vinden

God

28 november 2018 door Dick van den Bos

5 tips bij het vinden van een nieuwe kerk

"Ik sloop een kerkdienst in, een paar minuten na 11 uur, maakte mijn weg tussen de kerkgangers die met hun echtgenoten, kinderen of mensen van hun eigen leeftijd zitten. Ik vond een rij met wat lege stoelen en zat in het midden. Ik voelde me erg alleen", beschrijft Rachel Sinclair, redacteur bij Relevant Magazine.

"Het bezoeken van kerken was een nieuwe ervaring voor mij. Ik bezocht dezelfde kerk het grootste deel van mijn leven, en terwijl ik wat nieuwe kerken uitprobeerde, in mijn jonge jaren, had ik wat vrienden aan mijn zij. Nu ik afgestudeerd ben en naar een nieuwe stad ben gegaan, kwam ik in een hele andere fase terecht.

Ken je het deel van de dienst waarbij ze zeggen: 'Draai je om naar je buren en zeg 'hi''? Dat is makkelijk als je vrienden om je heen hebt zitten.

Sterke vrienden
Maar hier is het punt: ik wilde sterke christelijke vrienden - niet gewoon mensen waarmee ik mee zit op zondagochtend. Nee, mensen die met mij mee lopen in het dagelijkse leven. Ik wilde door de kerk lopen en me niet langer een vreemdeling voelen. Ik wil deel worden van een lokale kerk op een dieper niveau, waar ik kan dienen, ontvangen en kan groeien met anderen.

Ik voelde me zo klaar om mijn volgende kerkfamilie te vinden, maar ik moest de realiteit onder ogen zien dat het tijd, moeite en geduld kost. En dat is een beetje eng.

Ik begrijp waarom mensen vaak verleid zijn om de makkelijke uitweg te kiezen, door thuis te blijven en in hun pyjame een podcast te luisteren of een preek te kijken."

Desondanks noemt Hebreeën 10:24-25 dit bluffen. "Laten we op elkaar letten en elkaar liefhebben met goede werken, en niet nalaten om samen te komen, zoals sommige mensen dat doen."  

Natuurlijk kun je een podcast vinden met een geweldige pastor die jou aanvuurt voor de Heer. Je kan zelfs een kerkdienst vinden met grote aanbiddingsstijlen die jouw geest voor de rest van de week aanvuurt. Maar als je niet een echte leefgemeenschap hebt, dan mis je een van de grootste zegeningen van het deel zijn van een familie van God.

Een kerk vinden is moeilijk, maar het is het zó waard! Hier vijf tips voor als je een kerk zoekt.

1. Bid
"In Mattheüs 7:11 belooft Jezus dat de Vader goede dingen geeft aan Zijn kinderen die voor Hem vragen. En raad eens wat? Het vinden van een christelijke gemeenschap is zeker een goed ding! Wees eerlijk wanneer je spreekt tot God, en nodig Hem uit in deze reis van het vinden van een nieuwe thuiskerk."

2. Doe onderzoek
"Je zegt misschien: 'Nou, we houden ervan om kerken te bezoeken, maar ik weet niet waar we moeten beginnen.' Ummm.. wat denk je van Google? Ik heb letterlijk gezocht: 'kerken bij mij in de buurt'. De meeste kerken hebben een website dat deelt wat ze geloven (dat is heel belangrijk!), de tijd en lokatie van de diensten, en verschillende bedieningen die de kerk heeft."

3. Kom in contact met mensen
"Jezus leert ons dat we zaaien wat we oogsten. In het geval van vrienden maken, we moeten wat 'praatjes met mensen' zaaien om een echte relatie te oogsten. En vertrouw me, het is zo belonend als je de ander leert kennen. Ga naar een Bijbelstudie, of naar een huisgroep, of drink koffie met iemand die nauw betrokken is bij de kerk."

4. Wees grondig
"Wees niet te snel met ergens je wortels planten, juist omdat je moe bent van het zoeken van een kerk. Ik heb een paar keer gezegd: 'Ik heb een kerk gevonden! De zoektocht is voorbij', voordat ik echt zeker was dat het de kerk was waar God me wilde hebben. Wees geduldig, ga niet te snel."

5. Aanbid God in het proces
"Je hebt het gezegde 'de vreugde is in het proces' vast weleens gehoord. En zo vaak is het waar. Ik geloof dat het ook toe te passen is bij het vinden van een kerk. Als je een kerk bezoekt en je hebt interactie met verschillende gelovigen, dan zul je veel over jezelf leren, je roeping, en je relatie met God. Bedank Hem voor de kleine verassingen en ontdekkingen door het proces heen!" 

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher