Israël Palestijnen

Nieuws

10 december 2018 door Jeffrey Schipper

Theoloog pleit voor minder eenzijdige christelijke rondreizen door Israël

"In christelijke kranten worden lezers regelmatig aangemoedigd om rondreizen te maken ‘in Israël’. De reisbureaus die deze reizen aanbieden spreken opmerkelijk genoeg niet over bezoeken aan het Palestijnse deel van het Land," merkt theoloog Gied ten Berge op via NieuwWij.nl.

Hij verwijst naar de Engelse theoloog en Nijmeegse emeritus hoogleraar Mary Grey die de de christelijke theologische concepten van Verlossing, Verzoening en Opstanding verbindt met de lastige context van vandaag. "Ze zegt zich bij het reizen te hebben laten inspireren door de geest van volharding en standvastigheid, de ‘Sumud’, die ze in haar werk met Palestijnse christenen tegenkwam." Grey legt de nadruk op onvrede, onrecht en het ontbreken van wegen die naar verzoening leiden.

De Via Dolorosa in de Oude Stad van Jeruzalem, waar andere pelgrims met hun kruisen lopen staat voor haar bijvoorbeeld symbool voor het hedendaagse leven van de Palestijnen, dat gekenmerkt wordt door een vrezend en lijdend afwachten.

De theoloog wijst in zijn betoog ook op de Palestijnse christelijke toerismedeskundige Rifat Kassis. Deze man een reis naar Israël niet alleen op grond van spirituele of esthetische motieven ondernomen zou mogen worden. Op zo'n reis moet er volgens hem ook ruimte zijn voor "het belijden van schuld aan ‘de zonde van stilzwijgen en onwetendheid’ die er onder de meeste reizigers en hun reisleiders heerst."

Onlangs sprak CIP.nl met Henk Fonteyn. De schrijver heeft steeds meer oog gekregen voor het lot van Palestijnse christenen. "Wat zou het mooi zijn als de vele christelijke reisorganisaties in hun aanbod meer ontmoetingen met Palestijnse christenen mogelijk zouden maken, zodat toeristen bijvoorbeeld ook eens een bezoek brengen aan de Tent of Nations. Dan doe je als christen met liefde voor Israël even een ander luik open."

Lees ook: Henk kreeg oog voor Palestijnse christenen: "Israël is geen klein duimpje meer".

Lees hier het volledige betoog van Gied ten Berge.

Reacties

" Nieuw wij"Rikko Voorberg, met zijn club. Ach die zullen ook wel geen moeite hebben met de aanval op Casa Nova.

Als het maar pro Palestijns, pro homo, pro islam is dan mag alles en ben je hartelijk welkom bij "Nieuw wij"
REAGEER
J
mensen die zichzelf theoloog noemen mag je best voor oppassen. Als het dan nog een katholieke theoloog is, vraag ik me af hoe zo'n persoon nog kritiek kan hebben over christenen die Israel bezoeken?
Joop van Ooijen: wat bedoel je? Theologen zijn heus wel aaibaar, hoor :-) Waarom zou een Rooms-Katholieke theoloog geen kritiek mogen hebben op Christenen die Israël bezoeken?
Toon meer antwoorden (7)
Toon meer reacties (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify