Joden

Nieuws

27 november 2018 door Dick van den Bos

"De helft van de Joden in Nederland durft niet openlijk Joods te zijn"

Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat dat veel joden hun achtergrond niet te durven uiten. Volgens het onderzoek onder 557 joden in Nederland, voelt 47 % van de deelnemers zich niet vrij om in Nederland openlijk joods te zijn.

De anti-joodse gevoelens zijn nauwelijks te ontlopen, geven ze aan. 82 % ziet het op internet en 59 % in nieuwsmedia. Daarnaast wordt 52 % ermee geconfronteerd op straat. 43 % past noodgedwongen hun kleding aan, om te voorkomen dat ze als jood herkend worden.

Vooral het Israël-Palestinaconflict (89 procent) wordt er vaak bijgehaald. Stereotypen, of opmerkingen over de Tweede Wereldoorlogen hebben joden in meerderheid meegemaakt. "De buurman zei dat ik hier alleen woon omdat ze mijn familie waren vergeten te vergassen", schrijft een deelnemer.

Een derde (34 procent) is wel eens uitgescholden: "Het woord jood is een scheldwoord op zich geworden", aldus een deelnemer. Een op de tien (11 procent) heeft geweld meegemaakt. Iemand schrijft: "Ik ben voor de deur bedreigd met een mes. Uiteindelijk 'gelukkig' alleen de auto bekrast met een hakenkruis."

Bekijk deze video om een beeld te krijgen van deze problematiek in Nederland.

Reacties

Ach ja de samenstelling van Nederland is aan het veranderen.

En dat heeft gevolgen.
REAGEER
E
In de reportage van EenVandaag werd de schuld bij Feijenoord-supporters gelegd en bij de media, maar niet bij de moslims die de Jodenhaat met de paplepel krijgen ingegoten.
REAGEER
De multiculturele samenleving wordt tenslotte door de ondervraagde Joden aangegeven als belangrijkste oorzaak. Dan mag ik hopen dat Joodse organisaties het opheffen en voorkomen van zulke samenlevingen gaan bepleiten.

Ik ben opeens benieuwd hoe het staat met ervaringen van heteroseksuele blanke mannen, die worden m.i. ook overdreven vaak en onredelijk aangesproken op hun man, blank en hetero zijn, soms zelfs fysiek aangevallen. Dat zou ook eens moeten worden onderzocht.
REAGEER
Toon meer reacties (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher