Sint en Piet

Dagelijks leven

29 november 2018 door Wilma van Dijk

De zwartepietendiscussie heeft liefde nodig

Om ons heen lopen de discussies weer in sneltreinvaart (óf stoombootvaart) uit de hand. Mensen gaan de straat op voor idealen, wensen en dromen en slaan elkaar zonder enig sprankje liefde, liefdeloos de grond in. Come on!

Wat is er gebeurd met ons land, met de liefde?
Een aantal dingen. Om ons heen zie ik mensen mondiger worden. De haat online wordt moeiteloos opgevoerd dat te zien is in de mate van reacties op uiteenlopende nieuwsartikelen. Wanneer we onze gevoelens niet meer kunnen houden vliegen we moeiteloos de straat op, zo lijkt het. Met diezelfde haat in onze ogen soms zonder enig sprankje verdraagzaamheid gaan we het gevecht aan voor onze eigen wensen of dromen. Verlangens of tradities.

Natuurlijk speelt het Sint en Zwarte Piet verhaal in deze tijd weer op en daar vind ik wat van. Zoals iedereen tegenwoordig. En nee, onze kinderen zouden het allemaal niet zo erg vinden als wij als ouders niet continu op onze achterste poten zouden staan gillen hoe erg we het allemaal vinden. Kom op mensen. Deze grillige situatie hebben we samen gecreëerd. Doe er wat aan, met liefde.

Kom op mensen. Deze grillige situatie hebben we samen gecreëerd. Doe er wat aan, met liefde.

Hoe moeilijk is het om elkaar te begroeten, om je te verdiepen in elkaars verhaal? Om liefde te tonen. Als we iemand voor de benen schoppen omdat onze eeuwenoude tradities ze pijn doen? Hoe erg is het dan om te zeggen; “Oke, we staan hier samen, schouder aan schouder, in een land waarin we samen in vrijheid mogen leven” Laten we zoeken naar een oplossing in plaats van elkaar hatelijk te bestormen. Hoe moeilijk kan het zijn?

Vul je uitgestrekte handen
Hoe moeilijk is het om de ander te zien met liefdevolle ogen zonder sprankje haat. Ga op weg vandaag, dit weekend en ik hoop dat de Sint dit jaar de pepernoten vult met een vernieuwd ingrediënt... de liefde.

Zo niet dan hoop ik dat je uitgestrekte handen voor een portie bruine pepernoten dit jaar ook klaar zijn om gevuld worden met Zijn intense liefde.

Want echt, lieve papa’s en mama’s.
We kunnen wat er wel wat van gebruiken, juist nu!

Dit artikel verscheen eerder op de website van Wilma van Dijk. Neem hier een kijkje op haar website.

Reacties

Het begrip liefde kan niet op dezelfde manier gehanteerd worden als een smaak, zoals suiker of zout. Liefde is geen smaak maar een kracht met een richting en een uitwerking. De manier waarop je die kracht in de wereld brengt is ook niet dat je voortaan dingen nalaat die goed zijn. Zwarte Piet is een mooi en goed symbool dat opzettelijk verkeerd wordt geïnterpreteerd uit haat jegens blanke mensen. Dan moet je als blanke zeggen: "Ik heb teveel liefde voor alle mensen om Zwarte Piet op te offeren, laat blanken hun feestje hebben"
REAGEER
S
Misschien heeft ze niet zoveel ervaring met mediation maar ze legt hier (per ongeluk) de verantwoordelijkheid om tot een oplossing te komen bij de mensen die voor handhaving van de zwarte piet zijn. Lijkt me niet handig om mensen in liefde dichter bij elkaar te krijgen, maar dat bedoel ik voor mediation-technisch.
REAGEER
S
Ik mis zelf iets wat minder hoog gegrepen is maar waar Nederland zich zo onderscheidde van bijvoorbeeld België waar politieke verschillen veel dieper kunnen zitten. Een leven en laten leven houding. Mensen als volwassenen het lokaal laten beslissen, en dan de volwassenheid hebben om je neer te leggen bij locale democratische besluiten. Het was niet zo lang geleden zeer vanzelfsprekend in de Nederland maar we (omdat we dat te vanzelfsprekend namen?) zijn we dat heel snel kwijt geraakt.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher