Coen Nuijten
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

13 december 2018 door Jeffrey Schipper

Omgaan met geestelijke strijd: "God geeft ons zeven superpijlen"

“Wij hebben ook een opdracht gekregen van Jezus. Zeven superpijlen helpen ons om ons doel te bereiken,” vertelt Coen Nuijten aan de hand van zijn nieuwe boek ‘De buit van de witte leeuw’. Juda en Guus zijn beste vrienden. Ze beleven in dit boek een spannend avontuur in hun zoektocht naar de buit van de witte leeuw. Coen beantwoordt een aantal vragen.

Wie zijn Juda en Guus en hoe hebben ze de zwarte reus verslagen?
“Juda en Guus zijn twee goede vrienden, gewone jongens zoals we ze kennen van school, de kerk of in onze buurt. Sterker nog, de échte Guus is mijn buurjongetje en Juda is vernoemd naar mijn neefje. In het boek zijn Guus en Juda jongens die dol zijn op avontuur en er graag op uit trekken, maar ook regelmatig zichzelf (onbedoeld) in de nesten werken… Hun avonturen in de boeken ‘De macht van de witte leeuw’ en ‘De buit van de witte leeuw’ helpen kinderen te begrijpen hoe de geestelijke wereld in elkaar zit en hoe zij zich daar tegen kunnen wapenen.

Dit gebeurt bijvoorbeeld als ze de zwarte reus tegenkomen tijdens hun eerste avontuur. Ze raken in eerste instantie in paniek en worden bang, maar de witte leeuw (Jezus) grijpt in! Ze kiezen ervoor om vrienden met Hem te worden en ontvangen zeven superpijlen. De geestelijke wapens van God: Zijn stem verstaan, genezing, geloof, lofprijs en aanbidding en getuigen.

"Ze raken in eerste instantie in paniek en worden bang, maar de witte leeuw (Jezus) grijpt in!"

In het boek zijn Juda en Guus ook twee vrienden die tijdens een spel ineens in aanraking komen met de zwarte reus. Paniek, angst en onzekere tijd volgen. Op het moment dat het helemaal mis gaat springt de witte leeuw ertussen en vecht met de zwarte reus. De witte leeuw is veel sterker maar wil de vrienden leren om zelf keuzes te maken. Daarom mogen de vrienden zelf kiezen wie de baas wordt in hun leven. De zwarte reus of witte leeuw.

Als ze willen dat de witte leeuw de baas word in hun leven zullen ze de reus moeten verslaan. Dit kunnen ze doen met de zeven superpijlen die ze vinden. Deze pijlen zijn de geestelijke wapens van God. Een voorbeeld is kracht van de Heilige Geest. Met deze pijlen verslaan ze de zwarte reus. Hoe ze dat doen? Dat moet je zelf maar lezen in het boek!”

Op weg naar huis worden ze steeds weer afgeleid, verleid en bang gemaakt. Op welke wijze worden ze bijvoorbeeld verleid en hoe gaan ze hiermee om?
“Net zoals alle kinderen (en grote mensen!) worden de jongens al snel in verleiding gebracht. Zo hebben ze een opdracht van de witte leeuw meegekregen (‘Zoek de buit!) maar doordat ze gestoken worden door de digi-mug raken ze afgeleid door hun mobiele telefoon. Ze willen alleen nog maar de hele dag luieren en spelletjes doen op hun mobiel. Langzaam vergeten ze welk doel de witte leeuw voor hen had.
Zo werkt het ook in het echte leven. Wij hebben ook een opdracht gekregen van Jezus én de zeven superpijlen die ons kunnen helpen om ons doel te bereiken, maar vaak raken we snel afgeleid door de dingen om ons heen.

"Wat we leren van de jongens: ook al zijn we afgedwaald, we kunnen altijd terugkeren naar het goede pad!"

Naast de digi-mug komen de jongens onderweg nog meer knechtjes van de zwarte reus tegen: het zonde monster, de angsthaas. Ze moeten de rivier der verleiding oversteken en het noppes-gebergte beklimmen. Deze laatste probeert de vrienden te laten geloven dat ze niks waard zijn. Hoeveel verleiding er ook is en hoe ver ze af en toe ook afdwalen, de jongens weten telkens weer terug op het juiste pad te komen en verder te gaan met hun zoektocht naar de buit.”

Wat kunnen we als christenen leren van de wijze waarop Juda en Guus met tegenstand omgaan?
“Iedereen, van jong tot oud, zal zich herkennen in Juda en Guus. Daar ben ik van overtuigd. We worstelen allemaal wel eens met het plan dat God voor ons heeft. We raken afgeleid, ontmoedigd, bang of onzeker en maken verkeerde keuzes. Toch mogen we weten dat omdat we vrienden met Jezus zijn en Hem altijd aan onze zijde hebben. Hij heeft ons voorzien van de superpijlen om ons doel te bereiken.

Het boek legt op een heldere manier uit hoe de geestelijke wereld ‘werkt’ en hoe je je kunt wapenen tegen geestelijke strijd. Leerzaam voor kinderen en volwassenen en dus leuk om samen als (groot)ouders met (klein)kinderen te lezen.
Wat we leren van de jongens: ook al zijn we afgedwaald, we kunnen altijd terugkeren naar het goede pad!”

Juda en Guus moeten doen wat de witte leeuw zegt. Waarom is luisteren naar de stem van de witte Leeuw en gouden duif (de Heilige Geest) voor hen én voor ons zo belangrijk?
“Zonder de witte leeuw (Jezus) en de gouden duif (Heilige Geest) zal je merken dat je net als Juda en Guus steeds verder word afgedreven naar een leven zonder God, weg van Zijn plan en jouw bestemming. Je zult merken dat je hoofd vol ‘rommel’ komt te zitten en je afgeleid en verleid wordt door alle dingen om je heen. Misschien vergeet je God op een gegeven moment helemaal. En dat terwijl Hij een geweldig plan met je leven voor ogen heeft, Hij Zijn Liefde aan je wil geven en je leven compleet wilt maken. Je zult merken dat je onrustig en ontevreden wordt. Misschien denk je op een gegeven moment ‘moet het echt allemaal zo?’ Dan weet je dat je terug kan én mag keren naar het juiste pad. God wacht met open armen op je!

In ons leven zijn er veel invloeden en stemmen waar je naar kan luisteren maar God is degene die het beste weet wat wel en niet goed voor je is. Luister dus naar Hem!”

Wat is een van de belangrijkste lessen dat dit boek ons leert?
“‘De buit van de witte leeuw’ geeft kinderen een heel helder inzicht in de geestelijke wereld en de geestelijke strijd die er heerst. Ze worden niet bang gemaakt. Integendeel, ze leren hoe ze gesterkt door God en de Heilige Geest zich kunnen wapenen. Lastige onderwerpen zoals zonde, strijd, verleiding en hoop komen in het boek heel praktisch aan de orde aan de hand van verwerkingsopdrachten. Zo krijgen kinderen meer inzicht en wordt hun relatie met God versterkt.”

Klik hier om het boek van Coen Nuijten te bekijken of te bestellen.

Reacties

T
Heel mooi verwoord.
J
"Ze kiezen ervoor om vrienden met Hem te worden en ontvangen zeven superpijlen.

De geestelijke wapens van God: Zijn stem verstaan, genezing, geloof, lofprijs en aanbidding en getuigen.Ik op zoek in Zijn Woord!

Vind iets over "gehele wapenrusting aandoen en staande blijven?Maar iets over die superpijlenJezus gebruikt het WOORD: "ER STAAT GESCHREVEN ..."

en de tegenstander druipt af...!Dat is een effectieve pijl! SUPER!"God is degene die het beste weet wat wel en niet goed voor je is. Luister dus naar Hem!”

J
Broeders, wordt krachtig in den Heere, en in de sterkte Zijner macht.

Doet aan de gehele wapenrusting Gods

opdat

gij kunt staan tegen de listige omleidingen des duivels.

Want

wij hebben den strijd niet tegen vlees en bloed

maar

tegen de overheden, tegen de machten, tegen de geweldhebbers der wereld, der duisternis dezer eeuw, tegen de geestelijke boosheden in de lucht.

Daarom

neemt aan de gehele wapenrusting Gods

opdat

gij kunt wederstaan in den bozen dag

en

alles verricht hebbende, staande blijven.Zo dus!

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.