ns

Mooi

29 november 2018 door Shehera Vega Sánchez

NS gaat schadevergoeding betalen aan Holocaust-slachtoffers: 'Het symbolisch effect is groot'

De NS heeft onlangs bekend gemaakt individuele schadevergoeding te gaan betalen aan nabestaanden en overlevenden van de Holocaust. Volgens het Centraal Joods Overleg (CJO) en het Nederlands Auschwitz Comité moet dit echter wel snel gebeuren, aangezien er steeds minder overlevenden nog in leven zijn, zo meldt LindaNieuws.

'Het symbolisch effect hiervan is groot'

Enkele jaren geleden kwam naar buiten dat de NS omgerekend 2,5 miljoen euro heeft verdiend aan de transporten van joden naar Kamp Westerbork en de Duitse grens. In 2005 betuigde het bedrijf voor het eerst zijn spijt over deze rol tijdens de Tweede Wereldoorlog oorlog, maar van een financiële compensatie was toen nog geen sprake.

Salo Muller
De plotselinge compensatie is te danken aan Salo Muller, een overlevende van de Holocaust. Muller besloot eigenhandig met de NS in gesprek te gaan, in plaats van onnodige juridische maatregelen te treffen. Naar aanleiding van de gesprekken heeft de NS een commissie ingesteld die gaat onderzoeken op welke wijze de vergoeding het best kan worden gegeven.

'Het heeft waarde voor de slachtoffers, maar ook voor onszelf om te realiseren wat er gebeurt als we stil blijven'

Symbolisch effect
Eddo Verdoner, voorzitter van het CJO, is ontzettend blij met de compensatie. "Het symbolisch effect hiervan is groot", legt hij uit. "Men heeft altijd gedacht: hoe kan het dat de NS gewoon mee is gegaan met de bezetter en heeft meegewerkt aan het vervoer van joden naar kampen. Het is heel fijn dat daar in 2005 excuses voor zijn gekomen en dat er, nog eens dertien jaar later, compensatie voor komt."

"Het heeft waarde voor de slachtoffers, maar ook voor onszelf om te realiseren wat er gebeurt als we stil blijven en een bevolkingsgroep uitsluiten en uiteindelijk vernietigen."


Vond je dit een mooi artikel? Dit artikel is powered by Bambr.
Klik hier om meer artikelen op Bambr.nl te lezen.

Reacties

A
Ja, Janny, maar ze onttrokken zich er ook niet aan, en werden betaald.

Triest, dat dit zo lang duurde.
REAGEER
j
Heeft de NS op vrijwillige basis joden getransporteerd? Ik had eerder verwacht dat de treinen gevorderd waren door Duitsland.

REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher