docenten

Nieuws

29 november 2018 door Dick van den Bos

VWO scholiere: "Docenten spreken neerbuigend en stereotype over het christendom"

VWO-scholiere Lisanne Bosman vertelt in Trouw dat ze zich stoort aan het feit dat docenten neerbuigend praten over het christendom. Ze roept docenten op om meer neutraal les te geven, en niet vanuit frustratie of eigen voorkeuren.

Bosman vertelt: "Ik zie mezelf zitten in de klas. De les geschiedenis gaat over de Middeleeuwen, en natuurlijk over de rol van het christendom in die tijd. En ook deze keer gaat het als alle andere keren: venijnige opmerkingen over aflaatbrieven verkopende priesters, corrupte bisschoppen, en domme gelovigen die tot de Verlichting moesten wachten met leren nadenken."

"Maar gelukkig weet de geschiedenisdocent ook alles van geloof in het hier en nu en heeft hij er geen enkel probleem mee dat met zijn leerlingen te delen. Naar zijn mening zijn er nog steeds gelovigen die denken dat de wereld in zes dagen is geschapen, gelovigen die ook nu nog wachten op de zegeningen van de Verlichting."

Neutraal onderwijs
Lisanne vindt dat docenten neutraal onderwijs moeten geven. Ze merkt dat docenten willekeurige onderwerpen aangrijpen om zich af te zetten tegen een type christendom dat je in deze tijd eigenlijk nauwelijks tegenkomt. Bijvoorbeeld de verkoop van aflaten, waar vind je dat nog? 

Daarnaast heeft deze benadering grote gevolgen voor mensen die geloven. "Wie ‘nog’ wel gelooft, voelt zich in de zeik gezet, met als gevolg dat je je eigen ­geloof maar zo diep mogelijk verstopt houdt. Daarnaast krijgen de andere niet-gelovigen leerlingen een nogal verknipt beeld van het christelijk geloof."

Ze roept docenten op om hun frustratie in hun vrije tijd te uiten, en niet hun leerlingen ermee te belasten.

Klik hier om het hele artikel te lezen

Reacties

Het wemelt van de ongelovige intellectuelen die met veel passie het fenomeen religie bestrijden, met name Christendom. Deze worden leraar (of gemeenteraadslid of professor of iets anders belangrijks). Het is voor onze Christelijke kinderen vervelend om les van ze te krijgen, het lijkt mij dat kerken jongerengroepen moeten opzetten waar ze een tegengeluid horen en ook de argumenten van deze leraren onderuit leren schoffelen. Aanhoren zonder reactie kan ook, maar daar moet je volwassen voor zijn.
REAGEER
Het is prima dat het wemelt van de ongelovige intellectuelen. Dat neemt echter niet het gelijk van Lisanne Bosman weg dat leraren zich dienen te onthouden van eigen mening en interpretaties. Daar zijn zij namelijk niet voor ingehuurd.
Het vervelende is dat leraren achter de stof moeten staan die ze onderwijzen, ze behoren van mening te zijn dat dit klopt en zinnig is. Bij een vak als geschiedenis komt dan gauw de politieke en levensovertuiging van de leraar naar voren. Dat vind ik niet erg, als hij maar de posities van alle betrokken partijen in een historische gebeurtenis zonder morele termen te gebruiken bespreekt.
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (5)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher