NL

Nieuws

05 december 2018 door Alpha Nederland

"Hoe meer we bidden, hoe meer we God gaan zien"

Het verlangen naar God groeit. Dat zien twee gebedscoördinatoren van de Levend Evangelie Gemeente in Aalsmeer als ze een Prayer Course en daaropvolgend een 24-7 gebedsweek organiseren. Tientallen mensen sluiten zich aan.

Met anderen op zoek gaan naar de zin van het leven. Dat is Alpha. Tijdens circa tien interactieve en gezellige bijeenkomsten ontdek je wat het christelijk geloof inhoudt.

Annet de Jong (62) en Maria van Dam (54) zijn de gebedscoördinatoren van de Levend Evangelie Gemeente in Aalsmeer. Samen vertellen ze hun verhaal. Ze vullen elkaar feilloos aan. “Zij is meer de bidder”, vertelt Annet over Maria. “En zij is meer de organisator”, vervolgt Maria.

Worsteling
Na een eerste, kleinschalige Prayer Course ontstaat er bij een aantal mensen in Aalsmeer een grote droom: een Prayer Course voor de hele gemeente. De Prayer Course is een gratis cursus van Alpha Nederland en 24-7 Prayer voor Bijbelkringen en kleine groepen. Het is een reis door het ‘Onze Vader’ aan de hand van zes korte video’s en gespreksvragen. Het idee om deze cursus te houden, wordt goed ontvangen. Meer dan tien kringen sluiten zich aan en ook de kinderen zijn bezig met gebed. En zo wordt er eind februari 2018 op verschillende plekken in Aalsmeer kennisgemaakt met de Prayer Course. Annet vertelt: “Het is een stappenplan om je aan het bidden te krijgen, om je te helpen op de weg van het gebed”, vertelt Annet.

Nachtkaars
Met een usb waar al het cursusmateriaal op staat, zoeken de groepen verdieping in hun gebedsleven. Dat was ook het doel van de twee gebedscoördinatoren; om met de hele gemeente met gebed bezig te zijn. De Prayer Course verloopt voorspoedig en Annet en Maria krijgen het idee om de cursus af te sluiten met een passende gebedsactiviteit. “We wilden het niet als een nachtkaars uit laten gaan”, vertelt Annet.

“Ik dacht: anders is de Prayer Course alleen een cursus. Als je het niet in de praktijk gaat brengen, dan is het alleen een mooie cursus geweest. Een verrijking in kennis.” Ze krijgen het verlangen om een 24-7 gebedsweek te organiseren. Dat is een initiatief van 24-7 Prayer waarbij kerken of studentenverenigingen een week lang bidden in een daarvoor ingerichte gebedsruimte. Elk uur is er iemand in die ruimte aanwezig om te bidden.

Verrassing
En zo starten ze, een aantal weken na de Prayer Course, met de 24-7 gebedsweek. 140 aanmeldingen stromen binnen, van groepen tot individuen die tijd door willen brengen in gebed. Annet en Maria ervaren het als een verrassing. “De gebedsplanning was ook heel snel vol” vertelt Annet. Ook de jeugd van de kerk reageert enthousiast en haakt aan. Op een zondagmorgen in mei dragen ze tijdens de dienst de hele week op aan God. Vanaf dat moment is de gebedsruimte de hele week lang 24 uur per dag gevuld. Aan de muur hangen aanwijzingen waar mensen voor kunnen bidden en deelnemers kunnen aan de slag met allerlei creatieve gebedsvormen. Steeds krijgen Annet en Maria de volgende reacties terug: ‘Een uur is te kort’ en ‘Kunnen we niet doorgaan?’

God leeft
De twee gebedscoördinatoren blikken vol enthousiasme terug op wat vanaf de start van de Prayer Course allemaal is gebeurd. Annet vertelt: “We verlangen er zo naar dat de heerlijkheid van God zichtbaar gaat worden op aarde. Hoe meer we gaan bidden, hoe meer we God gaan zien. Het gaat erom dat we zo vol zijn, dat de wereld gaat zien dat er een God is die leeft!” Maria ziet dat ook terug in hun eigen gemeente: “Er is een groter verlangen naar God ontstaan.”

Begin klein
Tijd nemen om te bidden, kan voor mensen een drempel zijn maar de Prayer Course maakt het juist laagdrempelig volgens de de gebedscoördinatoren. “Je mag daar zijn zoals je bent, net als bij een Alpha.” Als je moeite hebt met bidden, “begin klein” adviseert Maria. “Ga God danken voor de dingen die je om je heen ziet. Voor de kleine en de grote dingen: eten, een dak boven je hoofd, familie en vrienden. Maar breng ook dingen bij God waar je tegenaan loopt. Hij kijkt niet naar hoe mooi of eenvoudig je je gebed formuleert.” Annet vult haar lachend aan: “Als je de Prayer Course hebt gedaan, denk je: zo kan ik ook wel bidden. Zet die stap, het is helemaal niet eng.”

Geïnspireerd door dit verhaal? Overweeg dan ook om een Prayer Course te geven in je gemeente. Kijk op prayercourse.nl voor meer informatie.

Reacties

Gebeds-coördinator. Gekker moet het toch niet worden.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher