Pijn ogen

Mooi

12 december 2018 door Redactie

Studente geneeskunde laat vliegtuig landen en redt daarbij Nederlander van blindheid

“Is er een dokter aan boord?”, klonk het op de vlucht van Julia Bels (22). Niemand reageerde, dus besloot ze als vijfdejaars studente geneeskunde zich te melden. Een Nederlandse man had ontzettend veel pijn aan zijn oog. “Omdat hij blind dreigde te worden, raadde ik de copiloot aan een tussenlanding te maken”, vertelt Julia aan het Algemeen Dagblad

Julia is studente in Maastricht en was samen met haar vriend op weg naar het Marokkaanse Fez. Ze was net ingedommeld toen de oproep gedaan werd. “Eerst keek ik nog een beetje de kat uit de boom. Ik ben immers maar studente en misschien zou er iemand opstaan met meer kwalificaties. Toen dat niet gebeurde, stond ik zelf recht."

Geen signalen
Julia: "De man had zijn handen voor zijn ogen. Blijkbaar was die pijn ontstaan sinds het opstijgen en sindsdien zag hij niets meer. Zijn oog zag rood en was aan het tranen. Toen ik met een zaklamp scheen, reageerde zijn pupil niet meer. Dat betekende dus dat hij geen signalen meer binnenkreeg.”

Julia stelde een tussenlanding voor. De piloten volgden haar advies en landden in het Spaanse Girona. De man werd per ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis. 

Juiste zorg
Eenmaal in Fez, kwam er eerst een standaardverhaal over de vlucht, waarna Julia bedankt werd door het cabinepersoneel. “Toen ik al was uitgestapt, wandelde de gezagvoerder plots naar mij. Hij bedankte me persoonlijk voor mijn hulp en advies. Bovendien wist hij me nog te vertellen dat de man intussen de juiste zorg kreeg in het ziekenhuis en dat het sowieso het beste was om de landing te maken.” 

Na haar dappere actie kon Julia met een gerust hart aan haar vakantie beginnen.

Vond je dit een mooi artikel? Dit artikel is powered by Bambr.
Klik hier om meer artikelen op Bambr.nl te lezen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify