God

Levensverhaal

04 december 2018 door Gert-Jan de Jong

Oh my God

“Oh my God!” Het lijkt wel of je die uitroep steeds vaker hoort. Uit de mond van pubermeisjes, hipsters, carrièremakers, profvoetballers, studenten of soapsterren. Meestal klinkt zo’n kreet niet zo serieus. Bijvoorbeeld: “Oh my God! Hoe kom je aan die foute kersttrui?”

Maar er bestaat ook een heel ander ‘Oh my God’. De bloedserieuze variant. Die hoor je niet op straat of bij de koffieautomaat. Nee, deze ‘Oh my God’ klinkt vaak in het verborgene. Hij klinkt vanuit kelders, gevangenissen en bordelen. Uit de mond van wanhopigen. Die jongen die wordt gepest, de vrouw die wordt misbruikt of de student die doodeenzaam op z’n kamertje naar z’n mobiel zit te staren.

New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Zouden die meisjes het ook geroepen hebben? Vorige week hoorde ik over ze. Met z’n zessen zaten ze in een donker hutje achter een bar in Santo Domingo (Dominicaanse Republiek). De oudste was negentien, de jongste veertien. Voor tien dollar konden mannen seks met hen hebben.

Verkracht
Dag na dag verkracht worden voor tien dollar… Dat onrecht is zo groot en gruwelijk – wat valt er dan nog te zeggen? Ja, je kunt met een theorie komen die het lijden verklaart. Het komt door de duivel, de zondeval, ons menselijk egoïsme en noem maar op. Maar het lijden zelf krijg je er niet mee weggepoetst. En de Bijbel komt zelf ook niet met zo’n wegpoets-theorie. In de Psalmen klinkt volop die schreeuw naar boven. Als een rauwe, schorre kreet. Oh my God…

En toch, soms breekt er ineens licht door. Dwars door alle lijden, ellende en gruwelzooi heen. Die zes meisjes in Santo Domingo werden bevrijd, met hulp van International Justice Mission (IJM). Ze kregen traumahulp en werden naar een opvanghuis gebracht.

Ja, het is een klein lichtje. Nog steeds zitten er vele duizenden meisjes vast in de seksindustrie. Maar voor die zes meisjes is het een wereld van verschil. Of zoals een Joods spreekwoord het zegt: “Wie een kind redt, redt de wereld.”

Lees hier meer over de zes bevrijde kinderen in de Dominicaanse Republiek. 

Tekst: Gertjan de Jong, IJM

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher