Daniëlle Heerens

Dagelijks leven

04 december 2018 door Jeffrey Schipper

"Tienerjaren vormen een tijd van onzekerheid"

“Als ik aan mijn eigen tienerjaren denk, weet ik wel dat de tienerjaren een tijd van onzekerheid vormen. Onzekerheid over jezelf, wie je mag zijn, welk plekje je in deze wereld mag innemen,” zegt Daniëlle Heerens. Zij schreef onlangs 'Sta op en schitter', een eigentijds Bijbels dagboek voor tienermeiden.

Royal Jongbloed in Heerenveen is uitgever en drukker van diverse Bijbelvertalingen. Royal Jongbloed geeft verder onder meer kinderboeken, dagboeken, tijdschriften en educatief materiaal uit.

Er zijn heel veel dagboeken beschikbaar. Wat is de concrete aanleiding voor dit nieuwe dagboek Sta op en schitter?
“Veel tienermeiden zijn heel serieus bezig met hun geloof en willen er graag in groeien, maar vinden het tegelijk best moeilijk om het samen te laten gaan met het drukke leven dat ze leiden en ze hebben vaak vragen. Want hoe doe je dat nu: je geloof combineren met al je bezigheden, van je sport tot je bijbaantje? En hoe vertel je anderen, bijvoorbeeld op school, over de Bijbel? Hoe leef je samen met God? En wat moet en kun je vandaag de dag met alle waarschuwingen, opdrachten en beloften in de Bijbel?

Om hen hiermee te helpen, heb ik dit dagboek geschreven. In de hoop dat ze meer leren over zichzelf, God en de Bijbel, en zo groeien in hun geloof.”

In het dagboek komen verschillende thema’s aan de orde. Kun je ter illustratie een thema uitlichten en duidelijk maken hoe het wordt toegelicht in je dagboek?
“Het dagboek is verdeeld in zesentwintig thema’s, waarvan dertien ‘sta op’-thema’s en dertien ‘schitter’-thema’s. De thema’s behandelen verschillende onderwerpen die te maken hebben met het geloof en terugkomen in het leven van alledag, zoals: genieten, vrucht dragen, werken, leren, standhouden en liefhebben.

"Als ik aan mijn eigen tienerjaren denk, weet ik wel dat de tienerjaren een tijd van onzekerheid vormen. Onzekerheid over jezelf, wie je mag zijn, welk plekje je in deze wereld mag innemen."

Per thema heb ik Bijbelteksten gezocht die daarbij aansluiten en elk daarvan uitgewerkt. Bij het thema ‘sta op en getuig’ heb ik bijvoorbeeld gekozen voor 2 Timoteüs 1:8: Schaam je er niet voor om van de Heer te getuigen. De overdenking die volgt, is opgebouwd uit een verhaaltje (een soort minigelijkenis) waarin ik een situatie uit het dagelijks leven schets die bij de tekst past, een korte uitleg/toepassing van de Bijbeltekst en enkele gebedsregels die meiden kunnen opnemen in hun eigen gebed.

Zo hoop ik dat ze meer leren over het betreffende thema en dat hun duidelijk wordt hoe ze ermee aan de slag kunnen in hun eigen leven. Dat ze ontdekken hoe ze op dat punt kunnen opstaan en schitteren.”

Waarom is het zo belangrijk om tienermeiden duidelijk te maken dat God van hen houdt? Staan deze meiden in onze samenleving onder druk?
“Dat laatste durf ik niet zo te zeggen, maar als ik aan mijn eigen tienerjaren denk, weet ik wel dat de tienerjaren een tijd van onzekerheid vormen. Onzekerheid over jezelf, wie je mag zijn, welk plekje je in deze wereld mag innemen. Daarom is het volgens mij belangrijk dat ze juist in deze periode van hun leven horen en beseffen dat God van hen houdt, gewoon zoals ze zijn. Dat ze genoeg zijn en niet hoeven te veranderen – dat ze voor Hem niet slimmer, beter, slanker of succesvoller hoeven te worden – zoals de wereld vaak wel vraagt. Zodat ze – hoe onzeker of moeilijk het leven ook is – op die zekerheid kunnen vertrouwen en mogen weten dat Hij er altijd voor hen is en hen wil helpen. Want hoe mooi zou het zijn als die wetenschap een stevige basis vormt onder hun bestaan?”

Je hoopt dat tienermeiden gaan opstaan en schitteren. Wat bedoel je hiermee? Wat moet ik mij bij ‘schitteren’ voorstellen?
“Geloven is vandaag de dag niet zo populair, ook niet onder tieners, denk ik. Want dat was in mijn tijd al zo en de secularisering is sindsdien alleen maar toegenomen. Dat kan ervoor zorgen dat het geloof iets wordt van ‘achter de voordeur’, iets wat je voor de buitenwereld verbergt, terwijl God juist graag ziet dat je er open over bent en ervoor uitkomt. Dat je op de plek waar Hij je heeft gesteld iets laat zien van Hem aan de mensen om je heen door je licht te laten schijnen. Oftewel: dat je opstaat en schittert. Maar met ‘schitteren’ wil ik ieder tienermeisje impliciet ook zeggen dat ze (zoals ik eerder al zei) mag laten zien wie ze is, omdat dat is hoe God haar heeft bedoeld en dat betekent dat ze goed is, waardevol en oneindig geliefd.”

Bestel het dagboek ‘Sta op en schitter’ en klik hier voor een inkijkexemplaar.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher