Nieuws

07 december 2018 door PthU

Dr. Ronelle Sonnenberg benoemd tot universitair docent Youth Ministry

De Protestantse Theologische Universiteit heeft P.M. (Ronelle) Sonnenberg (1980) benoemd tot universitair docent Youth Ministry aan de PThU locatie Amsterdam. De kleine synode van Protestantse Kerk Nederland heeft vandaag ingestemd met haar benoeming. Sonnenberg volgt daarmee dr. A. (Jos) de Kock op die in september afscheid nam van de PThU.

Onderzoek
Youth ministry is de aanduiding voor al het werk van professionals in kerken, maar ook op scholen, waarbij geloofsoverdracht plaatsvindt aan kinderen en jongeren. Sonnenberg is een onderzoeksproject met de titel ‘Geloven op ‘gezag’ aan het opzetten. Een praktisch theologisch onderzoek naar religieus ‘gezag’ en jongeren. Geloofsoverdracht stokt, zo ervaren veel geloofsopvoeders. Geloofsoverdracht kan ook ontsporen. Het onderzoek zal ingaan op de vraag welke invloed ‘gezaghebbende anderen’ hebben op geloofsontwikkeling van jongeren. Hoe zien de gezagsrelaties eruit? Welke impact hebben die op de manier waarop jongeren geloven? Hebben zij invloed op hoe jongeren hun plek binnen de kerken innemen? Voor studenten theologie is dit relevant omdat zij willen weten van wie jongeren-van-nu iets aannemen. Sonnenberg wil met dit onderzoek inzichtelijk maken hoe in deze tijd geloofsopvoeding en – overdracht kan plaatsvinden.

Loopbaan
Sonnenberg studeerde theologie aan de Universiteit van Utrecht en werd tot predikant opgeleid aan de het HTWI, de voorloper van de PThU. In 2014 promoveerde zij op een onderzoek getiteld Youth Worship in Protestant Contexts. A practical theological theory of participation of adolescents. Ze heeft als coördinator bij het Onderzoekscentrum voor Kerk, Jeugd en Cultuur actief verbinding gemaakt tussen onderzoek en praktijk rondom youth ministry. Als predikant in Doorn en Alphen aan de Rijn kent Sonnenberg het jeugdwerk in kerkelijke context uit de praktijk.

Over de PThU
De PThU is een levensbeschouwelijke universiteit voor theologie, met vestigingen in Amsterdam en Groningen. De PThU staat voor gedegen en relevant theologisch onderwijs en onderzoek naar ontwikkelingen in geloof, kerk en wereldchristendom.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher