vrouw met bijbel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

12 december 2018 door Jeffrey Schipper

Kruiskerk Arnhem teleurgesteld over vrouwenbesluit CGK

De Kruiskerk in Arnhem heeft nog steeds de intentie de ambten voor vrouwen open te stellen. Dit zegt de predikant van de gemeente, ds. D. H. T. Postuma, in het Nederlands Dagblad ondanks het besluit van de classis Apeldoorn van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) om de Kruiskerk in Arnhem toch geen groen licht te geven voor de vrouw in het ambt. 

Deze classis gaf de samenwerkingsgemeente in Arnhem (CGK-NGK) onlangs groen licht om vrouwen te bevestigen als ouderling en diaken. Conservatieve CGK-predikanten gaven vervolgens in diverse media aan dat het niet de bedoeling is dat samenwerkingsgemeenten hun eigen beleid gaan bepalen. Binnen de CGK kunnen vrouwen niet als ambtsdrager dienen, terwijl in de NGK vrouwen wél actief mogen zijn als predikant, ouderling en diaken. Tijdens een extra vergadering werd vorige week vastgesteld dat een handreiking over het hoofd gezien die duidelijk maakt dat in samenwerkingsgemeenten "de minst ver strekkende kerkorde" geldt.

In het Nederlands Dagblad laat Postuma namens de kerkenraad weten dat men "uitermate teleurgesteld" is over het classisbesluit. "De zorg die we hebben over de eenheid in onze gemeente neemt toe." Met andere predikanten werkt hij aan een voorstel om het kerkrecht aan te passen dat volgend jaar maart behandeld kan worden op de particuliere synode. Vervolgens kan het op de agenda van de generale synode van de CGK komen. De Kruiskerk is niet van plan in haar geheel lid te worden van de NGK.

Lees hier meer in het Nederlands Dagblad.

Lees ook: Toch geen ruimte voor vrouw in ambt CGK /NGK Arnhem.

Reacties

De CGK in Arnhem moet gewoon zélf een keuze gaan maken:

Ofwel ze conformeert zich aan het synodale beleid, ofwel deze gemeente moet zich afscheiden van de van de CGK en verdergaan als NGK.

De prijs is echt te hoog als men om een marginale zaak het hele kerkverband wil laten scheuren. Of hebben we nog niets van de geschiedenis geleerd? Ja, dan zit er niets anders op dan die over te doen. Maar laat de Kruiskerk zich ernstig afvragen: zitten we op nog meer kerkelijke scherven te wachten dan de geschiedenis al heeft geleverd?

Inderdaad JMD. Ik geloof stellig dat zusters in de ambten mogen kunnen, maar de tijd is er nog niet rijp voor. Ik wil niet degene zijn die de knop gaat omzetten...
Toon meer antwoorden (2)
Toon meer reacties (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.