Kanselaar

Dagelijks leven

03 december 2018 door Leenard Kanselaar

Hoe was het vandaag op het internet?

Het is de Week van de Mediawijsheid met als thema ‘Heb jij het onder de duim?’ Een goed moment om een aantal inzichten over het mediagebruik van jongeren te delen zodat we hen beter begrijpen en tips te geven aan opvoeders om jongeren hierin te begeleiden.

7 uur en 42 minuten
Uit onderzoek van Media:Tijd blijkt dat jongeren 7 uur en 42 minuten online zijn. Het grootste gedeelte van deze tijd (2 uur en 15 minuten) kijken jongeren naar YouTube, Netflix en televisie. Ze zijn 2 uur en 12 minuten bezig met communiceren via social media Daarbij maken ze het meest gebruik van achtereenvolgens WhatsApp, YouTube, Instagram en Snapchat.

Likes tags en streaks zijn belangrijk
‘Ik ben mijn streaks op Snap kwijt!’ Als opvoeder van een ‘digitiener’ zul je deze opmerking vast wel eens hebben gehoord. Je denkt misschien ‘waar maken ze zich druk over’, maar streaks en tags zijn voor jongeren onmisbaar. Het laat hen zien wie hun (online) vrienden zijn. En wat nog veel belangrijker is, het aantal likes, tags, en comments dat je krijgt zegt iets over of je erbij hoort of niet. En als u trouwens niet weet wat deze woorden betekenen, check het even bij je zoon of dochter. Heb je meteen een goed gesprek.

Blijven praten
Want als opvoeders is het belangrijk om in gesprek te blijven met je kind. Stel vragen en laat merken dat je geïnteresseerd bent in hun online leven. Vraag daarom niet alleen hoe het op school, voetbal of op de kerkclub ging, maar ook hoe het op internet was. Ga met je kind in gesprek over wat het online doet, met wie het praat, welke apps en games ze gebruiken en welke toffe filmpjes ze op YouTube tegenkomen. Hoe vaker je als opvoeder met je kinderen praat over hun online mediagebruik, hoe minder risicovol gedrag ze (online) vertonen. En vertel ze dat wanneer het in de digitale wereld een keer misgaat, ze altijd bij je terecht kunnen.

Grenzen stellen en handhaven
Om te voorkomen dat mediagebruik uit de hand loopt, hebben jongeren opvoeders nodig die grenzen stellen. Media is voor hen namelijk net als een zak chips. Wanneer je jongeren niet begrenst, eten ze die leeg. Maak samen met je gezin afspraken voor de omgang met media. Voorbeelden zijn:

* Maak eerst huiswerk, ga dan pas gamen;

* Geen smartphones in de slaapkamer wanneer je gaat slapen;

* Tijdens het eten zetten we telefoons en andere media uit;

* Welke apps en games mogen ze downloaden en hoelang mogen ze achter een scherm;

Wees consequent en handhaaf de gemaakte afspraken.

Geef zelf het goede voorbeeld
Als opvoeder heb je een voorbeeldrol. Wanneer je zelf de hele dag op je smartphone kijkt, kun je moeilijk aan je kind vragen dat niet te doen. Wanneer je ernaar streeft om geen telefoons te gebruiken aan de eettafel, is dit een regel die zowel voor jou als je kind geldt.

Online en offline in balans
Media gebruiken is natuurlijk hartstikke leuk. Maar zorg voor een goede balans tussen online en offline activiteiten. Een gevarieerde vrijetijdsbesteding is belangrijk voor een gezonde ontwikkeling van jongeren. Stimuleer ze om te gaan sporten, klusjes in huis te doen, naar clubs en verenigingen te gaan, huiswerk te maken, met vrienden af te spreken en een boek of tijdschrift te lezen.

Gebruik media samen
En misschien de belangrijkste tip: gebruik media samen. Speel als vader met je zoon FIFA of een andere leuke game. Kijk als moeder mee met de beauty-vloggers op YouTube die je dochter volgt of maak een leuk filmpje via TikTok. Laat je kinderen een gezinsvlog opnemen of organiseer een YouTube-vrijdagavond waarbij ieder gezinslid zijn of haar vijf favoriete filmpjes van de week deelt. Op deze ontspannen manier ontdek je waar je kinderen online mee bezig zijn en geef je hen het gevoel dat ze serieus worden genomen. Spreekt dit verhaal u aan? Like dan de pagina van Onleen en blijf op de hoogte van alles wat zich afspeelt in het online leven van uw kinderen en hoe u daar als opvoeder goed mee om kunt gaan.

Leenard Kanselaar is jongerenwerker en Mediacoach bij Youth for Christ The Mall Gorinchem.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher