Lucas Kramer

God

30 november 2018 door Jeffrey Schipper

Lucas Kramer: "Zonder Jezus verliest kerst iedere echte betekenis"

De organisatie van ‘Daarom Kerst’ wil de mensen in Nederland op een toegankelijke wijze laten ervaren waar het met Kerst echt om draait. Daarom is het mogelijk om een gratis kerst-cd te bestellen. Net als vorig jaar treedt Lucas Kramer deze kerst samen met Pearl Jozefzoon op door heel het land.

Kerk in Actie steunt wereldwijd ruim 800 ontwikkelingsprojecten. We werken nauw samen met lokale partners in Nederland en in het buitenland. Zij weten precies wat er in een land speelt en waarvoor er geld nodig is.

Wat houdt ‘Daarom Kerst’ in en hoe laten jullie mensen ervaren waar het met Kerst om draait?
“Daarom Kerst is een project van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) waarbij iedereen een gratis kerst cd kan aanvragen,” antwoordt Lucas. “Deze cd mag je houden, maar je mag deze ook weggeven. Zo kan je heel eenvoudig de ware boodschap van kerst met anderen delen.

De liederen op de cd vertellen het kerstverhaal op een laagdrempelige manier. Met de titel van de cd willen we benadrukken waar het bij kerst écht om draait. Niet alleen om lichtjes, kerstbomen en cadeautjes. De komst van Jezus naar deze aarde is het grootste cadeau. Vandaar de titel: ‘Daarom Kerst’.”

Ik zou denken dat heel Nederland bekend is met de betekenis van Kerst. Is het wel écht nodig om mensen bekend te maken met het kerstevangelie?
“Ik las laatst in de krant de uitkomst van een onderzoek. Bij kerst denkt meer dan 75% van de Nederlanders aan ‘gezelligheid, een kerstboom en lekker eten’. Het woord ‘kerk’ of ‘de geboorte van Jezus’ wordt eigenlijk niet meer genoemd. Heel veel mensen hebben totaal geen idee meer wat kerst of het kerstevangelie echt inhoudt.”

Dit jaar is bij Daarom Kerst gekozen voor een cd van jou. Op de cd staat onder meer het lied Het is kerstfeest (Vraag en antwoord). Waar gaat dit lied over?
Vraag en antwoord is een lied dat vertelt over de tijd waarin wij leven. Het lied begint met de vraag: “Het is kerstfeest, maar ik merk het niet. Al die rampen en meer verdriet. Ziet u dit alles niet?”
Maar het lied geeft ook een antwoord: 'Het duurt niet lang voordat Ik komen zal, slechts een hele korte tijd en dan zie jij Mijn heerlijkheid.' We mogen ons vasthouden aan de belofte dat Hij terug zal komen, en dan pas zal er echte vrede zijn.

"Bij kerst denkt meer dan 75% van de Nederlanders aan ‘gezelligheid, een kerstboom en lekker eten’. Het woord ‘kerk’ of ‘de geboorte van Jezus’ wordt eigenlijk niet meer genoemd."

Een ander lied dat aan de orde komt is het lied Toen en nu. Lucas: “Een lied dat vertelt over de nacht dat Jezus geboren werd. ‘Toen’ had niemand plaats of voor Hem. ‘Toen’ legde men hem in een voederbak. ‘Toen ‘was er niemand die besefte dat Jezus, de Koning der wereld geboren was.
Maar ook ‘Nu’ maken we niet altijd plaats en tijd voor Jezus. Ook ‘Nu’ zijn we druk met van alles zonder dat we Hem de ruimte geven die Hij verdient.

Het einde van het lied is een gebed:
Heer ik vraag aan U
Dat niet als ‘Toen’ ook ‘Nu’
niemand U verwacht
maar dat deze nacht
de wereld klaar is voor wat wacht”

Wat betekent Kerst voor jou persoonlijk en hoe leef jij er naartoe?
‘Ik vind het heerlijk om ook dit jaar weer een tour met 8 kerstconcerten te mogen doen. Door alle voorbereidingen ben ik al vroeg bezig met kerst, en leef ik er echt naar toe. Als kind had ik altijd al warme gevoelens bij kerst. Het lekkere eten, de kerstmuziek en de prachtige kerstboom. Nog steeds ervaar ik kerst als een bijzondere tijd. Maar nu ik ouder ben weet ik waar het met kerst écht om gaat en wat kerst zo speciaal maakt: de geboorte van Jezus Christus, de Zoon van God. Zonder Hem verliest kerst iedere echte betekenis.”

Beluister het lied 'Het is kerstfeest (Vraag en antwoord) en klik hier om de gratis cd te ontvangen:

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher