dominees

God

04 december 2018 door Dick van den Bos

Kerkgroei in India: "Indiaase dominees zaaien tegen verdrukking in"

In het land India wonen ruim 1,3 miljard mensen, slechts twee procent van hen is christelijk. “Het is bijzonder om te zien hoe moedig de kerk daar is. Dominees zaaien het evangelie tegen de verdrukking in”, vertelt Herman Meijer, projectleider bij Stichting Hulp Vervolgde Christenen (HVC).

Een paar weken geleden ging Herman voor Stichting HVC naar India en dat heeft hem erg bemoedigd. “We hebben zo’n tachtig Indiase dominees ontmoet, en dan hoor je bijzondere verhalen. Dominees komen in dorpjes waar nog nooit een zendeling is geweest – en als ze het Evangelie delen, draagt het vrucht. Er komen mensen tot geloof in de Heere Jezus.”

“De situatie in het land is voor christenen zorgelijk. Met name extreme hindoegroeperingen zorgen voor veel dreiging. India is een tijdbom, die elk moment kan ontploffen. Christenen zijn bang dat het er over een tijdje anders uit ziet. Minister-president Modi wil het land ontdoen van alle christelijke activiteiten. De vlam kan zomaar in de pan slaan.”

Wat voor indruk maakte de kerk daar op je?
“We hebben op drie pastorconferenties mogen spreken. Deze voorgangers hebben een enorme drive en ze zijn erg missionair, met een roeping om de (vaak afgelegen) dorpjes te bereiken. Ze geven veel op. Men leeft in grote armoede, terwijl sommigen van hen in steden een veel comfortabeler leven zouden kunnen leiden. Daarnaast leven ze vaak in vijandige omgevingen. Dat is toch wat anders dan wanneer je gaat flyeren in een winkelcentrum in Nieuwegein. Als Stichting HVC willen we het voor nog meer Indiase dominees mogelijk maken om op hun post te blijven en om het Evangelie te brengen naar gebieden waar nog geen kerk is.”

Hoe kunnen wij, als Nederlandse christenen, deze dominees helpen?
“Allereerst hebben ze ondersteuning nodig om te kunnen leven. De meesten zijn heel erg arm en bijna allemaal afhankelijk van de collecte-inkomsten uit de gemeente. In de wat grotere gemeenten lukt dat nog net. Maar in veel kleine gemeenten (soms met vijf leden), hebben de voorgangers nauwelijks inkomen. Dan zijn ze blij als er een kopje rijst gedoneerd wordt bij de collecte.”

“Het levensonderhoud en een woning moeten toch betaald worden. Daarom geven wij een toelage, zodat ze boven de armoedegrens uit komen. Het is goed om als Nederlandse kerk in deze lokale dominees te investeren. Zij kennen de taal en de cultuur en hebben daardoor vaak veel impact.”

Verder organiseren we conferenties waar pastors samenkomen, vooral om ze de gelegenheid te geven elkaar te bemoedigen en naar elkaars verhalen te luisteren. Tijdens de conferentie verzorgt Stichting HVC ook trainingen. Je ziet dat de dominees daar veel aan hebben.”

Ben je zelf ook in die afgelegen dorpjes geweest?
“Ja. Je voelt daar de geestelijke armoede, als je daar loopt. Het is geweldig om te zien wat de dominees daar doen om het Licht te brengen. Ze gaan vaak van dorpje naar dorpje. Als ze ergens een kerk hebben geplant, gaan ze naar een dorpje waar geen kerk is, vijf kilometer verderop.”

“Ze zijn ook heel vrijmoedig. Dan klappen ze in hun handen en zetten een lied in. Dan zie je midden in zo’n sloppenwijk of in een dorp dat veel mensen zomaar meezingen.”

“Ik heb zelf een paar keer in de dorpjes mogen preken. Dat werd vertaald door één of twee tolken. Het is bijzonder om daar te staan. De verhalen en getuigenissen uit India deel ik graag met christenen in Nederland.”

“Ik hoop dat christenen, ondernemers en kerken met hart voor het Evangelie bereid zijn om het mogelijk te maken dat het Evangelie ook de afgelegen gebieden in Zuid-Oost Azië bereikt. Dit kan via ‘Steun een Zaaier’ van Stichting HVC. Meer informatie over ‘Steun een Zaaier’ is op onze site te vinden.”

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher