toneel

Nieuws

28 november 2018 door Dick van den Bos

"Dominees zijn niet vies van een beetje toneel"

Volgens dominee J. Belder hebben dominees veel meer met theater dan ze eigenlijk willen toegeven. Hij schrijft dat in een column voor het Reformatorisch Dagblad.

“Dat dominees weleens een beetje toneel spelen valt niet te ontkennen. De een doet er wat meer aan dan de ander. Sommigen spreken votum en groet uit als danste er langdurig een olifant op hun tenen." 

“Een buurman die ik vanwege mijn missionaire verantwoordelijkheden had meegetroond naar collega X vroeg ontdaan of dominee zijn meisje ook zo gevraagd had. Ik legde hem uit dat de fijnproevers hiermee onmiddellijk het zuiverheidsgehalte van dominee kunnen vaststellen. Stem, gebaren en tempo waarmee de eerwaarde zijn preekstoelgang leggen veel van zijn innerlijk bloot.”

Lees op de website van het RD zijn hele column.

Reacties

D
Dat van die olifant en dat meisje, dat snap ik niet helemaal. Wat stelt ds. Belder zich trouwens voor bij een voorganger, ouderling, collectant of kerkganger die geen toneel speelt?
REAGEER
J
Dit podiumgedrag komt niet alleen bij Dominees voor maar ik heb het ook wel gezien bij voorgangers van pinkster-en volle evangelie gemeentes. Sommigen gingen zowaar zwarte voorgangers imiteren en werden in mijn ogen volkomen ongeloofwaardig.

Ook stonden "profeten" die zich als ware quizmasters presenteerden.

druk heen en weer lopen op het podium en heftig gebarend meenden ze Gods woord te moeten brengen. Je zal net iemand uitgenodigd hebben om eens mee te gaan naar je

gemeente.
REAGEER
Dit soort presentatie van de Geestesgaven, all the American way, doet de geloofwaardigheid aan bedoelde gaven geen goed.Het is de vrees voor al te emotionele toestanden in de samenkomst, waardoor ze minder worden toegepast in een aantal gemeenten. Jammer, want ze zijn onmisbaar voor diegenen die serieus een gemeente willen bouwen.

REAGEER
Toon meer reacties (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher