maartje

Mooi

04 december 2018 door Shehera Vega Sánchez

Aangrijpend interview DWDD: 'Zij kan mijn plaats innemen als ik er niet meer ben'

In 2004 kreeg Maartje van Winkel te horen dat ze opnieuw kanker had. Ze wist dat ze niet lang meer te leven had en besloot een brief te schrijven aan de toenmalig minister Verdonk met een ontroerend verzoek: Of haar gevluchte Afghaanse vriendin Derakshan Beekzada haar plek in Nederland mocht innemen. Maartje overleed kort daarna aan de gevolgen van haar ziekte. Haar vriendin Derakshan schoof gisteren aan tafel bij DWDD en raakte veel kijkers met haar verhaal.

Brief
Samen met de moeder van Maartje, Judith Koorn, was Derakshan (nu 29 jaar oud) gisteren te gast bij DWDD waar ze hun bijzondere verhaal vertelden. Veertien jaar geleden schreef Maartje een brief waarin ze vroeg of Derakshan haar plek in Nederland in mocht nemen.

'ik wilde altijd arts worden dus dan kan ze in mijn plaats arts worden'
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

"Derakshan zou mijn plaats kunnen innemen als ik er niet meer ben”, vertelde Maartje destijds in een interview met het Jeugdjournaal. "Ze zou mijn zus kunnen steunen en mijn ouders. En ik wilde altijd arts worden dus dan kan ze in mijn plaats arts worden."

Generaal pardon
Maartje overleed enkele maanden later, maar Derakshan mocht dankzij een generaal pardon in Nederland blijven. De Afghaanse heeft de droom van Maartje waargemaakt en is arts geworden. Afgelopen jaren heeft ze als arts in het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis gewerkt, waar ze kankerpatiënten begeleidde.

'ik ben blij dat het gelukt is om haar droom waar te maken'

"Maartje heeft eigenlijk mijn leven voor een deel vormgegeven", vertelt ze in DWDD. "Ik ben blij dat het gelukt is om haar droom waar te maken."

Twitter
Over het aangrijpende verhaal van Maartje en Derakshan maakte de Volkskrant een documentaire. Ook op Twitter stroomde de reacties binnen. "Wat een verhaal zeg", zei iemand. "Daar ben ik even stil van.

Bijzonder dat een meisje op zo'n jonge leeftijd ondanks haar ziekte nog altijd aan een ander denkt.

Bekijk het volledige interview hier


Vond je dit een mooi artikel? Dit artikel is powered by Bambr.
Klik hier om meer artikelen op Bambr.nl te lezen.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher