Blokhuis
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

30 november 2018 door Dick van den Bos

Harde confrontatie dreigt in coalitie om kwestie Siriz

De coalitie is in een heftige confrontatie terecht gekomen inzake stichting Siriz. Coalitiepartijen D66 en VVD vinden dat staatssecretaris Paul Blokhuis niet ver genoeg is gegaan met zijn eisen aan stichting Siriz. Dat meldt het Nederlands Dagblad.

Een van de kritiekpunten is dat Siriz meedoet met de Week van het Leven, en D66 eist dat ze dit als gesubsidieerde organisatie niet meer doen. Ze willen de Kamer hierover laten stemmen. Blokhuis is het hier niet mee eens. "Ik vind het een stap te ver", zegt hij.

Voor D66-Kamerlid Vera Bergkamp maakt Siriz zichzelf ongeloofwaardig, omdat ze onafhankelijk zouden zijn, maar door bijvoorbeeld mee te doen met de Week van het Leven, totaal niet onafhankelijk is. Ook VVD-Kamerlid Ockje Tellegen vindt 'de verwevenheid van Siriz met de prolifebeweging een probleem.'

Extra voorwaarde
D66 wil nu de kamer vragen om extra voorwaarden in te bouwen bij het verstrekken van subsidie. De organisatie mag ‘niet betrokken zijn bij activiteiten om het publiek te overtuigen van hun waarden ten aanzien van ongeboren leven.’ Als de VVD dit ondersteunt, dan kan deze kwestie de coalitie uiteendrijven. Desondanks heeft Blokhuis hoop om er ‘met een beetje goede wil uit te komen.’ Hij vindt desondanks wel dat gesubsidieerde organisaties voor hun principes mogen staan.

CDA en ChristenUnie vinden dat Blokhuis goed handelt en CU-Kamerlid Carla Dik vindt de discussie een beetje ongemakkelijk. Volgens haar komt Blokhuis ‘méér dan tegemoet aan alle zorgen over de onafhankelijkheid van keuzehulp.’

Klik hier om het hele artikel te lezen.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Ik leg het begrip 'onafhankelijk' altijd uit als 'onafhankelijk van de officiële ideologie van de overheid', daarom begrijp ik niet waarom D66 en GroenLinks met dit begrip aankomen in hun eis om de subsidie van Siriz te stoppen. Subsidie moet men niet geven vanwege onafhankelijkheid maar omdat een divers aanbod van diensten wenselijk wordt geacht. Siriz lijkt mij een mooie aanvulling in het aanbod binnen de abortuspraktijk.
T
Ik heb totaal geen vertrouwen in de CU. Ze zijn bang als een wezel voor de goddeloze D’66 ers . Een organisatie als Siriz hoeft natuurlijk helemaal niet neutraal te zijn !! Zij zijn voor het Leven en de zogenaamde neutrale organisaties zijn voor de Dood . Dat laatste is ook totaal niet neutraal dus waar hebben ze het over . Als de CU echt christelijk was zouden ze zeggen : Tot hiertoe en niet verder !! Het zou hun een kabinetscrisis waard moeten zijn ipv slap gepraat ! Hetzelfde doet de C U met het Zelfmoord Marakesh pakt !

T

Theo Poot
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (7)