Einstein

Nieuws

06 december 2018 door Redactie

‘Godsbrief’ van Einstein verkocht voor 2,6 miljoen euro

Albert Einstein schreef een brief met zijn gedachten over God en de Bijbel. Op een veiling van Christie's is die voor bijna 2,6 mljoen euro verkocht. Dat meldt Christian Today.

De handgeschreven 'Godsbrief' is anderhalve pagina lang en werd door Einstein in het Duits geschreven aan de filosoof Eric Gutkind. Hij schreef de brief in 1954, een jaar voordat de wereldberoemde wetenschapper overleed. Volgens de NOS wordt het schrijven van anderhalve pagina gezien als een belangrijk document in het debat over wetenschap en religie.

Bijgeloof
In de brief staat dat Einstein de Bijbel niet meer als een verzameling ‘legendes’ beschouwde en dat zelfs zijn eigen Joodse geloof ‘bijgeloof’ was.

"Het woord 'God' is voor mij niets meer dan een weergave en gevolg van menselijke zwakheden. De Bijbel is een collectie van eerbiedwaardige maar primitieve verhalen. Geen enkele interpretatie, hoe subtiel ook, kan hier iets aan veranderen”, staat er in de brief. 

Joods geloof
Over het joods geloof schreef hij: “Zoals alle andere religies is het joodse geloof een incarnatie van primitief bijgeloof.” 

Een Bijbel die vorige week in veiling was bij Sotheby's, scheen meer licht op Einsteins opvattingen over het christelijk geloof. De Bijbel werd in 1932 door Einstein aan een werknemer gegeven en bevatte een korte inscriptie aan de binnenkant van de wetenschapper.

Einstein schreef: “Dit boek is een onuitputtelijke bron van levende wijsheid en troost.”

De beroemde brief werd deze week op Radio 1 besproken door wetenschapsjournalist Martijn van Calmthout. Klik hier om het fragment terug te luisteren.

Foto: Pixabay

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher