God

10 december 2018 door De Waarheidsvriend

Dr. R. W. de Koeijer: Schuld en vergeving lijken minder te leven

Vergeving is een centraal thema in het christelijk geloof. Op persoonlijk en kerkelijk vlak kunnen we het echter makkelijk laten verdringen door allerlei aspecten die niet direct bij het hart van het geloof horen, constateert dr. R. W. de Koeijer in De Waarheidsvriend.

De Waarheidsvriend is het huisorgaan van de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland.

Daarom vraagt hij in De Redder in nood opnieuw aandacht voor het wonder van Gods vergeving. Het boek verscheen vorige maand in de Artios‑reeks van de Gereformeerde Bond. "Vergeving is de eerste gave die we door het geloof in Christus ontvangen. Maar hoe vaak spreken we er eigenlijk met elkaar over? Mijn boek wil stimuleren om deze geloofskern persoonlijk te overdenken en samen te bespreken. Het is belangrijk om kernthema’s uit de Bijbel en de westerse kerkgeschiedenis centraal te houden," aldus ds. De Koeijer.

Hoe komt het dat het thema ‘schuld en vergeving’ minder lijkt te leven? En is dat erg?
"Het heeft met onze visie op God en de zonde te maken. In onze samenleving is er steeds minder besef wie God is en als er een God is, moet Hij zeker niet over zonde spreken en straffen. In de kerk spreken we wel over schuld en vergeving. Maar hoe? Soms gebeurt het op een vervlakkende manier, bijvoorbeeld in een verzoeningsleer waarin de elementen van schuld en straf grotendeels zijn verdwenen."

"Als het gewicht van de zonde vervaagt, schuift het wonder van Christus’ verzoeningswerk naar de achtergrond of wordt het alleen voor de vorm beleden."

Gevolgen
"Wanneer deze opvatting binnendringt, begint de verwondering over Gods onverdiende vergeving te verdwijnen. We merken het niet alleen aan de prediking, maar ook aan het geestelijke leven. Als het gewicht van de zonde vervaagt, schuift het wonder van Christus’ verzoeningswerk naar de achtergrond of wordt het alleen voor de vorm beleden. Andere dingen komen dan in het centrum van de aandacht te staan. En ja, dat is erg."

De predikant uit Bilthoven ziet in de Bijbel een andere lijn. "In het Oude Testament kan God alleen bij Zijn volk wonen via de offerdienst. Het Nieuwe Testament verkondigt dat Christus moest sterven als offer voor de zonde. In het kader van de Heilige Die een afkeer heeft van het kwaad en Die het moet straffen, komt naar voren hoe ingrijpend de zonde is, wat we daarmee oproepen en verdienen. Zo licht het verrassende van Gods vergevende liefde helder op."

Ligt het aan de prediking of aan de hoorders dat er vervreemding ten opzichte van ‘schuld en vergeving’ ontstaat?
"Dat is, denk ik, een wisselwerking. We staan in een bepaalde tijd, we luisteren naar een bepaalde prediking en wij preken in een bepaalde context. Hoorder en prediker kunnen zich de vraag stellen: ‘Zou het bij mij zo kunnen zijn dat het verlossingswerk van Christus minder centraal staat? Vormt Hij voor mij als predikant nog steeds het hart van mijn prediking en verlang ik als hoorder ernaar om met de Gekruisigde gevoed te worden?"

Lees de volledige tekst van het interview van Meta van der Wind met dr. De Koeijer in De Waarheidsvriend van donderdag 6 december 2018, of download hier het eerste deel van het interview. Klik hier om een abonnement op De Waarheidsvriend te nemen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify