Nieuws

30 november 2018 door Dick van den Bos

Sake Stoppels: “Elke gemeente heeft de taak om missionair te zijn”

Missionaire gemeenten zijn niet zelden de ´hoop in bange dagen´ van de kerk. Maar wat beweegt deze kerkplanters en hoe ontwikkelen ze zich? Over deze vragen gaat dr. Sake Stoppels, lector bij de CHE, zich buigen en hij spreekt daarover met het Reformatorisch Dagblad.

Stoppels vertelt dat hij geestelijke bloedarmoede bemerkt in gemeenten. „Ik houd regelmatig lezingen in kerkelijke gemeenten. Een van de vragen die ik dan opwerp is: Stel, er is in de buurt een spirituele beurs. Denk je eens in dat je daar vanuit de kerk gaat staan met een stand. Je ontmoet er zoekende mensen. Welke boodschap wil je hen brengen? Het nadenken over die vraag dwingt je om scherp te krijgen wat de kerk uitdraagt op zingevingsgebied. Helaas wordt het nogal eens stil als ik dit onderwerp aanroer.”

Volgens Stoppels komt dat mede omdat ze er onwennig over zijn; zo’n spirituele beurs wil je het liefst ver van wegblijven. Maar het raakt ook een diepere laag: “Mensen komen nog wel naar de samenkomsten op zondag, maar ze weten niet altijd meer waarom het zou moeten draaien in de kerk.”

Mensen winnen voor Christus
Voordat je hier antwoord op geeft, is het als is belangrijk om te weten wie Christus is, zegt Stoppels. En je moet antwoord kunnen geven op de vraag waarom je eigenlijk mensen wilt winnen voor Christus?

Desondanks twijfelt Stoppels niet over de vraag of elke gemeente de roeping heeft om missionair te zijn. "Zeker. Daarom moeten we als christenen ook in gesprek over de inhoud van ons geloof. Niet alleen over de leer, maar ook over wat er leeft in je hart”, vertelt hij.

“Ik heb pas deelgenomen aan een retraite waarin pastorale ruimte was om terug te kijken op Gods leiding in je leven. Als je dan hoort hoe God werkt in mensen besef je eens te meer: we hebben een rijke God. Het is toch letterlijk zónde als het leven met Hem verdampt in de praktijk van alledag? Daarom moeten we als christenen God zoeken waar Hij te vinden is, in Zijn Woord. Maar ook waken voor de valkuil van alles beredeneren. God werkt soms juist tegen onze ratio in. Hij kan geestelijke ervaringen gebruiken om je geloof te bevestigen.”

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher