kerst

God

27 november 2018 door Dick van den Bos

"De kerstperiode is voor dominees soms slavenwerk"

De kerst komt eraan en dat kan best wel stressvol zijn voor predikanten. Waar moet je nu weer over preken? En is het niet tijd voor wat nieuwe kerstliederen? Het blad Woord & Weg van de Protestantse kerk inteviewde vier predikanten. Hier wat uitspraken.

Voor dominee Paul Visser is het dillemma van kerst goed samen te vatten: "Het dilemma is dat ik er opnieuw iets van moet maken dat ertoe doet, terwijl ik denk: waar doe ik al die moeite voor, als je de mensen daarna niet meer terugziet."

"Na afloop van de dienst vorig jaar kreeg ik veel reacties. Een aantal mensen zei zeker nog eens terug te komen. Maar dan wordt het gewoon weer januari … Je zou willen dat het iets losmaakt bij de bezoekers wat een begin kan zijn van meer; ik zou ze graag ontvangen in mijn bijbelklassen of zoekers-kringen."

Desondanks laat Visser zich niet ontmoedigen. "Ik geloof dat het, onzichtbaar voor mij, toch ook zijn eigen kracht en zegen heeft. Ik zal het dus ook dit jaar weer met hoop en verwachting aangaan, zonder me te laten verlammen door eerdere ervaringen."

"Het voelt voor mij als de gezindheid van Jezus aannemen, er zijn voor de mensen en verder niet zeuren. Jezus nam de gestalte aan van een slaaf. Dit is ook wel een beetje slavenwerk, maar dat past wel bij een dominee in de kerstperiode.”

Binnen en buiten
Kerkelijk werker Mathilde Meulensteen heeft ook kerstdillemma's. "Hoe haal je buiten binnen? Hoe vertel je het kerstverhaal zó dat het verder gaat dan ‘het kindje in de kribbe’ en in woorden van nu? En hoe krijg je de mensen die de dienst mede organiseren enthousiast?"

"De verwachtingen zijn met Kerst altijd hoog, qua aantallen mensen en qua beleving. Het wordt een uitdaging om het beeld van vorig jaar te evenaren.”

Pedikant Alke Liebiech uit Amersfoort: “Een steeds terugkerende vraag is wie de kerstattentie moet krijgen. Bij ons gaat deze naar gemeenteleden vanaf 80 jaar. Maar er zijn ook jongere mensen die een attentie verdienen. Het is een fenomeen dat we wel eens tegen het licht mogen houden. Is een kerstattentie nog wel van deze tijd? En zo ja, voor wie is deze bestemd en wat krijgen ze dan? Tegenwoordig geven we een amaryllisbol; daar heb je lang wat aan maar verdwijnt ook weer eens uit je huis."

"Je wilt mensen een kerstgevoel geven, maar er niet aan voorbijgaan dat niet iedereen vrolijk is met Kerst. Veel mensen voelen zich juist extra alleen. Ik laat graag het adventslied ‘Wij zingen door de tranen heen’ van Sytze de Vries zingen, dat komt daaraan tegemoet."

"Veel mensen vinden de kerstdagen nog wel te doen, maar de dagen erna zo moeilijk. Wijkcentra bijvoorbeeld zijn dan dicht. Toen ik nog predikant in Oss was, ben ik begonnen met ’Tussen de feesten’, een inloopmogelijkheid met muziek, eten en spelletjes. Daar kwamen soms wel tachtig mensen op af.”

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals