"Een Arabische vrouw verraste mij met vijf broden en twee vissen"

God14 december 2018
Galilea

“Compleet onverwacht zette een Arabische gastvrouw me vijf broden en twee vissen voor met de mededeling: ’Dit is voor jou, omdat jij een christen bent. Zo was het toch in dat verhaal met Jezus?’,” vertelt Hadassa*. Een jaar lang verbleef ze in Jericho als Baanbreker via Near East Ministry (NEM) om daar de liefde van Jezus uit te dragen. Komend jaar hoopt ze als zendeling uitgezonden te worden.

“Onlangs las ik op één van de theezakjes van Pickwick de vraag: ‘Van welke baan droomde je als kind?’,” vertelt Hadassa. “Ik heb nooit gedroomd van een baan. Van jongs af aan verlangde ik naar een leven in dienst van God. Ik denk dat dit voor een groot gedeelte bij mijn moeder vandaan komt. Zij deelt heel graag het Evangelie met anderen. Met name met mensen uit haar buurt die niet zoveel met het geloof hebben. In dat opzicht is zij altijd mijn grote voorbeeld geweest. Die passie heb ik blijkbaar van haar overgenomen,” vertelt ze met een glimlach.

Hoe kwam de NEM op je pad?
“Ik dacht op een wettische manier over God. Door goede daden probeerde ik Hem zoveel mogelijk te pleasen. Bijvoorbeeld door zoveel mogelijk tijd te besteden aan het lezen van christelijke boeken dacht ik de goedkeuring van God te kunnen verdienen. In mijn studentenperiode ontdekte ik dat ik er finaal naast zat met dit beperkte beeld van wie God is. Lezend in de Bijbel zag ik dat God heel anders is dan ik dacht. Toen ik ontdekte dat ik alleen maar ‘amen’ hoefde te zeggen op Zijn sterven voor mij, ontdekte ik dat ik een geweldige boodschap heb die ik met de rest van de wereld mag delen.

"‘Dat meen je niet?,’ zei ik. ‘Zat die man echt bij Jericho? Daar ga ik naartoe!"

Het verlangen om het evangelie te delen heb ik altijd gehad, maar lange tijd zag ik het in praktische zin niet zitten om daar handen en voeten aan te geven. Lange tijd heb ik het verlangen naast mij neer gelegd door te focussen op mijn gewone werk-leven. Maar ik bleef me altijd rusteloos voelen. Op een gegeven moment besloot ik om een paar dagen naar een klooster te gaan. Daar heb ik God gebeden om Zijn weg met mij duidelijk te maken. Tot die tijd nam ik het heft zoveel mogelijk zelf in handen, maar toen veranderde dat.

Toen ik het klooster binnenkwam vond ik op een gegeven moment een Bijbeltekst op mijn bed: ‘Ik heb u bestemd tot een licht voor alle volken om redding te brengen, tot aan de uiteinden van de aarde.’ Voor mij was dat een bevestiging van een verlangen dat nooit is verdwenen. Vervolgens bemoedigde een zuster uit het klooster mij met de tekst: ‘Heb goede moed! Sta op, Hij roept u’ (Marcus 10:49). Zij voegde eraan toe dat God een speciale taak voor mij heeft. Later ging ik weer naar huis en kwam de rusteloosheid die ik voor die periode in het klooster ervoer weer terug.”

Via vrienden die actief waren op De Wittenberg werd ik gewezen op de NEM. “Toen ik hoorde over hun missie voor Jood en Arabier raakte ik nieuwsgierig. Doordat ik eerder al tijdelijk naar Griekenland was geweest om vluchtelingen uit islamitische landen te helpen, had ik al veel liefde voor Arabieren. En liefde voor Israël is mij met de paplepel ingegoten. Na een gesprek met de NEM kwamen zij met het voorstel om een jaar lang naar Israël te gaan, om onder de Arabische bevolking in Jericho te leven en werken. Nadat ik dit in gebed bracht, wist ik het: ‘Dit is de weg die ik moet gaan.’

Later ging ik terug naar het klooster waar ik eerder bivakkeerde. Toen ik hen over dit nieuwe avontuur vertelde en ook wees op de Bijbeltekst die ik eerder van een zuster meekreeg over God die mij roept, maakte een broeder mij duidelijk dat die tekst gaat over de blinde Bartimeüs bij de poorten van Jericho. ‘Dat meen je niet?,’ zei ik. ‘Zat die man echt bij Jericho? Daar ga ik naartoe!’”

"Arabische kinderen op mijn werk speelden ‘Joden achtervolgertje’ in plaats van tikkertje."

Waar hield je je tijdens dat jaar in Jericho mee bezig?
“Ik hield mij bezig met vrouwen- en kinderwerk,” maakt zij duidelijk. “Als christenen zijn we geroepen om oog te hebben voor de Arabische volkeren, zoals Hagar in Genesis door God werd gezien bij de waterput. Door het vrouwen- en kinderwerk ben ik met Arabische gezinnen in contact gekomen en zo ontstonden er mogelijkheden om het Evangelie met hen te delen.

Mijn uitgangspunt is dat ik meer van Gods koninkrijk wil laten zien. De ene keer is dat gewoon door er te zijn en te luisteren naar hun verhalen. Op andere momenten ontstaan er mogelijkheden om iets van het Evangelie duidelijk te maken. Ik heb bijvoorbeeld ook Bijbelstudie gedaan met een voormalig islamitisch meisje dat zich heeft bekeerd tot het christendom.”

Hadassa hoopt binnenkort te worden uitgezonden. In eerste instantie zal zij zich bezighouden met taal- en cultuurstudie. Vervolgens gaat zij in het Midden-Oosten aan de slag.

De NEM zet zich in voor ontmoeting met en verzoening tussen Joden en Arabieren. Hoe komt dit in jouw missie tot uiting?
“Tijdens mijn periode in Jericho heb ik helaas ontdekt dat er onder Arabieren veel misverstanden leven over de Israëli’s. De Arabische kinderen op mijn werk speelden bijvoorbeeld ‘Joden achtervolgertje’ in plaats van tikkertje. En alles wat op de Westbank misgaat, zoals de drugsproblematiek, wordt verweten aan de Israëli’s. Dat sentiment is helaas heel sterk aanwezig.

Er waren soms momenten waarbij ik mij heel zwak voelde, omdat het kan voelen alsof je onderdeel bent van een onoplosbaar conflict tussen Arabieren en Joden. Tegelijkertijd houd ik mij bezig met geloofswerk. God roept mij op dit missiewerk te doen en daarom mag ik erop vertrouwen dat Hij mijn aanwezigheid in die regio ten goede gebruikt.”

"Compleet onverwacht zette een Arabische gastvrouw me vijf broden en twee vissen voor met de mededeling: ’Dit is voor jou, omdat jij een christen bent. Zo was het toch in dat verhaal met Jezus?’"

Welke lessen heb je geleerd tijdens je periode in Jericho?
“Ik heb geleerd hoe belangrijk gebed is,” antwoordt Hadassa. “Ik denk terug aan die aparte avond dat ik uitgenodigd werd bij een moeder en kind uit Jericho. Ik had gebeden of ik deze avond iets zou mogen spreken in Zijn Naam. Maar de moed zonk me in de schoenen toen bleek dat de moeder nog vier andere gasten uitgenodigd had voor het diner. Er was een continu rokende vrouw bij die nauwelijks aanspreekbaar was en de sfeer was vreemd.

De maaltijd begon. Ik wist niet wat te doen en durfde niet hardop te bidden voor deze familie, die ik half niet kende. Compleet onverwacht zette de gastvrouw me vijf broden en twee vissen voor met de mededeling: ’Dit is voor jou, omdat jij een christen bent. Zo was het toch in dat verhaal met Jezus?’ Ik was blij verrast; wat kon ik anders doen dan wat de Meester deed toen Hij vijf broden en twee vissen ontving: de Vader hardop danken en een zegen vragen voor dit huis in de Naam van Jezus. Ik vroeg de vrouw om toestemming en ontving woorden om te spreken.

Het werd een bijzondere avond, met open gesprekken. De rokende vrouw sloeg aan het spreken en vertelde me over haar gebroken leven. Na een hartelijk afscheid was ik om 02.00 uur thuis; niet zo best voor de reputatie van een vrouw hier. Maar het was een mooie avond. Mijn werk in Jericho is eenvoudig geweest. Vijf broden en twee vissen ontvangen, de zegen uitspreken en liefde uitdelen, in alle gebrokenheid. Maar het is genoeg. Zijn kracht wordt in zwakheid volbracht.”

Hadassa heeft gemerkt dat de honger naar het Evangelie groot is. “Ik herinner mij het moment dat moslimvrouwen smekend tegen een christelijk-Arabische vriendin van mij zeiden: ‘Breng die westerlingen naar ons toe, want we hebben gebed nodig.’ Ze hunkeren naar onze vriendschappen en zitten wel degelijk op ons te wachten. Wie komt zal zien dat Arabieren graag hun huis openstellen. Ook als ze weten dat je christen bent en je relatie met God anders vormgeeft. Sindsdien bid ik: ‘God, zend meer arbeiders deze kant op.’”

* Naam gefingeerd om veiligheidsredenen.

Praatmee

Beluister onze podcast

#322 Patrick & Jeffrey over David de Vos, de Trump-bijbel en een opvallende arrestatie
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Enquête toont aan dat katholieke priesters steeds jonger gewijd worden
Nieuws

Enquête toont aan dat katholieke priesters steeds jonger gewijd worden

Jonge katholieke mannen die later dit jaar tot priester worden gewijd, zijn jonger dan gemiddeld. Dat blijkt uit een nieuwe enquête die onlangs door de United States Conference of Catholic Bishops werd vrijgegeven. Daarnaast stellen veel toekomstige

CGK-convent
Video

Terugkijken: unieke landelijke vergadering CGK

Afgelopen zaterdag kwamen vertegenwoordigers van alle kerken binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) samen in een convent. Deze bijzondere bijeenkomst was bedoeld om te peilen hoe de kerken de toekomst van het kerkverband zien. In paneldisc

Chris Verhagen
Nieuws

Zijn alle mensen kinderen van God? Chris Verhagen reageert op David de Vos na eerder verwijderde video

In een nieuwe YouTube-video reageert de christelijke apologeet Chris Verhagen op het inmiddels veelbesproken boek van evangelist David de Vos. Dat deed Verhagen eerder al, maar die video moest offline gehaald worden vanwege geschonden auteursrecht. I

Jezus-film
Nieuws

Christelijke organisaties slaan de handen ineen en lanceren speciale Jezus-film voor dove mensen

Een nieuwe christelijke film geeft dove mensen de kans om het verhaal van Jezus op een geheel nieuwe manier te ervaren. Dat meldt Christian Today. De film, die geschreven en geproduceerd is door dove professionals, is door een samenwerking tussen Dea

Joe Biden
Nieuws

Amerikaanse bisschop verontschuldigt zich nadat hij Biden 'dom' noemde

Een katholieke bisschop biedt zijn excuses nadat hij onlangs de Amerikaanse president Joe Biden voor ‘dom’ uitmaakte. Dat meldt The Christian Post. De bewuste Amerikaanse bisschop, Robert Gruss, zei dit nadat Biden tijdens een bijeenkomst opmerkte da

Mannenzang Katwijk - 19 april 2024
Video

Kijk hier de Katwijkse mannenzangavond van afgelopen vrijdag terug

1700 mannen die psalmen, gezangen en geestelijke liederen zingen in de Nieuwe Kerk van Katwijk aan Zee: de mannenzangavonden zijn razend populair. In de afgelopen twee weken vonden er drie mannenzangavonden plaats in Katwijk die stuk voor stuk door 1

Ds. Henk Poot
Verdieping

Waarom iedere christen Joden in Judea en Samaria zou moeten steunen

Christenen voor Israël steunt de Joodse dorpen in Judea en Samaria omdat zij vragen om bescherming. We steunen hen met camera’s en beveiliging, om gewelddadige infiltraties door terroristen te voorkomen. Bij veel mensen leeft de angst dat bij hen op

christen in india
Nieuws

Christelijke broers in India aangevallen met zwaarden en messen voor organiseren kerkdiensten

Afgelopen week zijn in het noorden van Indiase deelstaat Punjab twee christelijke broers, pastor Gurjeet Singh en Gurdeep Singh, aangevallen door leden van een Sikh-krijgerorde, bekend als de Nihang Sikhs. De aanval, uitgevoerd met zwaarden en messen

Meerartikelen

Synode PKN
Nieuws

VOG wordt verplicht voor medewerkers en vrijwilligers binnen PKN

In haar vergadering van 20 april besloot de generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) unaniem dat een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) per 1 juli 2025 verplicht wordt voor medewerkers en vrijwilligers van lokale gemeenten binnen de P

Paul van Geest
Podcast

Andries Knevel in gesprek met markante katholiek: Paul van Geest

Het cliché wil dat protestanten de Bijbel uit hun hoofd kennen, terwijl katholieken het ‘boek der boeken’ nooit openslaan. Maar wat is daar van waar? Die vraag is het uitgangspunt van de podcast Het Gedeelde Woord. Andries Knevel voert daarin iedere

ds. A. Simons
Video

Terugkijken: ds. A. Simons beantwoordt Refoweb-vragen

In onderstaande aflevering van 'Pastorie online', een programma van Refoweb.nl op de Reformatorische Omroep, is ds. A. Simons te gast om te spreken over het thema 'Beloften en bedreigingen'. De hervormde predikant uit Valburg is al vanaf 2006 actief

Toer voor het Goede Doel
Nieuws

Toer voor het Goede Doel 2024: Fietsen voor IZB-projecten

Het kleinste dorp van Nederland, met één – doodlopende – straat. De eerste achthoekige protestantse kerk in Nederland. En een monumentale preekstoel met een verhaal. Liefhebbers van bijzondere feitjes komen ruimschoots aan hun trekken bij deze Toer v

Giovanca Ostiana
Video

Giovanca's geloof liep een deuk op toen haar tante overleed: "Ik zei: God, waarom?"

Je zou Giovanca Ostiana gerust een alleskunner kunnen noemen. Naast het zijn van zangeres en presentatrice, is ze ook moeder en brengt ze binnenkort een boek uit. Afgelopen weekend schoof Giovanca aan in Hour of Power. In een persoonlijk gesprek met

J. Mack Stiles
Boekfragment

Is er in jouw kerk een gezonde of zieke evangelisatiecultuur?

In zekere zin heeft iedere gemeente een bepaalde evangelisatiecultuur. Zelfs gemeenten die evangelisatie verwerpen, hebben een evangelisatiecultuur, ondanks dat het een onbijbelse cultuur is. De vraag is niet: ‘Hebben we een evangelisatiecultuur?’ ma

Dineke van Kooten
Verdieping

Ik ben faliekant tegen de moderne invulling van de papadag

We hebben een lunchafspraak om ons netwerk te verbreden. Hij komt te laat en rent, zuchtend, langs andere tafeltjes naar mijn plekje bij het raam. Hij had toch minder tijd dan hij dacht, want hij heeft een papadag. “Papadag?” vraag ik. Natuurlijk wee

vluchtelingen
Nieuws

Gigantisch verschil in immigratie-standpunt achterban CU en SGP

Het thema immigratie speelt een grote rol bij het formeren van een eventueel nieuw kabinet. Voor Maurice de Hond en Peil.nl was dit reden om er in een nieuw onderzoek aandacht aan te besteden. Daaruit blijkt dat ChristenUnie en SGP ontzettend ver uit

Rasanen
Nieuws

Finse politica staat voor de derde keer terecht vanwege haatzaaien

Het Finse Hooggerechtshof heeft bevestigd dat Päivi Räsänen, een Finse parlementariër, voor de derde keer terecht zal staan wegens een vijf jaar oude tweet waarin zij een Bijbelvers citeerde. In deze tweet bekritiseerde zij de Finse Lutherse Kerk voo

 ds. G. Clements
Nieuws

Ds. G. Clements aanvaardt beroep gereformeerde gemeente Benthuizen

De gereformeerde gemeente in Benthuizen mag een nieuwe dominee verwelkomen. Ds. G. Clements heeft het beroep aangenomen dat de gemeente uit Benthuizen op hem uitbracht. Clements dient al liefst 24 jaar lang in de gereformeerde gemeente te Gouda, nada

nieuwe website
Nieuws

Schreeuw om leven lanceert nieuwe hulpverleningswebsite voor vrouwen én mannen

Schreeuw om leven heeft deze week een nieuwe website gelanceerd voor de hulpverlening. Op deze manier wil de stichting groeien naar 1.000 hulpvragen per jaar. De hulpverlening wordt uitgevoerd onder de naam Er is hulp. Via de website www.erishulp.nl

HGJB
Nieuws

HGJB sluit 2023 af met onverwacht positief resultaat

Tegen de verwachting in sluit de Hervormd Gereformeerde Jeugdbond (HGJB) het jaar 2023 qua financiën met een positief resultaat. Terwijl een tekort was begroot van € 130.000, eindigde het jaar met een plus van € 29.000. De jeugdorganisatie verklaart