Dagelijks leven

29 november 2018 door Dick van den Bos

"Ik snap niet dat mannen minderwaardig over vrouwen durven te praten"

Jurjen ten Brinke is getrouwd en heeft drie dochters. Tevens heeft hij een aantal zusjes - en die nemen allen een grote plek in zijn hart in. "Vandaar dat geweld of neerbuigendheid richting vrouwen mij enorm raakt." HIj doet mee met Resister - een campagne van Tear tegen geweld van vrouwen. Dat vertelt hij op de website van Tear.

Hij merkt op dat veel religieus geweld tegen vrouwen te maken heeft met de verkeerde interpreteatie van Bijbelteksten. "Als iets duidelijk wordt in de Bijbel is het wel dat de man én de vrouw gemaakt zijn naar Gods beeld.

Dat de één niet ondergeschikt is aan de ander, maar een andere rol heeft dan de ander. Ik snap niet dat mannen nog het lef hebben om minderwaardig over vrouwen te praten op basis van Bijbelteksten."

Voeten wassen
“Was de voeten van je vrouw op het moment dat zij de fout in gaat„
We moeten met elkaar echt leren wat het betekent om navolger van Jezus te zijn. Efeze 5 zegt: ‘Wees dan mijn navolgers, of wees navolgers van Christus’. Het is een prachtig gedeelte dat ik vaak aanhaal bij huwelijken. In ditzelfde gedeelte staat ook de, vaak misbruikte tekst, dat de man het hoofd van de vrouw is. Die tekst wordt er zo uitgeplukt."

Hij vindt dat als jij het hoofd van het gezin wilt zijn, dat je ook je best moet doen om haar lief te hebben zoals Christus de gemeente liefheeft. "Dat betekent dat je de voeten van je vrouw wast op het moment dat zij de fout in gaat. En als ze weer de fout in gaat, dat je weer haar voeten wast."

Volgens hem moet de kerk een plek zijn waar mannen en vrouwen zich veilig kunnen uiten.

Reacties

H
Er is wel degelijk verschil tussen man en vrouw. De vrouw is geschapen voor de man, niet andersom. De bestaansreden van de vrouw is dus de man. Dat wil dus zeggen dat de man de hoofdverantwoordelijke is van het koppel. Op de zesde dag schiep God de mens. Toen God de vrouw uit de man schiep, werd de mens man. De man is dus het beeld van God. Nergens staat dat ook de vrouw het beeld van God is. De vrouw is vlees en bloed van de man, maar niet geschapen naar Gods beeld. Dat kan ook niet, want als man en vrouw hetzelfde zouden zijn,
H
dan zouden ze elkaar ook niet kunnen aanvullen, ondersteunen en opvangen. Man en vrouw zijn dus ongelijk, maar wel gelijkwaardig. Ook God is manlijk. Hij kan niet man en vrouw tegelijk zijn. Als de man naar Gods beeld is, dan is God zo niet een man, dan toch in ieder geval manlijk. Scheppen is dan ook een manlijke vaardigheid, evenals ondernemen. We dienen dit verschil goed tot ons te laten doordringen, want de huidige verwarring over geslacht en gender vindt wel degelijk zijn oorsprong in het beeld dat wij van man en vrouw hebben.
Toon meer antwoorden (9)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher