Mindfuck
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

19 december 2018 door Henk van Blijderveen

Mindfuck, in hoeverre is het onschuldig vermaak?

Victor Mids, arts, hypnotiseur en manipulant, buit zijn kwaliteiten optimaal uit in het tv-programma Mindf*ck (mindfuck). Ultiem vermaak voor de kijker die zich vol verbazing afvraagt hoe het in vredesnaam mogelijk is. Na drie seizoenen is Mids een beroemdheid en zijn programma een superhit. Terwijl vrijwel niemand zich de vraag stelt of dat supergegoochel met hersens eigenlijk wel zo onschuldig is. 

Het Zoeklicht is een christelijk magazine dat niet alleen laat zien in welke wereld we leven, maar ook wat God met jou en met deze wereld van plan is. De Bijbel is heel actueel en zegt hier heel veel over. Ook over wat dit betekent voor ons leven als christen in deze tijd. Laat je bemoedigen, opbouwen en informeren. Leef uit verwachting.

“Ach”, zegt Mids, “ik fop gewoon jouw brein en maak handig gebruik van mijn vaardigheden en medische kennis.” Zo zet hij zijn bul in als joker om het programma wetenschappelijk aanzien te geven. Maar lees nu eens deze quote van Victor: “Met mindfuck kan ik binnen een minuut iemand op straat van zijn fobie af helpen, aan de grond nagelen, zijn voornaam laten vergeten of zijn telefoon in het water laten gooien. Ik zet het nu vooral illustratief en ter entertainment in.”

Slinks toegepast
Hij vervolgt: “Maar wat vertelt ons dit nou over de kracht van gedachten? Hoe makkelijk zouden we wellicht met gedachtetechnieken ons ziekteproces positief kunnen beïnvloeden, onze ervaring van hoe we ziekte beleven, therapietrouw vergroten, slechtnieuwsgesprekken soepeler laten verlopen…” En dat is nu net het gevaar van mindfuck: het denken en doen wordt door een ander bepaald! In het tv-programma gebeurt dit openlijk, maar in de anonieme praktijk zullen de technieken slinks worden toegepast.

Kijk daarom niet gek op, wanneer u in de nabije toekomst iemand juichend een bedrijfspand ziet verlaten en tegen iedere passant hoort roepen dat zijn baas (die hem zojuist via mindfuck de zak heeft gegeven) een toffe peer is. Victor heeft trouwens toegegeven dat hij zijn beïnvloedingstechnieken zelfs op zijn partner heeft losgelaten om ‘op het meest basale niveau’ zijn zin te krijgen.

Bijzondere belangstelling
En nu draaien allerhande mindfuckachtige workshops overuren, omdat Jan en alleman de technieken ook wil leren. Bedenk hierbij dat de inborst van een mens er niet al te fraai uitziet en het laat zich raden waar het toe kan leiden. Bijvoorbeeld verkrachtingen die niet als zodanig worden gekwalificeerd, omdat het slachtoffer ‘uit vrije wil’ seks had. Of aankopen waar klanten ‘zelf voor hebben gekozen’. Het programma wordt dan ook met bijzondere belangstelling gevolgd, door marketeers die speuren naar manieren die nog effectiever zijn om hun klanten te manipuleren.

Ook in de politiek zal mindfuck een steeds grotere rol gaan spelen, waardoor nieuws en nepnieuws een verwarrende, chaotische kluwen zal worden. Met een climax in de eindtijd, wanneer de antichrist het wereldtoneel zal betreden. Het is aannemelijk dat ook deze wereldleider gebruik zal maken van mindfuck. Van illusies op hoog niveau, om zodoende mensen te laten geloven dat hij de redder is die een wereld in crisis nodig heeft. Een andere naam voor de mindfuck 2.0 van de antichrist is occultisme. 

Mindfuck en occultisme
Ja occultisme. Daarom is het verstandig ons nu al af te vragen waar de scheidslijn tussen mindfuck en occultisme eigenlijk ligt. Want het mag dan een wetenschappelijk imago hebben, het kan wel degelijk tot occultisme leiden. Door technieken als hypnose en het kapen van andermans gedachten wordt namelijk de geestelijke deur wagenwijd opengezet voor demonische machten.

En eenmaal binnen zullen zij ‘onschuldig en wetenschappelijk’ hun slachtoffers een andere waarheid opdringen. Een ‘waarheid’ die geen enkele plaats biedt aan de Here Jezus. Hij was immers gewoon een mentalist die bij zijn zogenaamde wonderen en opstanding mindfuck toepaste. En als dan die verschrikkelijke eindtijd aanbreekt, dan zal blijken dat mindfuck een van de vele zwarte stapstenen is geweest waarover de antichrist kwam aansluipen. 

Daarom is het van levensbelang dat een mens zich laat vullen met de Waarheid van God, zodat er geen ruimte overblijft voor geestelijk vergif. Want alleen Jezus is de Weg, de Waarheid en het Leven. Wie zich stevig aan Hem vasthoudt, zal nooit en te nimmer een illusie armer worden! 

Henk van Blijderveen schrijft columns en artikelen over de hoofdzaken en randzaken van het christelijk geloof. Meer artikelen zijn te vinden op zijn website: www.christelijkecolumns.nl.

Reacties

Goed evenwichtig artikel. Het lijkt inderdaad een leuk, onschuldig programma, maar waar kan het heengaan als het misbruikt wordt. Laten we meer bidden en Bijbellezen om ons te wapenen en meer evangeliseren om nog mensen te redden in deze eindtijd. Dat kan overal: in de supermarkt, op straat, op school en werk in de pauze. We moeten niet bang zijn voor tegenspraak, want dat moet nog veel erger worden. Word wakker en waakzaam en versterk hetgeen dreigt te sterven.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.