oud en nieuw

Dagelijks leven

05 december 2018 door Dick van den Bos

Moet je een nieuwjaarsfeest laten schieten vanwege misbruik in de familie?

Een vraagsteller aan Refoweb zit met een ingewikkeld probleem. "Het is de gewoonte om als familie een nieuwjaarsreceptie te organiseren. Nu zijn mijn schoonouders aan de beurt. Maar sinds een jaar is bekend dat een schoonzusje door de broer van mijn schoonvader is misbruikt. Hij ontkent dat! Nu geven meerdere families aan niet te komen als de zwager ook komt. Moeten we de receptie nu afblazen of juist de zwager weigeren op soortgelijke feestjes/bijeenkomsten totdat er bekenning/verzoening is gekomen?"

Irma Robool geeft antwoord: "Ja, dat zijn heel lastige situaties! Pijnlijk ook, in meerdere opzichten.  Een éénduidig antwoord hierop is dan ook moeilijk. Een beslissing nemen waar alle partijen het mee eens zullen zijn is dan ook bijna niet mogelijk. Mijn advies is dan ook om te proberen het besluit of mensen wel dan niet willen komen bij hen zélf te laten."

"Het volgende zou een optie kunnen zijn: de zwager in kwestie laten weten dat meerdere families niet willen komen en hem daarom áfraden te komen. Wil hij toch komen, wat u hem niet wilt verhinderen, loopt hij wel het risico op een confrontatie. Wellicht ziet de zwager in dat het wijs zou zijn om evt. confrontaties uit de weg te gaan, omdat het allemaal heel gevoelig ligt. In ieder geval laat u de beslissing bij mensen zélf en kan u nooit verweten worden dat u familieleden verhinderd heeft te komen."

Klik hier om het hele antwoord van Irma te lezen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher