Thea Westerbeek

Dagelijks leven

30 november 2018 door Thea Westerbeek, 3xM

Stilte - Ik houd ervan

Auto’s razen voorbij. De buren maken geregeld herrie. Overal is altijd muziek. Wat is stilte dan weldadig. Stilte. Ik houd ervan.

3xM bereikt mensen met het evangelie in landen waar het niet of nauwelijks doordringt, door middel van televisieprogramma’s die aansluiten bij lokale taal en cultuur.

Jaren geleden haalde ik een boek uit de bieb met die titel: Stilte. Het ging over Japan, het land waar 3xM al langere tijd het evangelie wil brengen met televisieprogramma’s. Stilte, wat een huiveringwekkend boek is dat: over een missionaris die het christendom naar Japan wilde brengen. De eerste christenen werden wreed vervolgd en op gruwelijke wijze gemarteld.

De mensen van 3xM hoeven gelukkig vandaag niet meer te vrezen voor hun leven als ze in Japan, in samenwerking met lokale christenen, het goede nieuws willen brengen via tv en andere kanalen. Maar erg populair is het christelijk geloof nog steeds niet. Je zou toch denken dat juist in een land als Japan het evangelie met groot enthousiasme zou worden omarmd.

De buren maken geregeld herrie. Overal is altijd muziek. Wat is stilte dan weldadig.

Want wat lees je altijd over Japan? Het is een land waar veel mensen zich hun leven lang – en dat is meestal heel lang – letterlijk kapot werken voor hun werkgever (in Japan is de gemiddelde levensverwachting het hoogste ter wereld). Het schijnt dat de identificatie met het bedrijf zo groot is, dat iemand die zich aan een ander voorstelt eerst de naam van zijn bedrijf noemt. Zelf werk ik bij twee organisaties. Ik zou me dan als volgt voorstellen: ‘Dag, ik ben Jongbloed Sprank Thea Westerbeek, aangenaam’. Veel Japanners krijgen, doordat ze zo keihard werken, een burn-out. Wat moet het bevrijdend zijn voor een Japanner als hij Jezus gaat volgen, die zegt: ‘Komt allen tot Mij die vermoeid en belast zijn, want mijn juk is zacht en mijn last is licht’.

Van Japan weten we dat er een schaamtecultuur heerst. Mensen zijn bang fouten te maken en te falen in de ogen van anderen. Dat gaat zelfs zo ver dat miljoenen Japanners de straat niet meer op durven om andere mensen onder ogen te komen. Ze zitten thuis voor de tv of achter de computer. Stel je voor dat die mensen met de christelijke tv-programma’s van 3xM bereikt kunnen worden. Dat ze gaan beseffen dat Jezus voor de zonden en fouten van de mensheid gestorven is. Stel dat al die Japanners die zich angstig in huis opsluiten gaan geloven: ook voor mij is er genaden en vergeving!

Dankzij de sociale media gaat dat dan natuurlijk binnen de kortste keren viral. En binnen no time weet heel internettend Japan het: Jezus bevrijdt! Zou het zo gaan? Het kan. De Geest van God kan binnenkomen in de stille huizen waarin mensen zich hebben teruggetrokken, in harten die van angst zijn vervuld.

Stil maar. Wacht maar.

Thea Westerbeek is zelfstandig tekstprofessional en heeft zitting in de Commissie van Aanbeveling van 3xM. Bezoek hier de website van 3xM.

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher