wilden graag Br. Bert zeggen en Afrikaanse mensen zijn gewoon om Pastor Bert te zeggen. En zo mag ieder doen waar hij/zij zich goed bij voelt.
REAGEER
Toon meer reacties (4)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify