Operatie Noordelijk Schild

Nieuws

06 december 2018 door CIDI | Christenen voor Israël | Israël Today

Spanning in Israël door actie tegen terreurtunnels Hezbollah

Opnieuw spanning in Israël nadat op dinsdagochtend bekend werd dat het Israëlische leger (IDF) een nieuwe actie was begonnen onder de naam 'Operatie Noordelijk Schild' tegen terreurtunnels van Hezbollah die zich al onder Israëlische bodem in noordelijk Galilea bevonden, laat Christenen voor Israël (CvI) weten.

Het doel van de operatie is het lokaliseren en neutraliseren van grensoverschrijdende aanvalstunnels van Hezbollah, schrijft Israël Today. Het leger had voor dit doel een camera met een zelfvernietigingsmechanisme in de tunnel gebracht. Een video toont terroristen van Hezbollah die de camera naderen. Een van de terroristen ging naar de camera en begon te rennen toen hij het kleine explosief opmerkte. Kort daarna explodeerde de camera. En een paar minuten later werd de tunnel onbruikbaar gemaakt door een grotere springlading.

De Hezbollahtunnels zijn groter dan die van Hamas in Gaza en hadden tot doel om de bezetting van delen van Galilea mogelijk te maken tijdens een toekomstige oorlog tussen Israël en de Libanese terreurbeweging. De bedoeling was dat grote groepen Hezbollah-terroristen via de tunnels Israël zouden gaan infiltreren om vervolgens geïsoleerde Israëlische dorpen te bezetten, aldus de IDF.

De operatie om de tunnels van Hezbollah gaat nog weken duren, voegt het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) toe. Dat lieten de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en opperbevelhebber Gadi Eisenkot dinsdag tijdens een persconferentie weten. Netanyahu: "Jarenlang hebben Hezbollah en Hamas enorme sommen geld geïnvesteerd in de bouw van tunnels en veel moeite gedaan om ze te verbergen. Nu zal het Israëlische leger dit wapen (de tunnels) systematisch en in alle rust onschadelijk maken."

Analisten verwachten verder dat Israël na de verwoesting van de tunnels actie zal ondernemen tegen Hezbollahs raketarsenaal dat wordt geschat op ongeveer 140.000 en meer specifiek tegen de geleide raketten van de terreurgroep. Israël heeft volgens CvI inmiddels om een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad gevraagd. De spoedzitting zou moeten gaan over het schenden van resolutie 1701 uit 2006 die Hezbollah verbood om militaire activiteiten te ontplooien ten zuiden van de rivier Litani in Libanon.

Lees hier meer achtergrondinformatie op de website van Christenen voor Israël.

Reacties

Ik ben benieuwd naar een mogelijk geachte actie van IDF tegen Hezbollah ivm 140.000 raketten. Dat zijn heel veel raketten. De vorige actie in 2006 liep uit op een ramp met veel doden, een oorlog die Gilad Atzmon, die als soldaat meedeed, de schellen van de ogen deed vallen, die uitliep op een zodanig smadelijke nederlaag dat Zionisten het nooit melden op hun lijstje met oorlogen. Bij zo'n actie verwacht ik opnieuw veel doden en gewonden onder de Israëlische soldaten, opnieuw protesten van hun moeders.
REAGEER
J
Gelukkig op tijd ontdekt!!

FF kijken waar de VN veiligheidsraad mee komt.

REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher